Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

23.7.17

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων ΔΕ για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Η συγκρότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ έγινε ακριβώς όπως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου. Επισημοποιήθηκε η σύμπραξη ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, όπως έδειχνε και η στάση που ακολούθησαν στο συνέδριο. Η συνεργασία των “3” με το μοίρασμα των θώκων αφενός ήταν αναμενόμενη, αφετέρου δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για τον κλάδο μας και τα χρονίζοντα προβλήματά του.
Η προσπάθεια των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ, που έγινε στο 18ο συνέδριο, να αλλάξουν βασικές αποφάσεις του κλάδου στην κατεύθυνση των πολιτικών που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία μνημονιακά χρόνια στη βάση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ του ΔΝΤ και της ΕΕ, αποσοβήθηκε με τις πρωτοβουλίες των Παρεμβάσεων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων του μη κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Με τον υπάρχοντα συσχετισμό στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει πλειοψηφία για προγραμματικό προεδρείο, στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης του κλάδου των θέσεων που έχουν αποφασιστεί απ’ τα προηγούμενα συνέδρια και τις ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ.
Η πλειοψηφία του νέου ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στον κλάδο και τις αστείρευτες δυνάμεις του. Οι παρατάξεις που συγκροτούν αυτή την πλειοψηφία έδειξαν στο 18ο συνέδριο του κλάδου ότι περιφρονούν τις ιστορικές παρακαταθήκες του κλάδου μας και τα προβλήματα που τον πλήττουν, κινούνται στη λογική της αποδοχής των τετελεσμένων και των προδιαγραφών ΕΕ – ΔΝΤ – Κυβέρνησης. Ετοιμάζονται να δώσουν νέα πίστωση χρόνου στο Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση.
Καμία ανοχή σ΄ αυτές τις επιλογές.
Να οργανώσουμε τους αγώνες μας.
Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ οργανώνουμε, με το άνοιγμα των σχολείων, την αντίσταση του κλάδου μας:
1. Μαχητική, αποφασιστική κινητοποίηση στην αρχή της σχολικής χρονιάς για κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς καθώς και πρόσληψη όλων των αναπληρωτών, που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.
2. Καμιά κατάργηση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ, ξενόγλωσσων τμημάτων και τμημάτων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ. Λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων στην ΤΕΕ. Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ’13 επίπεδα και των ωρών εργαστηρίου. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Μπλοκάρισμα οποιασδήποτε προσπάθειας υποχρεωτικών μετακινήσεων, συμπτύξεων τμημάτων, συγχωνεύσεων, με συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.
3. Αποτρέπουμε κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθούν πλεονάζουσες ώρες για να καλυφθούν ώρες σε παράλληλη στήριξη και ειδική αγωγή.
4. Μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία.
5. Συμβάλλουμε σε πανεργατικό, αγωνιστικό, απεργιακό συντονισμό για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών.
6. Άμεση προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε περίπτωση ανακοίνωσης και προσπάθειας εφαρμογής των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών μέτρων (αύξηση ωραρίου, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, νέο λύκειο, ΕΠΑΛ και τμήματα, αξιολόγηση κλπ). Προχωρούμε άμεσα σε πρωτοβουλίες αγωνιστικών κινητοποιήσεων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, εάν επιχειρήσει η κυβέρνηση την προώθηση - ψήφιση μέτρων με κλειστά σχολεία.
7. Παίρνουμε ειδικά μέτρα ενίσχυσης της συνδικαλιστικής δράσης και της συμμετοχής στις ΕΛΜΕ των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων, όπως καμπάνια εγγραφής, επιτροπές στα πλαίσια των ΕΛΜΕ κλπ. Αγωνιστική κινητοποίηση για πλήρη δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά.
8. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλούμε τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, σε Γενικές Συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, ενημερώσεις συλλόγων γονέων και μαθητών για την οργάνωση όλων των παραπάνω με βάση και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν το καλοκαίρι. Απαιτούμε να προκηρυχθεί ΓΣ Προέδρων μέσα στο Σεπτέμβριο, για τη συνολικοποίηση των κινητοποιήσεων και την απεργιακή, αποφασιστική κλιμάκωση της πάλης. Ενεργοποιούμε όλα τα “συμμαχικά” μας κοινωνικά τμήματα: μαθητές, γονείς, συνδικάτα. Με πολύμορφο, παρατεταμένο αγώνα διαρκείας που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις, συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς, καταλήψεις και επαναλαμβανόμενες απεργιακές μορφές (π.χ. 48ωρες απεργίες). Η εξέλιξη του αγώνα θα καθορίζεται κάθε φορά από τις ΓΣ.
22/7/2017
Μαρία Δανιήλ
Δημήτρης Καρυώτης