Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

7.11.15

Ριζοσπαστική Κίνηση: πρόταση μομφής σε πρόεδρο και γραμματέα του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Υπαίθρου Θεσ/νίκης

ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΩ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ
(ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΈΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ)
Στις 19-11-2015 πραγματοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ σύσκεψη των ΔΣ των συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας, με πρωτοβουλία του συλλόγου μας ύστερα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ σε σχετική πρόταση της Ριζοσπαστικής Κίνησης, για να συζητηθούν οι εξελίξεις από την αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης καθώς και πως πρέπει να αντιδράσουμε.
Στη σύσκεψη που έγινε με αρκετά καλή συμμετοχή έλειπε ο πρόεδρος του συλλόγου (επικαλέσθηκε λόγους υγείας) και εμφανίσθηκαν από το πουθενά, με πρόσκληση του προέδρου, χωρίς να ενημερωθεί το ΔΣ του συλλόγου δύο μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ από τη Θεσσαλονίκη που έτυχαν να βρίσκονται σε αυτή.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, που έγινε χωρίς εισήγηση από τον σύλλογο-μια έλλειψη που επισημάνθηκε, και παρά τις έντονα διαφορετικές λογικές που εκφράσθηκαν, που εκφράζουν έτσι ή αλλιώς υπαρκτά ρεύματα μέσα στον κλάδο, υιοθετήθηκαν ομόφωνα οι παρακάτω προτάσεις:
- Μπρος στη σφοδρότητα της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης που θα συνεχισθεί και για όλο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί σύσκεψη ΟΛΩΝ των σωματείων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της πόλης, στις 2-11-2015, στην ΕΔΟΘ, για να συζητήσουν-αποφασίσουν σε ποια βάση, με ποιους τρόπους, με ποια μέσα και πότε θα πρέπει να αρχίσει η αναγκαία εργατική αντίσταση και αντεπίθεση.
-Για το σκοπό αυτό να αναλάβει ο σύλλογος υπαίθρου να ετοιμάσει την πρόσκληση και ένα εισηγητικό κείμενο εκ μέρους όλων των συλλόγων ΠΕ. Προφανώς του ανατέθηκε, και σαν μεγαλύτερος, και γιατί πήρε την αρχική πρωτοβουλία, και γιατί δεν έχει κανένας την πλειοψηφία στο ΔΣ, άρα θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις.
-Έγινε η πρόταση από αρκετούς ομιλητές να αποφασίσει η σύσκεψη βδομαδιάτικες διαδηλώσεις κάθε Πέμπτη στην πόλη για να συγκεντρώνεται το σύνολο της αντίστασης και να έχει συνέχεια η εργατική διαμαρτυρία. Η πρόταση παραπέμφθηκε να αποφασισθεί από την κοινή σύσκεψη.
-Επίσης έγινε πρόταση να ετοιμασθεί και ένα κείμενο των συλλόγων ΠΕ που θα περιγράφει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που έχει πάρει και προτίθεται να πάρει για τους δημόσιους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους στα σχολεία.
Μετά τη σύσκεψη τα γεγονότα εξελίσσονται ως εξής:
21-10-2015 - 7:33 πμ Στάλθηκαν κείμενα-προτάσεις της Ριζοσπαστικής Κίνησης σε όλο το ΔΣ για να συνοδεύσουν την πρόσκληση στη σύσκεψη όλων των σωματείων όπως και εισήγηση γι' αυτή.(Επισυνάπτονται 1 ,2α)
21-10-2015 1:11 μμ Στάλθηκε κείμενο-πρόταση της ΡΚ για κοινή ανακοίνωση στα σχολειά των 10 συλλόγων ΠΕ (επισυνάπτεται 2β)
21-10-2015 Απόγευμα. Επικοινωνία του Γραμματέα με τη ΡΚ με την "ιδέα" ενός μέλους της ΕΔΟΘ και της ΠΑΣΚ ότι δεν χρειάζεται η σύσκεψη των σωματείων στις 2-11 αφού θα συγκαλέσει σύσκεψη η ΕΔΟΘ στις 26-10. Απορρίπτεται ως παραπλανητική και τελείως διαφορετική από αυτή που συναποφασίσθηκε στη σύσκεψη. ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ. Η κοινή σύσκεψη δεν πρέπει να γίνει! Απλώς πρέπει να μεθοδευτεί για να μην εκτεθούν ότι άλλα λένε και άλλα κάνουν.
22-10-2015 Επικοινωνία και πάλι με τη ΡΚ για να επισημάνει ότι κατάλαβε λάθος ο γραμματέας και δεν ισχύει η πρόταση που έγινε. Προχωρούμε κανονικά... Πρόταση του γραμματέα (επισυνάπτεται 3) για κοινή ανακοίνωση των 10 σωματείων ΠΕ για την κοινή σύσκεψη όλων που συγκαλείται και περιορίζει το περιεχόμενο της σύσκεψης μόνο στην υποστήριξη της απεργίας 12-11. Επισημαίνεται το "λάθος" από δύο μέλη του ΔΣ και γραπτά (επισυνάπτονται 4, 5) και προφορικά και έτσι αναγνωρίζεται το λάθος και γραπτά(επισυνάπτεται 6) και προφορικά από τον γραμματέα.
23-10-2015. Παρασκευή μεσημέρι. Μετά τη σύσκεψη με διευθυντές και προϊσταμένες σε ερώτημα προς τον Πρόεδρο αν θα προωθηθεί η πρόσκληση και τα κείμενα η απάντηση του είναι ότι δεν τα έχει δει ακόμη(!) αλλά θα το κάνει το απόγευμα...
24-10-2015 Σάββατο email (και sms) του Προέδρου με "εισηγήσεις" του γραμματέα(επισυνάπτονται 7): πρόσκληση, ανακοίνωση για τη σύσκεψη και μικρό κείμενο της ΡΚ και τα 2 κείμενα της ΡΚ με την παράκληση να απαντήσουν τα μέλη του ΔΣ μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι.
26-10-2015 Δευτέρα απόγευμα. Τηλεφωνική επικοινωνία με πρόεδρο. Διευκρινίζεται ότι σε μας έχει ανατεθεί όλο το έργο της πρόσκλησης εξ ονόματος των συλλόγων και καθυστερούμε αφάνταστα. Έχει μείνει μια βδομάδα μόνο. Δέσμευση του ότι το βράδυ θα λήξει. Καθυστέρησε γιατί ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ ζήτησε μια επιπλέον μέρα για να απαντήσει...
Μέλος του ΔΣ προσπαθεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με πρόεδρο την Κυριακή και με γραμματέα τη Δευτέρα και δεν απαντούν
27-10-2015 Τρίτη. Τηλεφωνική επικοινωνία του προαναφερόμενου μέλους του ΔΣ με τον πρόεδρο αποσπά τη δέσμευση ότι θα σταλεί η πρόσκληση την Πέμπτη για τη σύσκεψη όλων των σωματείων παρά τις διαμαρτυρίες ότι θα είναι αργά! Προφανώς δεν μας ενδιαφέρει αφού δε θέλουμε να γίνει. Σε σχετική επικοινωνία με το γραμματέα δεσμεύτηκε να το προχωρήσει την Τετάρτη 28-10 και ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται ο πρόεδρος.
29-10-2015. Πέμπτη. Συνεδρίαση της ΕΔΟΘ. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αποστολή από το γραμματέα των προτάσεων του στους άλλους συλλόγους της ΠΕ να αποφασίσουν αν δέχονται!!!
31-10-2015 6:50 πμ. Απόφαση της ΡΚ για κατάθεση μομφής σε Πρόεδρο και γραμματέα που γνωστοποιείται γραπτά (επισυνάπτεται). Επικοινωνία γραμματέα τηλεφωνική με σκοπό να συνεννοηθεί και να προχωρήσει η πρόσκληση. (Το Σάββατο για τη Δευτέρα!!!!)
