Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

28.9.15

Β' Σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ Θεσ/νίκης "Μ. Αλέξανδρος": Τα σχολεία στη μέγγενη των μνημονίων και της απροκάλυπτης αδιαφορίας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Τα σχολεία στη μέγγενη των μνημονίων και της απροκάλυπτης αδιαφορίας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης
Είναι κοινός τόπος ότι η λογική και πρακτική των μνημονίων, η οποία βασίζεται στις πολιτικές της λιτότητας, της ελαχιστοποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων και στην πλήρη αποδόμηση των κοινωνικών δομών του κράτους πρόνοιας,  έχει πλήξει τα τελευταία πέντε χρόνια με βάναυσο τρόπο την εκπαίδευση. Τα μορφωτικά δικαιώματα περιορίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών καταπατούνται, τα σχολεία υπολειτουργούν, το δημόσιο σχολείο νοσεί.
Η μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων από την πολιτεία έχει ξεπεράσει το 40%. Η υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την «εθελοντική» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάσχεση των αποθεματικών των δήμων έχει ενταθεί κατά τη διάρκεια του 2015 και έχει οδηγήσει τις σχολικές μονάδες σε μεγάλα χρέη έναντι των μικροπρομηθευτών και η απαραίτητη συντήρηση των σχολικών υποδομών έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Αν και ακόμη και οι γειτονικοί δήμοι έχουν φροντίσει να διαθέσουν κάποια κονδύλια για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των σχολικών μονάδων, ο δήμος Θεσσαλονίκης μάλλον αξιολογεί το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης ως μικρότερης σημασίας καθώς η σχολική επιτροπή όχι μόνο δεν έχει διαθέσει ούτε ευρώ στις διοικήσεις των σχολείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά έχει διαμηνύσει ότι τα καλοκαιρινά τιμολόγια που έχουν γίνει από τους διευθυντές/τριες των σχολείων δεν θα γίνουν δεκτά. Ενδεικτικό της λογικής η οποία διέπει το δήμο Θεσσαλονίκης είναι η προτεραιότητα η οποία δίνεται στη αποπληρωμή του αερίου έναντι οποιασδήποτε άλλης σχολικής λειτουργικής δαπάνης. Μάλιστα ο σχεδιασμός της αντιδημάρχου παιδείας, όπως αυτή ειπώθηκε στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τα οποία με παράστασή τους διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς, ήταν η εξεύρεση χορηγών για να καλυφθεί το μεγάλο εύρος του χρέους προς την ΔΕΠΑ. Ακόμη και τα συνεργεία του δήμου (υδραυλικοί – βαφείς κλπ) τα οποία έχουν σταλεί σε κάποια σχολεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών προσφέρουν μόνο εργασία και ζητούν την αγορά των υλικών (χρώματα, ανταλλακτικά υδραυλικών εργασιών, καλοριφέρ, κλπ) από το ίδιο το σχολείο.

Τονίζουμε ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας και της υγιεινής των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες καθώς δεν έχει δοθεί καμία μέριμνα από μεριά του δήμου, παρά τις συνεχείς προφορικές και γραπτές οχλήσεις των διοικήσεων των σχολείων. Οι γομώσεις των πυροσβεστήρων στα σχολεία έχουν λήξει προ πολλού. Η συντήρηση των ανελκυστήρων για τη μετακίνηση των μαθητών/τριων με κινητικά προβλήματα δεν έχει γίνει εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται με ευθύνη των εκπαιδευτικών. Οι ανεμιστήρες όπου υπάρχουν χρειάζονται όχι μόνο ενδελεχή έλεγχο αλλά και αρκετοί από αυτούς αντικατάσταση. Σοβάδες από οροφές αποκολλώνται και στέγες απαιτούν  διορθώσεις και μονώσεις τώρα, που ή δε γίνονται και παραπέμπονται στο μέλλον με ορατές τις συνέπειες ή προγραμματίζονται ενώ τα μαθήματα ήδη έχουν ξεκινήσει και οι αναγκαίες εργασίες θα γίνουν με τους/τις μαθητές/τριες στα σχολεία και δεκάδες χαμένες ώρες. Η καθαριότητα των σχολείων γίνεται με συμβάσεις κι όχι με μόνιμο προσωπικό, που το εκμεταλλεύονται άγρια αφού δουλεύει απλήρωτο πολλούς μήνες. 
Ως άμεση συνέπεια όλων των προηγουμένων οι γονείς καλούνται να βάλουν για μια ακόμη φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουν υλικά απαραίτητα για την υγιεινή των μαθητών/τριών και την καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η δωρεάν παιδεία για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρή για τα μειωμένα και πενιχρά οικογενειακά βαλάντια.
Το Δ.Σ. του Β’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Μέγας Αλέξανδρος» καταγγέλλει τα παραπάνω και απαιτεί την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων με το απαραίτητο για την καθεμιά κονδύλιο για να λειτουργήσει ικανοποιητικά προσφέροντας όχι μόνο τα απαραίτητα μορφωτικά αγαθά, αλλά ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες.
Απαιτεί από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να σταματήσει να αδιαφορεί για την οικονομική κατάσταση των σχολείων και να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των κτιρίων που έχει την αποκλειστική ευθύνη. Αν δε μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της λειψής κρατικής χρηματοδότησης, η λύση είναι η απαίτηση και διεκδίκηση των ανάλογων οικονομικών πόρων κι όχι η μεταφορά των οικονομικών βαρών στους γονείς και η εγκατάλειψη των σχολείων.
Καλεί τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να μη δεχθούν τα τετελεσμένα και συντονισμένα όλοι μαζί και σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και του άλλους εμπλεκόμενουν φορείς να διεκδικήσουν την πλήρη και άμεση ικανοποίηση όλων των αναγκών των σχολείων. Να μην αποδεχθούν το ρόλο του χρηματοδότη των σχολείων που με έμμεσο τρόπο επιβάλει η δημοτική αρχή και είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει σταδιακά στην αμφισβήτηση της δωρεάν εκπαίδευσης.
Καλεί τους/τις Διευθυντές/τριες να ενημερώνουν το σύλλογο για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, να μην αποδέχονται την κατάσταση της μιζέριας και της φτώχειας που επιβάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης και η κυβερνητική πολιτική και μαζί με όλο το εκπαιδευτικό κίνημα συλλογικά να διεκδικήσουμε να μπει ένα τέρμα σ’ αυτή την πολιτική της υποχρηματοδότησης, διεκδικώντας το αυτονόητο, τα σχολεία να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.