Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

12.6.19

Παρεμβάσεις ΔΕ: Η ΔΑΚΕ διευκολύνει τη ΝΔ να γίνει κυβέρνηση κι όχι τον αγώνα των εκπαιδευτικών

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.
11/6/2019
Η ΔΑΚΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΝΔ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η ΔΑΚΕ, καθαρόαιμη παράταξη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, καταγγέλλει τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για την πρότασή τους στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του 19ου Συνέδριου του κλάδου για το Σεπτέμβρη. Με πολλές φανφάρες περί πραξικοπήματος και εκτροπών, προσπαθεί να κρύψει την επιλογή της για πλήρη σύμπλευση της με την αντιεκπαιδευτική πολιτική του πολιτικού της φορέα, της ΝΔ. Έτσι απαντά στο απλό ερώτημα που έθεσαν οι Παρεμβάσεις. Πότε συμφέρει την καλύτερη συζήτηση του Συνεδρίου για τα  αιτήματα και την οργάνωση των αγώνων του κλάδου; Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές ή όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πολιτικά δεδομένα με την νέα κυβέρνηση και τις προγραμματικές της δηλώσεις;
Δύο χρόνια τώρα, η ΔΑΚΕ αποτέλεσε σταθερό δεκανίκι του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Συμπλέοντας με ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ διευκόλυνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να περνά αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ή αδρανούσε να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση (ολιγομελή, αναμοριοδότηση, μετακινήσεις, κ.ά.)  ή περίμενε την κατάθεση των νομοσχεδίων για να απαντήσει με εθιμοτυπικές διαμαρτυρίες. Κι όταν ο κόσμος επιχειρούσε ένα πιο μαζικό, μαχητικό βήμα όπως στην περίπτωση του προσοντολόγιου των απολύσεων ή στην απεργία αποχή ενάντια στην αυτοαξιολόγηση ή δεν συγκαλούσε καν ΔΣ ή αρνιόταν να αναγνωρίζει τις αποφάσεις της ΓΣ Προέδρων. Σε αντάλλαγμα της δόθηκε ανοχή στο ακροδεξιό της παραλήρημα τόσο στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, όσο ακόμη και στην άρνηση της το ΔΣ να καλύψει καθηγητές που στοχοποιούνταν στα σχολεία από φασιστικές οργανώσεις.
Πάει πολύ η ΔΑΚΕ, η παράταξη που οι εκπρόσωποί της είναι πρωταγωνιστές σειράς πραξικοπημάτων από κοινού με ΠΕΚ και ΣΥΝΕΚ ενάντια στον κλάδο να εγκαλούν τις Παρεμβάσεις επειδή ζήτησαν τη μετάθεση του Συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν: της αλλαγής συνεδριακών αποφάσεων (16ου και 17ου Συνεδρίου) του κλάδου ενάντια στην μαθητεία και την αξιολόγηση, της διάλυσης της Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 29/9/2012 για να μην πάρει απόφαση ενάντια στην αξιολόγηση που προωθούσε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, της άρνησής τους να αποδεχθούν τις αποφάσεις των Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ (28/4 και 20/10/2018)) για απεργία – αποχή του κλάδου για να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση, της ακύρωσης για δύο συνεχόμενες φορές των καταστατικά προβλεπόμενων Μετασυνεδριακών Συνελεύσεων, την αλλαγή της απόφασης όλων των ΕΛΜΕ σε Γ.Σ. των προέδρων (15/5/2013) για απεργία διαρκείας το Μάη του 2013 κ.ά.
Με απειλές και εκβιασμούς, περί παραιτήσεων και ποινικών ευθυνών στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ (4/6 και 6/6) και τις κατάπτυστες ανακοινώσεις της, η ΔΑΚΕ μας έδωσε μια πρόγευση του Συνεδρίου που επιθυμεί αλλά και της στάσης της στο επόμενο ΔΣ που θα εκλεγεί. Συνέδριο που θέλει να  γίνουν αποδεκτά τα αντιδραστικά, αντικεπαιδευτικά μέτρα του πολιτικού της φορέα της Ν.Δ.
Τα προβλήματα όμως της χειροτέρευσης της κατάστασης στην εκπαίδευση και την κοινωνία είναι εδώ. Μηδενικοί διορισμοί και τώρα ελάχιστοι ως προεκλογική υπόσχεση με το προσοντολόγιο της αλληλοσφαγής. Μειώσεις μισθών και απόφαση του ΣτΕ με βάση την εισήγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για κόψιμο και αυτής της απόδοσης των αναδρομικών. Συντάξεις πείνας με νέα συζήτηση για αύξηση του ορίου ηλικίας. Λύκειο των λίγων, υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης σε κατάρτιση και μαθητεία και εκπαιδευτικοί λάστιχο. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και νέα μείωση τμημάτων με την πατέντα των ολιγομελών. Νέο νομικό καθεστώς αντιδημοκρατικών διώξεων για «οξυμένες» μορφές πάλης. Πλειστηριασμοί και ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματικοποίηση του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών. Με όλα αυτά μας αφήνει αντιμέτωπους η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής  του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ του προηγούμενου ΔΣ της ΟΛΜΕ!
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στο Συνέδριο και μετά από αυτό θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης των αγώνων. Εκεί θα κριθούν όλοι!