21:07 μμ Μήνυμα γραμματέα ότι οι 6 πρόεδροι δε συμφωνούν και έτσι δεν αποστέλλεται τίποτα. Θαρρείς και οι πρόεδροι αποφάσισαν να γίνει η σύσκεψη όλων των σωματείων με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και όχι η σύσκεψη των ΔΣ... Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ, το σαμποτάζ, η υπονόμευση της σύσκεψης των σωματείων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ήταν ορισμένη για τη Δευτέρα 2-11-2015 από τη σύσκεψη των ΔΣ των συλλόγων ΠΕ  -και μάλιστα ενόψει σφοδρότατης αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης  της κυβέρνησης- για το συντονισμό της δράσης μπρος στους απεργιακούς και άλλους αγώνες που πρέπει να ξεδιπλωθούν στην πόλη μας, πέτυχε!
Προφανώς δεν τους νοιάζει πως πρέπει να απαντήσει το εργατικό κίνημα. Με τη μεγαλύτερη μαζικότητα και αυθεντικότητα που μόνο οι "κάτω" μπορούν να καταφέρουν. Αν πάει να ξεφύγει τίποτα, ας το βάλουμε στο μαντρί του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού!
Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε μομφή ενάντια στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του συλλόγου:
Για υπονόμευση της σύσκεψης των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πόλης μας
Για παραπλάνηση των μελών του ΔΣ
Για τα παραπάνω και για  απαξίωση όσων συλλόγων μας εμπιστεύθηκαν. Και το κυριότερο γιατί υπονόμευσαν μια σημαντική προσπάθεια οργάνωσης εργατικών αγώνων που τόσο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και είναι ο μόνος δρόμος για να μην επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πιστωτών που θα τους εξαθλιώσουν.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
1.
Πρόσκληση σε σύσκεψη όλων των σωματείων της πόλης μας στις 2-11-2015
ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
Προς όλα τα σωματεία και συλλόγους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πόλης μας
Με το 3ο μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα και τα μέτρα που εισηγείται ολοκληρώνεται ο οδικός χάρτης που το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, απαιτεί για να ξεπεράσει την κρίση του συστήματος. Η κυβέρνηση και οι δανειστές κατ' επιταγή του το σχεδίασαν και το υλοποιούν. Έτσι νομίζουν, ότι μετά από ένα καυτό εικοσάμηνο όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, θα έρθει η ανάπτυξη και θα αποκατασταθούν οι όροι κερδοφορίας του κεφαλαίου και ένας νέος οικονομικός κύκλος θα ξεκινήσει.
Μια λογική εξόδου από την κρίση που σαν καύσιμα της χρησιμοποιεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας, της νεολαίας και των απόμαχων της δουλειάς. Αν δεν αμφισβητήσουμε συντονισμένα, ενωμένα, ταξικά, μαζικά τον πυρήνα της λογικής της κυβέρνησης και των εργοδοτών, δηλαδή τον πολλαπλασιασμό του καπιταλιστικού κέρδους, δεν θα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Τα αιτήματα που θα μπαίνουν προς διεκδίκηση πρέπει να στηρίζονται πριν απ' όλα στην αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε «κόστος» των επιχειρήσεων, των εργοδοτών. Είμαστε αυτοί που ως σήμερα έχουμε πληρώσει με αιματηρές θυσίες την κρίση του συστήματος. Ένας άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων είναι εφικτός μέσα από τους αγώνες μας.
Η κρίση πολλές φορές παρουσιάζεται σαν κρίση δημόσιου χρέους και ότι τα μέτρα παίρνονται σαν αναγκαιότητα για την πληρωμή του. Το δημόσιο χρέος αποτέλεσε μηχανισμό ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και γι αυτό δεν οφείλουν τίποτα. Να το πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι τραπεζίτες που το έφαγαν.
Το ψωμί των εργαζομένων, η ανεργία που κατατρώει τις σάρκες των εργαζομένων και της νεολαίας, οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελεί μια κρίσιμη τριπλέτα στόχων για να κάνει επανεκκίνηση το εργατικό διεκδικητικό κίνημα μας. Το πλαίσιο, οι αιτίες και οι λύσεις, οι μορφές και οι μέθοδες αγώνα, με ποιους και πότε, ας αποτελέσουν το θέμα της σύσκεψης όλων των σωματείων της πόλης, αυτών που κυρίως θα βάλουν πλάτη για να κινηθούν οι εργαζόμενοι.
Ο αγώνας των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας πρέπει να είναι μαζικός, να έχει συνέχεια, να χρησιμοποιεί νέες και πρωτότυπες μορφές πάλης, να διακρίνεται για την επιμονή του και τον ενωτικό του χαρακτήρα. Ακόμη και εκεί που υπάρχουν διαφορές πρέπει να γίνεται ότι είναι δυνατόν όχι να συγκαλυφθούν αλλά αν είναι δυνατόν να συντεθούν σε ανώτερο επίπεδο και φυσικά το κυριότερο ακόμη και όταν είμαστε χώρια να χτυπάμε μαζί τον ίδιο στόχο.
Υπάρχει πρόταση για μόνιμα βδομαδιάτικα συλλαλητήρια κάθε Πέμπτη στη πόλη μας. Συλλαλητήρια που θα είναι η βιτρίνα της οργής, της διαμαρτυρίας, της αντίστασης αλλά και της κλιμάκωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Βήμα συνεύρεσης, διαλόγου όλων των εργαζομένων, των απόμαχων της δουλειάς, των νέων, των λαϊκών ανθρώπων που οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές ισοπέδωσαν τη ζωή τους και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.
Ένα μόνιμο αγωνιστικό ραντεβού με μικρό κόστος αγώνα και μέγιστη πληγή για την κοινωνία της σιωπής και της αποδοχής που πάνε να επιβάλουν.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε. Ο δρόμος της υποταγής δεν μας αρμόζει. Άλλωστε πως να χωρέσουν οι ανάγκες μας σε ένα ορίζοντα που ορίζουν οι αντίπαλοι των εργαζομένων και συνεχώς συρρικνώνουν. Ο ποιητής ορίζει ότι "ο ουρανός αρχίζει από το ψωμί". Να συμβιβαστούμε με λίγα δεν μπορούμε. Πως να το κάνεις άλλωστε όταν τα μνημόνια, οι συμφωνίες, οι κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές αντικατέστησαν τη χάρτα δικαιωμάτων του ανθρώπου με ένα πανευρωπαϊκό σύνταγμα συνεχούς λιτότητας που καταληστεύει τις ζωές μας αλλά αφήνει ασύδοτο το κεφάλαιο να συσσωρεύει κέρδη.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο!
Μόνο να νικήσουμε μπορούμε. Οι μόνες θυσίες που αξίζουν, που πιάνουν τόπο, που τροφοδοτούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας είναι αυτές.
ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


