Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

15.8.22

Ε' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρία Μαλαματίνα

Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                          Θεσσαλονίκη 14-8-2022                                                                      

Προξένου  Κορομηλά  51

e.elme.thess@gmail.com

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρία Μαλαματίνα

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ – Θεσσαλονίκης στηρίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της εταιρίας Μαλαματίνα που παλεύουν για την ανάκληση των 15 άδικων απολύσεων που όλοι είναι μέλη του σωματείου, την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας που απολύουν τους εργαζόμενους και  προσλαμβάνουν παράλληλα στις θέσεις τους νέους εργαζόμενους και τους χρησιμοποιούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σταματήσουν τους αγώνες τους.

Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαία, στην «Μαλαματίνα» επιχειρείται από τον περασμένο Μάιο το τσάκισμα του σωματείου επιδιώκοντας έτσι εκτός από τις μειώσεις μισθών (20% τα τελευταία 3 χρόνια), να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις εργασίες, να εντάξουν εργολαβίες στην παραγωγή, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, χωρίς μέτρα προστασίας και δικαιώματα.

Η εργοδοσία συκοφαντεί όλους τους εργαζόμενους διαδίδοντας ψέματα με δελτία Τύπου και συνεντεύξεις, οργανώνει προβοκάτσιες εναντίον των απεργών ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους. Θέλει να εφαρμόσει τον νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Χατζηδάκη για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Τους εκβιάζει για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ώστε να απαλλαγεί από μισθούς και δικαιώματα που με αγώνες έχουν κατοχυρώσει.

Προχωράει σε απειλές και σε ποινικοποίηση των αγώνων τους, αμφισβητεί τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, συλλαμβάνουν και σέρνουν στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια τους εκλεγμένους (προέδρους - στελέχη) ώστε να φοβηθούν και να λυγίσουν οι υπόλοιποι.

Η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της, της αντεργατικής νομοθεσίας όλων των κυβερνήσεων, ώστε να απολύει και να προσλαμβάνει χωρίς περιορισμούς, να βάζει εμπόδια στους αγώνες. Το απάνθρωπο και εκδικητικό μέτρο των απολύσεων έρχεται, όπως καταγγέλλει το σωματείο τους, στα πλαίσια της μεθόδευσης της εργοδοσίας για την επιβολή ατομικών συμβάσεων ισοπέδωσης των κεκτημένων δικαιωμάτων και ξεζουμίσματος των εργαζομένων. Για να επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας, μισθούς πείνας και δουλειά χωρίς δικαιώματα προσπαθεί να ξηλώσει το σωματείο από το εργοστάσιο.

Όταν  η προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός σταμάτησε μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών, η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε στο πλευρό της εργοδοσίας, επιστρατεύοντας και τη βία των ΜΑΤ και διώξεις συνδικαλιστών, όπως κάνει και με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης και της κοινωνίας.

Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία καλούνται να πληρώσουν σκληρό τίμημα στην πολιτική της ακρίβειας, η εργοδοσία πρωταγωνιστή στους εκβιασμούς για να μεταφέρει το κόστος της κρίσης και της ακρίβειας αποκλειστικά στην πλάτη των εργαζομένων, αλλά και για να διατηρήσει και να αυξήσει τα κέρδη της.

Ο απεργιακός αγώνας στη Μαλαματίνα πρέπει να αγκαλιαστεί από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Να μην απομονωθεί, να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας, να τσακιστεί στο τείχος της αλληλεγγύης η προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης του αγώνα.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της Μαλαματίνας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο.  Η αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων δίνει δύναμη στους απεργούς να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία και την αστυνομία. Ο αγώνας που δίνουν είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα δικαιώματά μας, για να ανατραπούν και να μην εφαρμοστούν  οι αντεργατικοί νόμοι. Η στήριξη του αγώνα τους με όλους τους τρόπους (ψηφίσματα, παρουσία στις κινητοποιήσεις, κ.ά.), καθώς και η οικονομική στήριξη του αγώνα (η Ε΄ΕΛΜΕ-Θ θα καταθέσει στο σωματείο οικονομική ενίσχυση) θα έχουν αποφασιστική συμβολή ώστε να γυρίσουν στη δουλειά τους όλοι, νικητές, με ψηλά το κεφάλι! Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ - Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Να ανακληθούν άμεσα οι 15 απολύσεις

Να προχωρήσει η υπογραφή ΣΣΕ. Όχι στις ατομικές συμβάσεις!

Να σταματήσει η υπονόμευση της απεργίας με προσπάθειες να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός

Να σταματήσει κάθε δίωξη συνδικαλιστών και να μπει τέρμα στην αστυνομική βία

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                           Η Γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης                                 Ειρήνη Σωπιάδου