Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

6.11.21

Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, με απεργία-αποχή από την ΕΛΜΕ και κλιμάκωση

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  Γ΄ΕΛΜΕ-Θ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΑΒΑΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ: «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ…».

Απέναντι στην επιχείρηση διάλυσης \ ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου,

στον αυταρχικό κατήφορο του υπουργείου και τη συνένοχη σιωπή των ηγεσιών

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ- ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ( ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ- ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Η  μεγαλειώδης συμμετοχή μας στην απεργία αποχή και την απεργία της 11/10, κατέγραψε την ενωτική και αποφασιστική αντίσταση του κλάδου ενάντια  στην αξιολόγηση,  κρίσιμου εργαλείου για την προώθηση της αντιδραστικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Ο αγώνας αυτός συγκρούεται με τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, ΕΕ, ΟΟΣΑ και κεφαλαίου για ένα σχολείο φτωχό, ιδιωτικοποιημένο/εμπορευματοποιημένο, ανταγωνιστικό και  επιχειρηματικό,  ξένο για τα παιδιά των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Γι αυτό αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και την κ. Κεραμέως  με πρωτοφανή αυταρχισμό: απειλές, εκβιασμούς,  τρομοκρατία και δικαστικές παρεμβάσεις και αποφάσεις της «Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης»

Η κυβέρνηση και η Κεραμέως βρήκαν στήριγμα στη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού ,ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ ,που με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της απεργίας- αποχής στη ΓΣ προέδρων και την παραχάραξη της βούλησης άφησαν μετέωρους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς . Η ΔΑΚΕ  εξαρχής είχε θέσει εαυτόν ενάντια στην απεργία-αποχή ενώ τα ΣΥΝΕΚ, αφού εκμεταλλεύτηκαν για μικροπολιτικούς λόγους την αντίδραση του κλάδου, συνέβαλλαν στο πραξικοπηματικό  κλείσιμο της απεργίας- αποχής στη ΓΣ των προέδρων και  καταθέτουν τώρα «ενιαίο κείμενο», με το οποίο συναινούν στην ουσία  στην Αξιολόγηση.

Η στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχει να κάνει μόνο με την υποστήριξη της ΝΔ ή τις ασκήσεις συναίνεσης από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Είναι η πλήρης αποδοχή των στρατηγικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων για την ιδιωτικοποίηση\ εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και  λειτουργούν σαν πυξίδα. Γι΄αυτό μπροστά στη μαζικότητα και αποφασιστικότητα του κλάδου που ξεπέρασε  τα όρια μιας ανέξοδης διαμαρτυρίας, έσπευσαν να κλείσουν το ρήγμα που άνοιξε ο κόσμος της εκπαίδευσης.

H   σιωπή της πλειοψηφίας του ΔΣ  της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) βδομάδες τώρα, και η άρνηση της μέχρι και σήμερα για κήρυξη έκτακτων γενικών συνελεύσεων και ΓΣ προέδρων , λειτουργεί ως το άλλο χέρι του Υπουργείου, επιχειρώντας  να βάλει  ταφόπλακα στον αγώνα  μας για την ανατροπή του νόμου για την Αξιολόγηση και το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της απεργίας- αποχής δεν πρέπει να οδηγήσει στη νομιμοποίηση της αξιολόγησης αλλά ούτε και η υπονόμευση του αγώνα των εκπαιδευτικών να οδηγήσει στην αποστράτευση.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση της  Γ ΕΛΜΕ-Θ ( 20/10\2021), εκτός από την απαίτηση για την  επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από την ΟΛΜΕ και την κήρυξη στάσεων εργασίας  για την κάλυψη των συναδέλφων, αποφασίστηκε να  συνεχίσουμε ως ΕΛΜΕ τον αγώνα με όπλο την απεργία αποχή σε συνεργασία και με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης, να προκηρυχθεί νέα απεργία- αποχή και να κατατεθεί  εξώδικο (« επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής με εξώδικο στις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης και το Υπουργείο Παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ να καταθέσουν  εξώδικο και να το απευθύνουν να το καταθέσουν όλες οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ώστε όσες ΕΛΜΕ θα προχωρήσουν και με αυτό το δρόμο να στηρίξουν και να καλύψουν τους συναδέλφους και με αυτόν τον τρόπο»)

 

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ  ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ  ΤΩΝ  ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΔΣ: ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ.