2α.
Πρόταση - εισήγηση σε σύσκεψη συντονισμού των αγώνων όλων των σωματείων και συλλόγων της πόλης μας από τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ.


ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
Προς όλα τα σωματεία και συλλόγους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πόλης μας
Με το 3ο μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα και τα μέτρα που εισηγείται ολοκληρώνεται ο οδικός χάρτης που το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, απαιτεί για να ξεπεράσει την κρίση του συστήματος. Η κυβέρνηση και οι δανειστές κατ' επιταγή του το σχεδίασαν και το υλοποιούν. Έτσι νομίζουν, ότι μετά από ένα καυτό εικοσάμηνο όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, θα έρθει η ανάπτυξη και θα αποκατασταθούν οι όροι κερδοφορίας του κεφαλαίου και ένας νέος οικονομικός κύκλος θα ξεκινήσει.
Μια λογική εξόδου από την κρίση που σαν καύσιμα της χρησιμοποιεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας, της νεολαίας και των απόμαχων της δουλειάς. Αν δεν αμφισβητήσουμε συντονισμένα, ενωμένα, ταξικά, μαζικά τον πυρήνα της λογικής της κυβέρνησης και των εργοδοτών, δηλαδή τον πολλαπλασιασμό του καπιταλιστικού κέρδους, δεν θα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Τα αιτήματα που θα μπαίνουν προς διεκδίκηση πρέπει να στηρίζονται πριν απ' όλα στην αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε «κόστος» των επιχειρήσεων, των εργοδοτών. Είμαστε αυτοί που ως σήμερα έχουμε πληρώσει με αιματηρές θυσίες την κρίση του συστήματος. Ένας άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων είναι εφικτός μέσα από τους αγώνες μας.
Η κρίση πολλές φορές παρουσιάζεται σαν κρίση δημόσιου χρέους και ότι τα μέτρα παίρνονται σαν αναγκαιότητα για την πληρωμή του. Το δημόσιο χρέος αποτέλεσε μηχανισμό ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και γι αυτό δεν οφείλουν τίποτα. Να το πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι τραπεζίτες που το έφαγαν.
Στόχοι αυτής της κυβέρνησης είναι:
  • να εξασφαλίσει στους πιστωτές το μέγιστο δυνατό ποσοστό αποπληρωμής των χρυσοπληρωμένων τοκογλυφικών δανείων τους οδηγώντας έτσι σε χρεωκοπία τους εργαζόμενους
  • να βάλει στο γύψο μισθούς και συντάξεις, εργατικά δικαιώματα και ανάγκες για δεκαετίες, και να μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε μια εκτεταμένη ευροκινεζική ζώνη βάρβαρης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης
  • να ξεπουληθεί αντί πινακίου φακής σε ντόπια και ξένα μονοπώλια ο δημόσιος και ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Ήδη έχουν κάνει μοιρασιά αλλά και ουρά για το μερτικό τους. Αεροδρόμια, λιμάνια, νερό... όλα στο σφυρί.
Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε τον δρόμο της αποφασιστικής αναμέτρησης με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τα συμφέροντά τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την ΕΕ, το ΔΝΤ.
Δεν αναγνωρίζουμε το κρατικό χρέος, παλεύουμε για τη μονομερή ολοσχερή διαγραφή του, για την κατάργηση των τριών μνημονίων, για ρήξη με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες. Το ψωμί των εργαζομένων, η ανεργία που κατατρώει τις σάρκες των εργαζομένων και της νεολαίας, οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελεί μια κρίσιμη τριπλέτα στόχων για να κάνει επανεκκίνηση το εργατικό διεκδικητικό κίνημα μας. Τα ξεχωρίζουμε σαν κρίσιμους τομείς που δέχονται τη γενικευμένη επίθεση και που μπορούν να συνολικοποιήσουν και γενικεύσουν την αντίσταση στην αρχή, την γενικευμένη αντεπίθεση στη συνέχεια του εργατικού κινήματος.
Αγωνιζόμαστε λοιπόν για:
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με συλλογική σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
  • Μαζικοί διορισμοί στο δημόσιο τώρα! Να καλυφθούν όλα τα κενά στην υγεία, την παιδεία, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πρόνοια και τον πολιτισμό.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου και επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ.
  • Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο στο Δημόσιο (Ν. 4024).
  • Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους νέους.
  • Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Δωρεάν μεταφορά για τις συγκοινωνίες.
  • Καμιά μείωση συντάξεων, καμιά αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
Έχουμε γνώμη όχι μόνο για τα άμεσα, τα "δικά" μας. Ξέρουμε ότι αν δεν αλλάξουν πολλά και μάλιστα με μονομερή τρόπο, με τον τρόπο που μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να το κάνουν δεν μπορεί να "γυρίσουμε το παιχνίδι". Για να το επιτύχουμε πρέπει άμεσα να παρέμβουμε εκεί που πονάνε. Εκεί που θα τους αφαιρούμε εργαλεία να εκβιάζουν τους εργαζόμενους και να αλλάζουν τους συσχετισμούς σε βάρος τους. Έτσι λοιπόν:
  • Όχι άλλες δόσεις και δάνεια, ούτε Ευρώ για την πληρωμή του δημόσιου χρέους που έφαγαν και φόρτωσαν στο λαό, που το έχουμε χρυσοπληρώσει, ρήξη με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
    • Να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες που τις έχουμε 211,5 δις χωρίς τα 25 πρόσφατα, και να χαρισθούν τα χρέη των φτωχών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, να χαρισθούν τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας των εργαζομένων. Να εξασφαλισθούν οι λαϊκές αποταμιεύσεις. Να αποτελέσουν μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια τους. Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας κατοικίας, αγροκτήματος.
    • Να κρατικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας καθώς και όλες οι επιχειρήσεις που κλείνουν να περνούν στα χέρια των εργαζομένων. Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας.
    • Ο εργατικός έλεγχος θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο που θα εξασφαλίζει από τη μια τα λαϊκά συμφέροντα και από την άλλη θα αυξάνει την αυτενέργεια και συμμετοχή των εργαζομένων.
    • Φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%. Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής των μονοπωλιακών ομίλων και κατάσχεση - εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των μεγαλομετόχων. Να μπουν έλεγχοι στη διακίνηση των κεφαλαίων όπως και να ελεγχθούν όλες οι συναλλαγματικές εκροές τους στο εξωτερικό και να επιβληθούν κυρώσεις στην ασυδοσία του. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη και η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια για τους εργαζομένους.
    • Να αυξηθούν άμεσα 50% οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Να παρθούν μέτρα διατίμησης στα τρόφιμα λαϊκής κατανάλωσης και στα φάρμακα.
Ο αγώνας των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας πρέπει να είναι μαζικός, να έχει συνέχεια, να χρησιμοποιεί νέες και πρωτότυπες μορφές πάλης, να διακρίνεται για την επιμονή του και τον ενωτικό του χαρακτήρα. Ακόμη και εκεί που υπάρχουν διαφορές πρέπει να γίνεται ότι είναι δυνατόν όχι να συγκαλυφθούν αλλά αν είναι δυνατόν να συντεθούν σε ανώτερο επίπεδο και φυσικά το κυριότερο ακόμη και όταν είμαστε χώρια να χτυπάμε μαζί τον ίδιο στόχο.
Υπάρχει πρόταση για μόνιμα βδομαδιάτικα συλλαλητήρια κάθε Πέμπτη στη πόλη μας. Συλλαλητήρια που θα είναι η βιτρίνα της οργής, της διαμαρτυρίας, της αντίστασης αλλά και της κλιμάκωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Βήμα συνεύρεσης, διαλόγου όλων των εργαζομένων, των απόμαχων της δουλειάς, των νέων, των λαϊκών ανθρώπων που οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές ισοπέδωσαν τη ζωή τους και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.
Ένα μόνιμο αγωνιστικό ραντεβού με μικρό κόστος αγώνα και μέγιστη πληγή για την κοινωνία της σιωπής και της αποδοχής που πάνε να επιβάλουν.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε. Ο δρόμος της υποταγής δεν μας αρμόζει. Άλλωστε πως να χωρέσουν οι ανάγκες μας σε ένα ορίζοντα που ορίζουν οι αντίπαλοι των εργαζομένων και συνεχώς συρρικνώνουν. Ο ποιητής ορίζει ότι "ο ουρανός αρχίζει από το ψωμί". Να συμβιβαστούμε με λίγα δεν μπορούμε. Πως να το κάνεις άλλωστε όταν τα μνημόνια, οι συμφωνίες, οι κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές αντικατέστησαν τη χάρτα δικαιωμάτων του ανθρώπου με ένα πανευρωπαϊκό σύνταγμα συνεχούς λιτότητας που καταληστεύει τις ζωές μας αλλά αφήνει ασύδοτο το κεφάλαιο να συσσωρεύει κέρδη.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο!
Μόνο να νικήσουμε μπορούμε. Οι μόνες θυσίες που αξίζουν, που πιάνουν τόπο, που τροφοδοτούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας είναι αυτές.
ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ




