Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

4.11.16

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Νοσοκομείο Λαμίας-Γιατροί και διοίκηση διαψεύδουν την κυβέρνηση

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ: ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    3/11/16

Μετά τις προχθεσινές καταγγελίες μας για το κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο Λαμίας (http://arsigr.blogspot.com/2016/11/1112016-311016.html) και μπροστά στο ενδεχόμενο συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το θέμα όχι με ουσιαστικά μέτρα, αλλά με «επικοινωνιακή αντεπίθεση». Τα βασικά σημεία των ισχυρισμών τους είναι τρία :
-          Πως με «πασαλείμματα για το θεαθήναι» δηλαδή με επιστράτευση ενός – δύο γιατρών από άλλα νοσοκομεία για κάποια πρωινά ωράρια και για κάποιες εφημερίες, μπορεί δήθεν έστω και προσωρινά να διευθετηθεί η κατάσταση και να λειτουργήσουν προσωρινά τα χειρουργεία (έστω και με μειωμένο πρόγραμμα τακτικών επεμβάσεων όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ (http://www.ygeianet.gr/images/site/1504/52565_large/dt_5hs_ype.pdf)
-          Πως δήθεν η πολιτεία είναι άμοιρη ευθυνών, γιατί φέτος δεν υπήρξαν υποψήφιοι για Επικουρικοί Επιμελητές στο Αναισθησιολογικό του νοσοκομείου Λαμίας
-          Πως δήθεν είναι «σε τελική φάση» η κανονική διαδικασία πρόσληψης μόνιμου Επιμελητή αναισθησιολόγου σε θέση που «έχει προκηρυχθεί».
Όσον αφορά τον τελευταίο ισχυρισμό, τον διαψεύδουν κατηγορηματικά οι γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας : ΚΑΜΙΑ οργανική θέση Επιμελητή Αναισθησιολογικού Τμήματος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ. Μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου κατ επανάληψη έχει ζητήσει την προκήρυξη τουλάχιστον των 4 (τεσσάρων) από τις 6 (έξι) κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού Τμήματος (οι οργανικές θέσεις είναι συνολικά 8). Η έκκληση αυτή ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ από τους υπεύθυνους της 5ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας.
Όσον αφορά τον δεύτερο ισχυρισμό, αυτός απλά αποτελεί ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ αυτών που  φωνάζουμε τόσον καιρό : πως δηλαδή ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για όσες μόνιμες οργανικές θέσεις Επιμελητών προκηρύσσονται πράγμα που φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων, οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί όλο και λιγότερο φαίνονται διατεθειμένοι να δέχονται τον εκβιασμό προσωρινής εργασιακής και επιστημονικής ομηρίας χωρίς επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα. Πολύ περισσότερο δε τώρα, που η ίδια η πολιτική ηγεσία επιμένει στην απόλυση των υπηρετούντων Επικουρικών Επιμελητών και στην διαιώνιση της ανακύκλωσης μεταξύ ανεργίας και ομηρίας λίγων μηνών με αυστηρή ημερομηνία λήξης για τους νέους ειδικευμένους γιατρούς.
Όσον αφορά τον πρώτο ισχυρισμό, εκτός από τους εκπροσώπους των Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών της ευρύτερης περιοχής (http://arsigr.blogspot.com/2016/11/1-11-2016.html) αλλά και την Επιτροπή Χειρουργείου του νοσοκομείου, τον ισχυρισμό αυτόν τον διαψεύδει και ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας ο οποίος με υπηρεσιακό έγγραφό του (επισυνάπτεται) αφ ενός μεν εμμέσως πλην σαφώς αναδεικνύει τις ευθύνες της 5ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, αφ ετέρου δε δηλώνει το αυτονόητο. Πως δηλαδή με τα «πασαλείμματα για το θεαθήναι» της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου (έκτακτη επιστράτευση ενός – δύο αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία για κάποια πρωινά ωράρια και κάποιες εφημερίες), το χειρουργείο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. Η παρουσία ΜΟΝΟ ΕΝΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΟΛΟΓΟΥ στο νοσοκομείο κάθε στιγμή του 24ωρου καλύπτει μόνο τις επείγουσες διασωληνώσεις και τις διακομιδές. ΑΥΤΟ είναι το επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο που ισχύει μέχρι νεωτέρας, οτιδήποτε προπαγανδιστικό κι αν διασπείρεται από την κυβέρνηση για το θέμα.
Ακόμα μια φορά : η κυβέρνηση να αφήσει τα «άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε» και τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα.
Να καλύψει με προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών τις κενές οργανικές θέσεις τόσο στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Λαμίας όσο και σε όλα τα Τμήματα των νοσοκομείων σε όλη την χώρα.
 
ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΣΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