Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

12.1.16

Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτ. Σωματείων Θεσ/νίκης: Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συλλαλητήριο το Σάβ. 16/1 ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-τερατούργημα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δελτίο τύπου
Θεσσαλονίκη, 10.1.2016
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-τερατούργημα κυβέρνησης-ΕΕ
Συλλαλητήριο το Σάββατο 16/1 στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 8/1/16 έγινε η δεύτερη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με μεγάλη συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων σωματείων, συνδικαλιστών από το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Συμμετείχαν και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων γειτονιάς και λαϊκών συνελεύσεων.
Στην πολύωρη συζήτηση επιβεβαιώθηκε απ’ όλους τους παρευρισκόμενους η ανάγκη της ύπαρξης και σταθερής λειτουργίας της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που μπορεί ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το συνδικαλιστικό κίνημα, να συμβάλει αποφασιστικά στη συγκρότηση του αναγκαίου κοινού αγωνιστικού μετώπου, με το συντονισμό των σωματείων και των εργαζομένων του δημόσιου –ιδιωτικού τομέα, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Τονίστηκε απ’ όλους/ες πως πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση που υπερβαίνει όλους τους προηγούμενους νόμους. Γενικεύεται και κλιμακώνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, χτυπιέται ιδιαίτερα η νέα γενιά και αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη του κεφαλαίου.
Στην επίθεση αυτή δεν είναι μόνη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζεται απ’ όλα τα πολιτικά δεκανίκια που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, από το μεγάλο κεφάλαιο και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
Συμφωνήθηκε πως η μάχη του ασφαλιστικού πρέπει να είναι πραγματικά η «μάχη των μαχών», γι’ αυτό και εκτιμήθηκε αναγκαίο να οργανώσουμε άμεσα την απάντηση μας με στόχο ένα μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό που θα απαιτήσει και θα επιβάλει να μην φτάσει στη Βουλή για να ψηφιστεί, αυτό ή και το χειρότερο όπως φαίνεται μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, βάρβαρο – αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Με περιεχόμενο τις κατατεθειμένες προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την επιστροφή των αποθεματικών, τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιου καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις για να ζούμε αξιοπρεπώς και τη λογική πως τώρα πρέπει αποφασιστικά να συγκρουστούμε με τους νόμους των αγορών, των τραπεζών, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη μεγάλη θηλιά της Ε.Ε. του ευρώ και του χρέους, θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα σαν Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων .
Αποφασίσαμε συγκεκριμένα:
  • Να κυκλοφορήσει νέα ανακοίνωση – προκήρυξη και αφίσα, με μάχιμο πολιτικό πλαίσιο και να μοιραστεί σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους εργασίας, αλλά και γειτονιές.
  • Να προτείνουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, για ενημέρωση των εργαζόμενων και αγωνιστικές αποφάσεις, με παρατεταμένο αγώνα, απεργίες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, άλλες μαχητικές δράσεις.
  • Να καλέσουμε και να οργανώσουμε το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 16/1 στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Να οργανώσουμε τοπικά συλλαλητήρια στους περιφερειακούς δήμους και συνοικίες (19/1 Αμπελόκηποι, Εύοσμος, 21/1Τουμπα)
  • Να στηρίξουμε τις κλαδικές κινητοποιήσεις (για την κυριακάτικη αργία στις 17/1, Τσιμισκή με Αριστοτέλους, 12μ) και πρωτοβουλίες των λαϊκών συνελεύσεων για τους πλειστηριασμούς (Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης, Τετ. 13/1, 3.30μμ –Συνέλευση 14/1) αλλά και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο φράχτη στον Έβρο στις 23-24/1.
  • Να οργανώσουμε συναντήσεις συντονισμού με συλλογικότητες αυτοαπασχολούμενων και πληττόμενων κλάδων από την αντιασφαλιστική επίθεση (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες κ.ά). Να επιδιώξουμε συνάντηση και συντονισμό με κάθε αγωνιστική και συνδικαλιστική πρωτοβουλία (ΠΑΜΕ, Καραβάνι Αλληλεγγύης).
  • Την οργάνωση κινητοποιήσεων τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου και στη διάρκεια της συζήτησης ανεξάρτητα από τον όποιο απεργιακό σχεδιασμό ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Θέση της Πρωτοβουλίας είναι πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν διάρκεια και μαχητικότητα, να έχουν τη λογική και τη γραμμή της σύγκρουσης και της απόφασης να μην επιτρέψουμε να γίνει νόμος αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.