2β.
H Δημόσια Εκπαίδευση στο στόχαστρο του 3ου μνημονίου
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται αυτή την εποχή, από τις αρχές του καλοκαιριού ως και σήμερα, αποτελούν μια ιστορική στιγμή, καθώς μια  ακόμη κυβέρνηση ανατρέπει και «αδειάζει» τη θέληση, τις προσδοκίες, τις ελπίδες, την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων και άνεργων ανθρώπων αυτού του τόπου.
Το 3ο αντιλαïκό μνημόνιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισε μαζί με τη Ν.Δ.-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ  διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και οδηγεί τους εκπαιδευτικούς και συνολικά τους εργαζόμενους στην πλήρη φτωχοποίηση.
Το μνημόνιο αυτό είναι ένα σύνολο από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που πλήττουν βάναυσα τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ίδια ώρα που ξαναχαρίζονται δισεκατομμύρια στις τράπεζες και στους βιομήχανους. Κυρίως διαμορφώνεται ένα τοπίο κατεδάφισης όποιων εργατικών δικαιωμάτων απέμειναν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νέα «ανάπτυξη» των καπιταλιστικών κερδών.
Μέτρα βαθιά ταξικά:
  • Ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
  • Φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.
  • Μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  • Συντριβή των μεσαίων στρωμάτων και της φτωχής – μεσαίας αγροτιάς, καταβαράθρωση των μισθών και των συντάξεων.
  • Καταστροφή των δημόσιων αγαθών, υγείας – παιδείας είναι μερικά από αυτά.
Τα χρήματα του νέου δυσβάσταχτου χρέους που θα πληρώσει με αίμα ο λαός μας, θα γεμίσουν πάλι τις τσέπες των τραπεζιτών και των βιομηχάνων.
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στην υγεία, στην ενέργεια, στο ΤΑΙΠΕΔ και σε πολλά άλλα πεδία.
Τι προβλέπει μεταξύ άλλων: Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, ύψος συντάξεων, δυνατότητες κάλυψης ελλειμμάτων των Ταμείων και πρόσβασης στο ασφαλιστικό σύστημα σαρώνονται. Αυξάνονται αναδρομικά από την 19η Αυγούστου του 2015 τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, επιβάλλεται πρόστιμο επιπλέον 10% σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από ότι προβλέπουν τα νέα όρια, ενώ καταργείται η δυνατότητα των ελλειμματικών ταμείων να προσφύγουν στον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού, το Α.Κ.Α.ΓΕ. για να κλείσουν τις "τρύπες" τους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο 3ο μνημόνιο που έχει υπογράψει να περικόψει από τους συνταξιούχους 2.5 δις. ευρώ για το 2015 και 2016, να αυξήσει τα όρια ηλικίας από 1.1. 2022 για συνταξιοδότηση στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.
Χωρίς ανάσα λοιπόν! Και μετά; Το νομοσχέδιο δεν καλύπτει, παρά ένα μέρος από τα  προαπαιτούμενα του Γ΄ Μνημονίου.
Στην εκπαίδευση  το 3ο μνημόνιο προβλέπει την υλοποίηση των πιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων που βρίσκονταν στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.
Μνημονιακές προτεραιότητες:
  • Μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα.
  • Αξιολόγηση όλων των παραγόντων της σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς.
  • Επιχειρηματικότητα και εδραίωση του «Νέου» Σχολείου της Αγοράς, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο μέχρι τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων και την έρευνα.
Τα μέτρα που αφορούν τις παραπάνω δεσμεύσεις, περιγράφονται με τον τίτλο
«Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο».
   Η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει με βάση τα νομοθετήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων: Το αντιδραστικό «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου, αναφέρεται ρητά ως σημείο αναφοράς! Το ίδιο και ο νόμος 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου.
   Οι λεπτομέρειες καθορίζονται από την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και των χωρών του ΟΟΣΑ και τις προϋποθέσεις αξιοποίησης του ΕΣΠΑ...

ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΗΜΟΣΙΟ
Έως Οκτώβριο 2015
Μεταρρύθμιση ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από 1 Ιανουαρίου σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού (βασικό παραδοτέο). Έως το 2018 μεταρρύθμιση με σκοπό βελτιωμένη δομή με περιγραφές καθηκόντων που θα αντανακλάται στο μισθολόγιο. 