Για την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ (20/10) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. την Παρασκευή 29/10 για προχωρήσει στην κατάθεση εξώδικου προς τις ΔΔΕ και  σε δήλωση ότι έχουμε προκηρύξει την απεργία αποχή ως σωματείο. Οι υπόλοιπες παρατάξεις στο ΔΣ αρνήθηκαν την υλοποίηση της  απόφασης του κυρίαρχου οργάνου του σωματείου, της Γενικής δηλαδή Συνέλευσης και δε συμφώνησαν να προχωρήσει η διαδικασία με την κατάθεση εξώδικου και κήρυξη νέας απεργίας- αποχής από το σωματείο.

Η ΔΑΚΕ, που συμμετέχει και στο προεδρείο της ΕΛΜΕ με τη θέση του αντιπροέδρου αρνήθηκε την υλοποίηση της απόφασης της Γ.Σ. Εξαρχής άλλωστε είχε θέσει εαυτόν ενάντια στην απεργία-αποχή και από την πρώτη στιγμή του αγώνα μας υπονόμευσε την Απεργία-Αποχή. Οι εκπρόσωποι της δεν υπέγραψαν στα σχολεία τους την απεργία αποχή που υπέγραψαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και που ισοδυναμεί με καθαρή απεργοσπασία, και ακολούθησαν την κεντρική γραμμή της παράταξης της επαναλαμβάνοντας τόσο την υποστήριξή τους στην κυβερνητική πολιτική και την αξιολόγηση, όσο και τα τρομοκρατικά σενάρια για πειθαρχικά και απολύσεις, αποτελώντας το δεκανίκι της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ . Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη σεβασμού στα συλλογικά μας όργανα, όπως αυτό της Γενικής Συνέλευσης, αφού έχει να παρευρεθεί σε τέσσερις συνεχόμενες ΓΣ!  Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ  αρνήθηκαν την υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ και για μια ακόμη φορά τάχθηκαν με την κυβέρνηση και όχι με τον κλάδο!

Ο εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ, αν και ήταν σύμφωνος στη ΓΣ  με την επαναπροκήρυξη της απεργίας- αποχής , στο ΔΣ μίλησε  για «κοινά κείμενα»  και τοποθετήθηκε με λευκό(;) σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ.  

Το ΠΑΜΕ, από την άλλη πλευρά, που και στη ΓΣ των προέδρων υπερασπίστηκε μαζί μας την επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής, αρνείται στην παρούσα φάση να υλοποιήσει τη συνέχισή της από την ΕΛΜΕ , όπως αυτή αποφασίστηκε στη ΓΣ της ΕΛΜΕ στις20/10/2021 και μάλιστα χωρίς να καταθέσει καμία άλλη αγωνιστική πρόταση για να εκφραστεί συλλογικά ο κλάδος. Εκ των υστέρων προφασίζεται τη συμμετοχή  στη ΓΣ, θέμα που δεν τέθηκε  τότε ούτε από την ίδιο ούτε από καμία δύναμη. Ενώ κλείνει σε όλες τις πτώσεις τη λέξη επαναπροκήρυξη, την απευθύνει μόνο στην ΟΛΜΕ- που η πλειοψηφία της την αρνείται - και μπλοκάρει τη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να δώσουν αγωνιστική έκφραση σε όλους μας, όπως διαπιστώνεται σε όλους τους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ που είχαν αντίστοιχες αποφάσεις. Με τη στάση του αυτή   αντικειμενικά συμβάλλει στο  να μείνουμε ως εκπαιδευτικοί απλώς οργισμένοι και απογοητευμένοι «για να βγάλουμε συμπεράσματα και να τα καταθέσουμε στις κάλπες». Αλλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο για να παραμείνουμε απλώς διαμαρτυρόμενοι αλλά ηττημένοι. Όσοι μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων οφείλουν να μας πουν καθαρά και ξάστερα πώς προτείνουν να συνεχιστεί ο αγώνας από τη στιγμή που οι ομοσπονδίες αρνούνται να τον συνεχίσουν.

