Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

24.4.22

Σωματείο Βιβλίου Χάρτου Θεσ/νίκης: Εργατική Πρωτομαγιά 2022, απεργιακή συγκέντρωση, Κυρ. 1 Μάη, Καμάρα, 11πμ

Εργατική Πρωτομαγιά 2022
Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, τον πόλεμο,
και τον νόμο Χατζηδάκη
 
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11πμ ΚΑΜΑΡΑ
Η εργατική Πρωτομαγιά διαχρονικά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη, είναι μέρα  αλληλεγγύης αλλά και αγωνιστική αφετηρία για το ξεδίπλωμα της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα  και τις εργατικές διεκδικήσεις
Οι εργαζόμενοι βλέπουν το μηνιαίο εισόδημά τους να πέφτει κατακόρυφα μέσω της έκρηξης της ακρίβειας. Τα ψίχουλα στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστραφεί το κλίμα οργής της κοινωνικής πλειοψηφίας για τη μεγάλη κλοπή των λαϊκών εισοδημάτων που συντελείται την περίοδο αυτή. Το 1,6 ευρώ την ημέρα ούτε ελάχιστες από τις επιπλέον ανάγκες που έχει δημιουργήσει το τσουνάμι ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα, δεν μπορεί να καλύψει για την εργατική οικογένεια, ενώ ποσοστιαία η αύξηση που εξαγγέλθηκε είναι πιο κάτω και από τον πληθωρισμό που «τρέχει» με 9%. Τα 713 ευρώ το μήνα είναι δε πολύ μακριά και από τον μισθό προ μνημονίων, την ίδια δε στιγμή που η  τιμή του ρεύματος σημειώνει νέα ρεκόρ και το ενεργειακό σοκ θα ενταθεί περαιτέρω με πιο ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος. Ο μέσος μηνιαίος μισθός πλέον δεν αρκεί ούτε καν για τη στοιχειώδη διαβίωση. Οι πενιχροί μισθοί μας είναι πλέον ίσοι ή/και λιγότεροι από το κόστος ενοικίου και τη πληρωμή των λογαριασμών μας και των μηνιαίων έξοδων για τροφη. Εδώ και τώρα ζητάμε αύξηση του καθαρού εισοδήματος μας με συλλογική σύμβαση για όλους. Μείωση των τιμών, να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας. Να το πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για ακόμη μία φόρα ο εργαζόμενος κόσμος.
Ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που σκεπάζει τον πλανήτη και απειλεί τους λαούς να πληρώσουν με νέες θυσίες, ξεριζωμό και φτώχεια. Καταγγέλλουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, την τυχοδιωκτική εμπλοκή της χώρας μας! Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα! Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ως μέλος του ΝΑΤΟ, φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στην περιοχή μας.
Την ίδια στιγμή μετά τις περικοπές των μνημονίων, η πανδημία και ο ν Χατζηδάκη επεκτείνουν την ανεργία, την ελαστικοποίηση της εργασίας, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τη διάλυση των δικαιωμάτων. Η οργή των εργαζόμενων μεγαλώνει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση αυξάνει την καταστολή και με το  ν. Χατζηδάκη επιδιώκει να καταστείλει τους αγώνες και να βάλει στο γύψο τα σωματεία.
Τώρα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο ξεσηκωμός των εργαζόμενων. Το εργατικό κίνημα να μπει μπροστά στον αγώνα – κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που συναινεί με την κυβερνητική πολιτική ενώ δεν αμφισβητεί το δημοσιονομικό πλαίσιο των μνημονίων και την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη
  • ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους.
  • Δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς 
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιος χαρακτήρας για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
  • Κατάργηση του ν Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες!
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Έξω ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσία από την Ουκρανία! Καμία εμπλοκή της χώρας! Έξω από το ΝΑΤΟ - Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών -  Ειρήνη και Φιλία των Λαών!
            ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