Καθορισμός ανώτατων ορίων μισθολογικών δαπανών και επιπέδων απασχόλησης στο δημόσιο (εντός της νέας Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής, Μ.Δ.ΣΤΡ.) που να συνάδουν με επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για δημόσιες δαπάνες σχετικά με ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016 – 2019 (βασικό παραδοτέο).
Γι’ αυτό διατηρείται ο κανόνας των αποχωρήσεων το 2016 /ο συντελεστής για τα έτη 2017 – 2019 θα καθοριστεί στη Μ.Δ.ΣΤΡ. και θα εγκριθεί τον Οκτώβριο 2015 / Μετά θα αναθεωρείται κάθε 2 χρόνια
Έως Νοέμβριο 2015
Νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού, με σκοπό καλλιέργεια πνεύματος επίτευξης αποτελεσμάτων. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.
Έως Δεκέμβριο 2015
Εκσυγχρονισμός κι επέκταση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με βάση την μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε το 2013 (Ν. 4186/2013) ( βασικό παραδοτέο). 1) Θέσπιση πλαισίου ποιότητας για ΕΕΚ / μαθητεία.
2) Δημιουργία συστήματος αναγκών – δεξιοτήτων για αναβάθμιση προγραμμάτων και πιστοποίησης.
3) Δρομολόγηση πιλοτικών συμπράξεων με περιφερειακές αρχές και εργοδότες για 2015 – 16.
4) Χάραξη ολοκληρωμένου σχεδίου εφαρμογής Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Παιδείας και ΟΑΕΔ με σκοπό την παροχή των απαιτούμενων θέσεων μαθητείας για όλους τους σπουδαστές ΕΠΑΣ – ΙΕΚ έως το 2016 και 33% σπουδαστών ΕΠΑΛ έως 2016 – 17.
5)  Διασφάλιση μεγαλύτερης συμμετοχής εργοδοτών και μεγαλύτερη χρήση ιδιωτικής χρηματοδότησης
Καθορισμός τριετούς στρατηγικής μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο (οικοδόμηση ικανοτήτων, αποπολιτικοποίηση δημόσιας διοίκησης)
Βασικά παραδοτέα:
1)      Διαδικασίες προσλήψεων για διευθυντικά στελέχη.
2)      Προγραμματισμός ανθρώπινων πόρων για έγκαιρη αξιολόγηση και προσλήψεις.
3)      Δημοσιονομικά ουδέτερη μεταρρύθμιση μισθολογίου.
4)      Σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων.
5)      Ενίσχυση μονάδων άσκησης πολιτικής.
6)      Αναβάθμιση ρόλου τοπικής αυτοδιοίκησης – για ενίσχυση τοπικής αυτονομίας – εξορθολογισμό διοικητικών διαδικασιών – εξορθολογισμό κρατικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τοπικής ιδιοκτησίας.
7)      Εκσυγχρονισμός διαδικασίας προσλήψεων.
8)      Βελτίωση κινητικότητας για καλύτερη αξιοποίηση πόρων.
Θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας.
Χρήση περιγραφής καθηκόντων και σύνδεση με ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα έχει και τις κενές θέσεις / την τελική απόφαση για κινητικότητα προσωπικού θα παίρνει η εκάστοτε υπηρεσία.
Οι αρχές θα συνεχίσουν να εντοπίζουν παράνομες προσλήψεις, ασφαλιστικά μέτρα, πειθαρχικές υποθέσεις και θα παίρνουν μέτρα.
Από 1 Ιανουαρίου 2016
Έναρξη ισχύος νέου μισθολογίου
Έως Απρίλιο 2016
Επικαιροποίηση Έκθεσης ΟΟΣΑ του 2011 – αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος / επανεξέταση σε όλη την εκπαίδευση Συνεργασίας πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για ενίσχυση καινοτομίας – επιχειρηματικότητας Νέου Σχολείου για εξορθολογισμό (τάξεων, σχολείων, πανεπιστημίων), Λειτουργία, διακυβέρνηση Γ΄/θμιας εκπαίδευσης, Αποδοτικότητα, αυτονομία δημόσιων, εκπαιδευτικών μονάδων / αξιολόγηση, διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ.
Έως Μάιο 2016 (έγκριση έως Ιούλιο 2016, σε ισχύ από 2016 – 17 αν είναι δυνατόν)
Επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης. Με βάση συστάσεις επανεξέτασης και υποβολή προτάσεων για δράσεις
Έως Ιούνιο 2018
(το αργότερο)
Ευθυγράμμιση αριθμού διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού και αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, με βέλτιστες πρακτικές ΟΟΣΑ
Η αντιδραστικότητα των παραπάνω μέτρων που απειλούν με ισοπέδωση ότι έχει μείνει όρθιο από μια καθημαγμένη δημόσια εκπαίδευση, γίνεται πιο κατανοητή αν δει κανείς τι περιλαμβάνουν αυτές οι περίφημες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και οι «βέλτιστες πρακτικές», καθώς και τι αποτελεί επίσημη πολιτική των Διεθνών Οργανισμών και της ΕΕ.