Συνάδελφοι/ισσες

Οι στιγμές που βιώνουμε είναι πρωτοφανείς και ιστορικές. Η προηγούμενη αγωνιστική και αποφασιστική μας στάση ζητά διέξοδο και τρόπους υλοποίησης του αγώνα μας .

Εμείς όλοι-ες , που έχουμε την αγωνία για το μέλλον του δημόσιου σχολείου, παλεύουμε αποφασιστικά ενάντια στην αξιολόγηση τους και την πολιτική που θέλει να μετατρέψει τα σχολεία σε επιχειρήσεις και τη μόρφωση σε εμπόρευμα, μέσα από τα πρωτοβάθμια συλλογικά μας όργανα,  υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας αλλά και τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα,  για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Παιδεία σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Σήμερα βρισκόμαστε εν μέσω μιας μάχης που αφορά τόσο την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, όσο και των ίδιων των συνδικάτων μας και του δικαιώματος της απεργίας που αμφισβητείται ευθέως με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

Κυβέρνηση και Κεραμέως γνωρίζουν  ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν  μια εκπαιδευτική πολιτική που έχει το σύνολο σχεδόν του κλάδου απέναντι. Γι’ αυτό ο αυταρχισμός του Υπουργείου παιδείας και οι πιέσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση συνεχίζονται . Για αυτό προσπαθούν να εκβιάσουν  τη συμμετοχή όλων μας ,ώστε να την εμφανίσουν σαν συναίνεση .

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ:

Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει με το  συντονισμό ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Για να υπάρξει αγωνιστική συνέχεια και  να βρουν στήριγμα οι πραγματικές διαθέσεις του κλάδου των εκπαιδευτικών, που παρά τις αυταρχικές πιέσεις και την απογοήτευση από τη στάση ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, απορρίπτει την αξιολόγηση τους  και δεν θέλει να υποκύψει, απαιτεί την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και αναζητεί δρόμους αντίστασης , καθώς βρίσκεται σε κίνδυνο το δημόσιο σχολείο, ο ρόλος και η εργασία του εκπαιδευτικού.

Πρώτο βήμα θεωρούμε την κήρυξη εκ νέου της νόμιμης μορφής αγώνα, της Απεργίας – Αποχής από την ΕΛΜΕ, συμπορευόμενοι και με άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, πιέζοντας έτσι  έμπρακτα τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών, καταθέτοντας εξώδικο στη ΔΔΕ, όπως αποφασίστηκε από τον κλάδο στην πρόσφατη ΓΣ. Η κατάθεση εξώδικου για να καλύψουμε όλους τους συναδέλφους με την απεργία αποχή πρέπει να γίνει τώρα, δεν υπάρχουν άλλα  περιθώρια. Ήδη 6 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ κάνουν μια νέα αρχή προκηρύσσοντας ξανά την απεργία-αποχή, λαμβάνοντας και μέτρα για την υπέρβαση των νομικών εμποδίων,  ανοίγοντας δρόμο για την αγωνιστική έκφραση του κλάδου.

 Καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ ,και κυρίως όσες μιλούν στο όνομα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, να υλοποιήσουν ως οφείλουν την απόφαση της ΓΣ , να σεβαστούν  τις αποφάσεις του σωματείου και την εκφρασμένη άποψη του κλάδου.  Κάθε συνδικαλιστική δύναμη θα κριθεί για τη στάση της.

 Παράλληλα απαιτούμε ΤΩΡΑ οι ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) να προχωρήσουν σε προκήρυξη νέας  απεργίας-αποχής ως οφείλουν απέναντι στην εκφρασμένη βούληση του κλάδου για συνέχιση του αγώνα μέχρι το τέλος.

 Να γίνει ΤΩΡΑ Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ , όπως ζητούν με κοινό αίτημα τους δεκάδες  ΕΛΜΕ  και έχει συνυπογράψει και η δική μας.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ οφείλει να  συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ  , ως τις αρχές της επόμενης βδομάδας, Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ  και όχι να την αρνείται όπως κάνει μέχρι σήμερα. Για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, για να πάρουμε αποφάσεις

για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα .

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους-ισσες να δώσουμε μέχρι τη νίκη τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση , ενάντια στο φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, που μεταφέρει  τις ευθύνες για τα προβλήματα του σχολείου και την χρηματοδότησή του στους γονείς και τους μαθητές, το σχολείο των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ !

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!