Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

30.4.15

Η πρωτομαγιά είναι απεργία- Όλοι στη συγκέντρωση στην Καμάρα

Quiz: Eργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται 12, 14 και 16 ώρες, ακόμα και Κυριακές και αργίες, χωρίς διάλειμμα, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς επιδόματα. Σε ποια εποχή αναφερόμαστε; 

Α. 1 Μαΐου 1886, εργάτες εργοστασίων, Σικάγο, ΗΠΑ 
Β. 1 Μαΐου 2015, εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στον ιδιωτικό τομέα, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση 
Γ. Όλα τα παραπάνω 

Μοιάζει με ψέμα κι όμως... Σαν σήμερα, 1 Μαΐου 1886 οι εργάτες στο Σικάγο έκαναν απεργία διαρκείας και δυναμικές διαδηλώσεις με βασικό αίτημα το οκτάωρο και την κυριακάτικη αργία, κάτι που πέτυχαν μετά από μεγαλειώδη αγώνα και αυτοθυσία. Σήμερα, σχεδόν 130 χρόνια μετά, κυριαρχούν οι ίδιες συνθήκες εργασίας και ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού, που πλέον το 8ωρο θεωρείται «πολυτέλεια» και η καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο (Έχεις ακουστά για κάτι δώρα, υπερωρίες, άδειες;- είναι πράγματα που δικαιούσαι και μπορεί να μην πήρες ποτέ «γιατί έτσι γίνεται παντού»). 

Ταυτόχρονα η μέρα της εργατικής πρωτομαγιάς, μετά από χρόνια προσπαθειών εντατικής προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, πλέον καταντά να θεωρείται μια αργία –για κάποιους- ή μια ευκαιρία πλουτισμού για τους ιδιοκτήτες καφέ, ταβερνών και ξενοδοχείων. Την ίδια ώρα για όλους εμάς τους εργαζόμενους του επισιτισμού είναι μια μέρα κόλαση, όπου θα έχουμε τριπλάσια δουλειά, με τα ίδια όμως λεφτά και απλήρωτες υπερωρίες ενώ το αφεντικούλι κάνει τη μπάζα της χρονιάς. 

Η Πρωτομαγιά δεν είναι επέτειος, ούτε αργία: ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ. 

Είναι η μέρα όπου όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων βγαίνουμε στον δρόμο και ενώνουμε τις φωνές μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματα μας για δουλειά με αξιοπρέπεια, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα στην ξεκούραση και την κυριακάτικη αργία.  Αυτά τα οποία κέρδισαν με αγώνα οι εργάτες του Σικάγο το 1886 για όλο το λαό, δείχνοντας μας το δρόμο, έρχονται τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις  των τελευταίων χρόνων να τα κατάργησαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα! Αυτές που προσπαθούν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρέπει να λες κι ευχαριστώ αν έχεις μια δουλειά που παίρνεις 2,5 ευρώ την ώρα, διότι η ΕΕ έχει φροντίσει να υπάρχουν ουρές ανέργων στον οαεδ που να παρακαλάνε για τα ψιχουλάκια των ΕΣΠΑ και του voucher (το οποίο παρεπιπτόντως ξεκινάει και στον κλάδο μας και σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση). Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που υπέρογκα ποσά που βγαίνουν από τον ιδρώτα μας και κατακλέβονται από τα ταμεία και την ασφάλιση μας, πληρώνονται ως δόσεις στο ΔΝΤ, για να διαγραφεί ένα εικονικό χρέος που κανείς από μας δεν έχει δημιουργήσει. 
Εμείς δε θα συμβιβαστούμε, δεν θα υποκύψουμε, αλλά θα παλέψουμε μέχρι τέλους για όλα όσα μας ανήκουν και μας έκλεψαν! 
Η 1 Μαΐου είναι η μέρα που όλοι μπορούμε να απεργήσουμε, γιατί μας καλύπτει το σωματείο μας και να δείξουμε στο αφεντικό, ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, αν δεν του δουλέψουμε το μαγαζί δε θα βγάλει φράγκο και ότι αυτός μας έχει πραγματική ανάγκη και όχι εμείς.  
Για να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που μας κλέβει τα όνειρα και την αξιοπρέπεια στο όνομα του χρέους των τραπεζών. 
  • 1 Μαΐου: Δεν δουλεύουμε- Δεν καταναλώνουμε! Μαζική απεργία σε όλους τους κλάδους 
  • Διεκδικούμε δουλειά για όλους- δουλειά με δικαιώματα- Ζωή με αξιοπρέπεια 
  • ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/5  10:00 στην Καμάρα  
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ 3/5 ΣΤΙΣ 10:30 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