«Βέλτιστες πρακτικές»: Ευφημισμός νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας στην παιδεία
Οι Βέλτιστες Πρακτικές του ΟΟΣΑ, όπως προβλέπονται στην Έκθεση του 2011 στοχεύουν στα παρακάτω:
  • Μείωση μισθολογικού κόστους εκπαιδευτικών, με μείωση εκπαιδευτικών, αύξηση ωραρίου, μείωση σχολείων, τάξεων και συγχωνεύσεις.
  • Σύνδεση επαγγελματικής- βαθμολογικής εξέλιξης, αμοιβής εκπαιδευτικών με αξιολόγηση μαθητών, σχολείων και ατομική αξιολόγηση, ώστε σε περιόδους κρίσης να αμείβονται οι πιο αποτελεσματικοί.
  • Τυποποιημένη αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών (μια μορφή ήταν η Τράπεζα θεμάτων που πρότεινε η έκθεση του ΟΟΣΑ, ανάμεσα σε άλλες μορφές που εφαρμόζονται).
  • Εξωτερική αξιολόγηση όλων –μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων και επιπτώσεις σε αξιολογούμενους ώστε το σύστημα «να μη στερείται σοβαρότητας».
  • Μετατόπιση από το τρέχον σύστημα κατανομής πόρων, σε εφάπαξ επιχορηγήσεις που θα κατανέμονται στις περιφέρειες, βάσει της αρχής   «τα χρήματα ακολουθούν το μαθητή».
  • Περιορισμός του συνολικού αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αριθμό συγκρίσιμο με τον μέσο όρο εισακτέων στην ΕΕ, με αύξηση των εισακτέων στα ΤΕΙ και κλείσιμο τμημάτων, αύξηση επιμερισμού κόστους στους φοιτητές, ευθυγράμμιση των δηλώσεων ικανοτήτων (κάποτε τα λέγαμε επαγγελματικά δικαιώματα) με το νέο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
Οι Βέλτιστες Πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση:
  • Υποδεικνύουν ανάπτυξη δεξιοτήτων με κέντρο την επιχειρηματικότητα αντί γνώσης.
  • Προωθούν στην επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση τη «μάθηση» με βάση την εργασία (πρακτική άσκηση, μαθητεία) και τα νέα μοντέλα εργασίας (ελαστικές σχέσεις, κοινωφελής εργασία κλπ.).
  • Προωθούν τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για κατάλληλα προγράμματα σπουδών και παροχή κατάλληλων δεξιοτήτων και την κινητικότητα – μετανάστευση των καταρτιζόμενων και εργαζόμενων μεταξύ των χωρών. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή-2012: «Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης: επενδύοντας στις δεξιότητες για καλύτερα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα» COM -2012 και «Ευρώπη 2020»).
Στη βάση αυτή, το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προβλέπει μεγάλο κομμάτι δράσεων για την λεγόμενη αντιμετώπιση της ανεργίας, όπου παρέχει τζάμπα εργατική δύναμη για τους εργοδότες μέσω μαθητείας και πρακτικής άσκησης και επιβολή της εργασίας των voucher και των κοινωφελών προγραμμάτων (με εξορθολογισμό τους!) ως το μελλοντικό μοντέλο εισόδου αλλά και μετέπειτα απασχόλησης για τη νέα γενιά.
Η Γερμανία με το μνημόνιο συνεργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που υπέγραψε το 2012 με τη χώρα μας, το μνημόνιο για τη μαθητεία που υπογράφηκε με αρκετές χώρες του Νότου και άλλες «πρωτοβουλίες», ήδη εξασφαλίζει μέσω της κινητικότητας, όχι μόνο πιο φθηνό επιστημονικό κι εργατικό δυναμικό, αλλά και χωρίς να έχει πληρώσει καθόλου για την εκπαίδευσή του.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εμείς τι κάνουμε;
Ας πάρουμε στους ώμους μας τη δική μας αλήθεια, την αλήθεια των εκπαιδευτικών, των λαϊκών αναγκών και της κοινωνικής αξιοπρέπειας.
Ας ξανασκεφτούμε τις καλύτερες στιγμές της συλλογικής μνήμης και της μαχητικής δράσης των σωματείων μας.
Ας πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της εκπαίδευσης και της ζωής μας σε ρήξη και σύγκρουση με μνημόνια, ΕΕ, ΔΝΤ και σε όσους τα ανάγουν σε μονόδρομους υπηρετώντας τα.
Η ενότητα μας και η αγωνιστική μας δράση μπορεί « να σκίσει» τα μνημόνια!

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ
ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



3.


