Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

21.9.18

Αγων. Παρέμβαση: Ενημερωτικό δελτίο συνεδριάσεων ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (5/9 και 18/9/2018)


Αγωνιστική Παρέμβαση Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
https://paremvasithess.wordpress.com/ -  agonistiki.paremvasi231@gmail.com

Ενημερωτικό δελτίο συνεδριάσεων ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (5/9 και 18/9/2018)
Ώρα για μια δυναμική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος με Γενικές Συνελεύσεις ΕΛΜΕ
Όχι για μας, χωρίς εμάς! Με αγώνες να υπερασπιστούμε δημόσιο σχολείο και εκπαιδευτικό
Την Τρίτη 18/9 συνεδρίασε το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης με αιχμές το κλείσιμο των «ολιγομελών» τμημάτων των ΕΠΑΛ, τη νέα ετήσια δοκιμασία για χιλιάδες αναπληρωτές που αναπληρώνουν… τον εαυτό τους, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης, τις νέες αυθαιρεσίες στις υπηρεσιακές μεταβολές, αλλά και τη δρομολόγηση του νέου εξεταστικού που μετατρέπει τη γ’ λυκείου σε φροντιστήριο σε ένα σχολείο πιο ταξικό, καθώς και τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης. Όλες οι στοχεύσεις των μνημονίων για την εκπαίδευση έχουν γίνει το πρόγραμμα παιδείας της κυβέρνησης… Όλα αυτά στον απόηχο των μαζικών και μαχητικών κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ, οι οποίες έδωσαν απάντηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαφήμισε την επικίνδυνη για την Ειρήνη σχέση της με τον ιμπεριαλιασμό των ΗΠΑ και το δήθεν τέλος των μνημονίων, ενώ στην πραγματικότητα πρόθεσή της είναι η μονιμοποίηση τους. Το δείχνει εξάλλου ο ερχομός της Τρόικας των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ στις 12/9, αλλά και τα μπιλιετάκια του ΕΝΦΙΑ που έφτασαν…
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε καταρχήν ομόφωνα η τοποθέτηση ενάντια στο νέο εξεταστικό σύστημα και τη γ’ λυκείου, η αντίθεση στην αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση και το κάλεσμα στους συναδέλφους για απεργία-αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία και προς τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε διαδικασίες αγωνιστικής απάντησης του κλάδου.
Αποφασίστηκε επίσης η οργάνωση σύσκεψης των ΕΛΜΕ την Τρίτη 25/9 με τους αναπληρωτές συναδέλφους και κινητοποίηση για το θέμα των διορισμών και τα προβλήματα των αναπληρωτών την Παρασκευή 28/9, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, 1.30μμ.
Τέλος για τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα να λειτουργήσουν όλα και να σταματήσει η σταδιακή διάλυση των ΕΠΑΛ, την Πέμπτη 20/9, στις 2μμ στην Περ. Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας
Ομόφωνα αποφασίστηκε ψήφισμα συμπαράσταση στους Κύπριους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται μαχητικά, με απεργίες και άλλες μορφές για τα δικαιώματά τους.
Επείγει μπροστά σε αυτή την κατάσταση η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ για ενημέρωση, συσπείρωση του κλάδου και συγκροτημένη παρέμβαση στη βάση των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση (5/9) είχε αποφασιστεί η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ που οργανώθηκαν από συνδικαλιστικούς και εργατικούς φορείς και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τα «ολιγομελή» τμήματα. Επίσης εγκρίθηκαν ψηφίσματα για τα προβλήματα της ειδικής αγωγής, τα εμπόδια στις εγγραφές των εσπερινών, τις αυθαιρεσίες στις υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς και συμπαράσταση για τους απολυμένους στο εστιατόριο «Τσαρουχάς» και την εταιρία “Seller Hellas”.
Αποφασίστηκε επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση δυτ. Θεσσαλονίκης (12/9) ενάντια στη μείωση των τμημάτων στη γ’ τάξη του γυμνάσιου Χαλκηδόνας. Στην παράσταση τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιώθηκαν. Η πρωτοβουλία της Α’ ΕΛΜΕ όμως επιχειρήθηκε, με ευθύνη προφανώς του προεδρείου, να ταυτιστεί με την πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ, βουλευτής του οποίου μοίραζε στους συναδέλφους φυλλάδιο με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ στη μια σελίδα και δελτίο τύπου του ΚΚΕ στην άλλη, ενώ συμμετείχε στη συνάντηση συλλόγου διδασκόντων και ΕΛΜΕ με το διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι θετικό γεγονός η συμπαράσταση στο εκπαιδευτικό κίνημα από τα κόμματα πλην της φασιστικής Χ. Αυγής. Είναι αναγκαία όμως και η περιφρούρηση της αυτοτέλειας της ΕΛΜΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, που πρέπει να μπορεί να ενώνει όλους τους συναδέλφους και τον κόσμο της εκπαίδευσης, μακριά από προεκλογικές κινήσεις και ψηφοθηρικές πρακτικές.