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 10 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση και των 10 Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον συντονισμό αγώνων και μορφών δράσεων, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και στα πολύ σκληρά, μνημονιακά, μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν από την συγκυβέρνηση και αφορούν τον κλάδο μας και όχι μόνο.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ακούστηκαν προβληματισμοί, διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις, που είχαν ως κοινό σκοπό την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα απέναντι στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, μια καταιγίδα μέτρων που θα σαρώσουν τη ζωή μας.
Όσοι ακόμη έχουμε τη δουλειά μας σήμερα, που την κρατάμε με νύχια και με δόντια, μας ετοιμάζουν θέση στους νέους πίνακες της στατιστικής υπηρεσίας των ορίων της φτώχειας και της εξαθλίωσης και μας βάζουν στη σειρά για τα συσσίτια της «ανθρωπιστικής κρίσης».
Ομόφωνα αποφασίστηκαν:
1. Η μαζική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στις 18:30.
2. Μαζική συμμετοχή στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 και
3. Κάλεσμα όλων των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, στην Ε.Δ.Ο.Θ., στις 19:00, για την καλύτερη οργάνωση της παραπάνω απεργιακής κινητοποίησης.
4. Οι κοινές συγκεντρώσεις και των 10 Συλλόγων θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της συγκυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ !!!


4.
Καλησπέρα.
Περίανδρε είπαμε για τις 2 και όχι 3 Νοέμβρη. Αν αλλάξουμε ημερομηνίες θα έχουμε πρόβλημα συνέπειας και συνεννόησης.
Επίσης η κοινή σύσκεψη δεν είναι μόνο για την απεργία αλλά για την οργάνωση κοινών αγώνων στην πόλη για όλη την κρίσιμη περίοδο που μπαίνουμε.
Επίσης μας ανατέθηκε σαν σύλλογος να ετοιμάσουμε κείμενο εισήγηση για τη σύσκεψη. Κάτι που δεν είχαμε εμείς τη Δευτέρα και η έλλειψη του ήταν εμφανής.
Ταυτόχρονα είπες ότι είδες  τα κείμενα και ότι είναι καλά.
Τουλάχιστον το μικρό θα πρέπει να πάει με την πρόσκληση για τη σύσκεψη και το μεγάλο να χρησιμοποιηθεί για εισήγηση αν και δεν θα έβλεπα χρήσιμο ένα τέτοιο διαχωρισμό.
Αν υπάρχουν παρατηρήσεις ευχαρίστως να συζητηθούν.
Υπάρχει και το άλλο το ενημερωτικό-ανακοίνωση για ζητήματα εκπαίδευσης - δημόσιο για το οποίο να καταλήξουμε.
Τέλος δεν έχουμε άπειρα περιθώρια χρόνου.
Η κυβέρνηση ψηφίζει, ψηφίζει, ψηφίζει....
α.
5.
Περίανδρε καλησπέρα. Διάβασα την ανακοίνωση και θέλω να επισημάνω ότι όπως είναι γραμμένη δίνει την εντύπωση πως η όλη προσπάθεια έχει στόχο την στήριξη της απεργίας στις 12/11/2015. Σίγουρα υπάρχει αυτή η ανάγκη αλλά πιστεύω ότι η συνάντηση είχε πιο ευρύ χαρακτήρα, αυτόν της προετοιμασίας για όσα μας περιμένουν, άλλωστε αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσε και η πρόταση για εβδομαδιαία συλλαλητήρια. Επίσης νομίζω ότι το κείμενο του Αλέκου, με τις όποιες διορθώσεις, αποτελεί μία καλή βάση για συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των σωματείων και πρέπει να σταλεί από τώρα σε όλους ώστε να έχουν την δυνατότητα προετοιμασίας και να μην μπορούν να μας ξαναπούν ότι τους καλέσαμε χωρίς να έχουμε έτοιμη μια εισήγηση. Θεωρώ ακόμα ότι πρέπει ν΄ απευθυνθούμε προς τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, σε όσα έχουμε πρόσβαση, και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτυχία της προσπάθειας.
Γκιουλουμίδης Γ.


6. Αλέκο, έχεις δίκιο, εγώ τα μπέρδεψα !
Το βράδυ, οι ανακοινώσεις θα είναι έτοιμες !


7.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 10 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ
Π.Ε. Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΣΤΙΣ 19:00
ΣΤΗΝ Ε.Δ.Ο.Θ.
Τα Δ.Σ. και των 10 Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Θεσσαλονίκης καλούν σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, στις 19:00, στην Ε.Δ.Ο.Θ., όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πόλης μας, ώστε να σχεδιαστεί και να συναποφασιστεί ο συντονισμός των αγώνων και των μορφών δράσεων, ενάντια στα νέα εφαρμοστικά μέτρα που καταδυναστεύουν τις εργασιακές σχέσεις και οδηγούν στην ανεργία εμάς και τα παιδιά μας.
Η παρουσία όλων θα σημάνει πως ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης.
Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς


Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 10 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση και των 10 Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον συντονισμό αγώνων και μορφών δράσεων, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και στα πολύ σκληρά, μνημονιακά, μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν από την συγκυβέρνηση και αφορούν τον κλάδο μας και όχι μόνο.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ακούστηκαν προβληματισμοί, διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις, που είχαν ως κοινό σκοπό την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα απέναντι στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, μια καταιγίδα μέτρων που θα σαρώσουν τη ζωή μας.
Όσοι ακόμη έχουμε τη δουλειά μας σήμερα, που την κρατάμε με νύχια και με δόντια, μας ετοιμάζουν θέση στους νέους πίνακες της στατιστικής υπηρεσίας των ορίων της φτώχειας και της εξαθλίωσης και μας βάζουν στη σειρά για τα συσσίτια της «ανθρωπιστικής κρίσης».
Ομόφωνα αποφασίστηκαν:
1. Οι μαζικές συμμετοχές σε όλα τα συλλαλητήρια που θα οργανώνονται κάθε Πέμπτη στην πόλη μας.
2. Μαζική συμμετοχή στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 και
3. Κάλεσμα όλων των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, στην Ε.Δ.Ο.Θ., στις 19:00, για την καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμού του συντονισμού των αγώνων μας .
4. Οι κοινές συγκεντρώσεις και των 10 Συλλόγων θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της συγκυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ !!!



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΥΠΑΙΘΡΟΥ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη, 23 – 10 – 2015
( ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. )
Πρ. Κορομηλά 51, 6ος όροφος
Τηλ. : 2310 - 273 631 Προς
Fax : 2310 – 273 664
e-mail : ypethros@otenet.gr όλα τα μέλη του Συλλόγου
54622 Θεσσαλονίκη στις έδρες τους


ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
Προς όλα τα σωματεία και συλλόγους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
της πόλης μας.
Με το 3ο μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα και τα μέτρα που εισηγείται η συγκυβέρνηση, ολοκληρώνεται ο οδικός χάρτης που το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, απαιτεί για να ξεπεράσει την κρίση του συστήματος. Η κυβέρνηση και οι δανειστές κατ' επιταγή του το σχεδίασαν και το υλοποιούν. Έτσι νομίζουν, ότι μετά από ένα καυτό 20μηνο όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, θα έρθει η ανάπτυξη και θα αποκατασταθούν οι όροι κερδοφορίας του κεφαλαίου και ένας νέος οικονομικός κύκλος θα ξεκινήσει.
Μια λογική εξόδου από την κρίση, που σαν καύσιμά της χρησιμοποιεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας, της νεολαίας και των απόμαχων της δουλειάς. Αν δεν αμφισβητήσουμε συντονισμένα, ενωμένα, ταξικά, μαζικά τον πυρήνα της λογικής της κυβέρνησης και των εργοδοτών, δηλαδή τον πολλαπλασιασμό του καπιταλιστικού κέρδους, δεν θα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Τα αιτήματα που θα μπαίνουν προς διεκδίκηση πρέπει να στηρίζονται πριν απ' όλα, στην αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε «κόστος» των επιχειρήσεων, των εργοδοτών. Είμαστε αυτοί που ως σήμερα έχουμε πληρώσει με αιματηρές θυσίες την κρίση του συστήματος. Ένας άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων είναι εφικτός μέσα από τους αγώνες μας.
Η κρίση πολλές φορές παρουσιάζεται σαν κρίση δημόσιου χρέους και ότι τα μέτρα παίρνονται σαν αναγκαιότητα για την πληρωμή του. Το δημόσιο χρέος αποτέλεσε μηχανισμό ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και γι’ αυτό δεν οφείλουν τίποτα. Να το πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι τραπεζίτες που το έφαγαν.
Το ψωμί των εργαζομένων, η ανεργία που κατατρώει τις σάρκες των εργαζομένων και της νεολαίας, οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελεί μια κρίσιμη τριπλέτα στόχων για να κάνει επανεκκίνηση το εργατικό διεκδικητικό κίνημα μας.

Το πλαίσιο, οι αιτίες και οι λύσεις, οι μορφές και οι μέθοδες αγώνα, με ποιους και πότε, ας αποτελέσουν το θέμα της σύσκεψης όλων των σωματείων της πόλης, αυτών που κυρίως θα βάλουν πλάτη για να κινηθούν οι εργαζόμενοι.
Ο αγώνας των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας πρέπει να είναι μαζικός, να έχει συνέχεια, να χρησιμοποιεί νέες και πρωτότυπες μορφές πάλης, να διακρίνεται για την επιμονή του και τον ενωτικό του χαρακτήρα. Ακόμη και εκεί που υπάρχουν διαφορές πρέπει να γίνεται ότι είναι δυνατόν όχι να συγκαλυφθούν αλλά αν είναι δυνατόν να συντεθούν σε ανώτερο επίπεδο και φυσικά το κυριότερο ακόμη και όταν είμαστε χώρια να χτυπάμε μαζί τον ίδιο στόχο.
Υπάρχει πρόταση για μόνιμα βδομαδιάτικα συλλαλητήρια κάθε Πέμπτη στη πόλη μας. Συλλαλητήρια που θα είναι η βιτρίνα της οργής, της διαμαρτυρίας, της αντίστασης αλλά και της κλιμάκωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Βήμα συνεύρεσης, διαλόγου όλων των εργαζομένων, των απόμαχων της δουλειάς, των νέων, των λαϊκών ανθρώπων που οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές ισοπέδωσαν τη ζωή τους και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.
Ένα μόνιμο αγωνιστικό ραντεβού με μικρό κόστος αγώνα και μέγιστη πληγή για την κοινωνία της σιωπής και της αποδοχής που πάνε να επιβάλουν.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε. Ο δρόμος της υποταγής δεν μας αρμόζει. Άλλωστε πως να χωρέσουν οι ανάγκες μας σε ένα ορίζοντα που ορίζουν οι αντίπαλοι των εργαζομένων και συνεχώς συρρικνώνουν. Ο ποιητής ορίζει ότι "ο ουρανός αρχίζει από το ψωμί". Να συμβιβαστούμε με λίγα δεν μπορούμε. Πώς να το κάνεις άλλωστε όταν τα μνημόνια, οι συμφωνίες, οι κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές αντικατέστησαν τη χάρτα δικαιωμάτων του ανθρώπου με ένα πανευρωπαϊκό σύνταγμα συνεχούς λιτότητας που καταληστεύει τις ζωές μας αλλά αφήνει ασύδοτο το κεφάλαιο να συσσωρεύει κέρδη.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο!
Μόνο να νικήσουμε μπορούμε. Οι μόνες θυσίες που αξίζουν, που πιάνουν τόπο, που τροφοδοτούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας είναι αυτές.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου


8.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
Μπορεί να έλειπαν πολλά από το ΔΣ του συλλόγου μας αλλά νομίζαμε ότι υπήρχε τουλάχιστον μπέσα.
Μετά την ανοικτή υπονόμευση της σύσκεψης των σωματείων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι ορισμένη για τη Δευτέρα 2-11-2015 από τη σύσκεψη των συλλόγων ΠΕ  -και μάλιστα ενόψει σφοδρότατης αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης  της κυβέρνησης- για το συντονισμό της δράσης μπρος στους απεργιακούς και άλλους αγώνες που πρέπει να ξεδιπλωθούν στην πόλη μας, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε μομφή ενάντια στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του συλλόγου:
Για υπονόμευση της σύσκεψης των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πόλης μας
Για παραπλάνηση των μελών του ΔΣ
Για τα παραπάνω και για  απαξίωση όσων συλλόγων μας εμπιστεύθηκαν.
Δημόσια αλλά και στο ΔΣ θα εκθέσουμε την πορεία των γεγονότων, τις προτάσεις, την αλληλογραφία αλλά και τις επικοινωνίες μας με τους παραπάνω.
Δυστυχώς δεν είναι μια
καλή μέρα

Ριζοσπαστική Κίνηση