Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

9.10.18

ΟΕΝΓΕ: Ανακοίνωση για την προσφυγή στο ΣτΕ για τα αναδρομικά και τη στάση της κυβέρνησης


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2018
Α.Π:9116
 
ΠΡΟΣ:
  • ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
·         ΜΜΕ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ

Tην Παρασκευή 5 Οκτωβρίου συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε και των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών κατά της 431/2018 απόφασης, που εξαιρούσε τους γιατρούς του ΕΣΥ από τη χορήγηση αναδρομικών, παρόλο που έχουν κριθεί παράνομες και αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους μισθούς μας το 2012. Η ακροαματική διαδικασία έγινε και αναμένεται η απόφαση. Δόθηκε προθεσμία ως το τέλος του μηνός για να υπογράψουν τα σχετικά πληρεξούσια και οι συνάδελφοι που τυχόν απουσίαζαν όταν επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία οι αρμόδιοι συμβολαιογράφοι.
Η τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη χορήγηση  των αναδρομικών. Τοποθετήθηκε αρνητικά και ζήτησε την απόρριψη των τριτανακοπών.
Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η συνάντηση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε και εκπροσώπων Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό. Ξεσκεπάστηκε για μία ακόμη φορά η κοροϊδία των κυβερνητικών εξαγγελιών για αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών ενάντια στους γιατρούς του ΕΣΥ και ο εμπαιγμός σε βάρος μας.
Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να δοθούν αναδρομικά σε όλους τους γιατρούς που αμείβονται με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο» και ότι στο επόμενο 15ήμερο θα συγκεκριμενοποιηθεί το ύψος του ποσού που μπορεί να καταβληθεί. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δε θα είναι το σύνολο των αναδρομικών που δικαιούμαστε.
Ο υπουργός υγείας φρόντισε για μία ακόμα φορά να μας υπενθυμίσει ότι η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ δε δημιουργεί  νομική υποχρέωση στην πολιτεία να καταβάλλει αναδρομικά τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της τριτανακοπής, να μη δικαιωθούμε. Ο υπουργός μάλιστα προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρέμβαση της νομικής συμβούλου του υπουργού Οικονομικών στο ΣτΕ το πρωί της ίδιας μέρας λέγοντας πως δήθεν «οι υπουργοί δεν ελέγχουν τους νομικούς συμβούλους των υπουργείων».
Όταν μάλιστα τονίσαμε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεσμεύει την κυβέρνηση να επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, αναδρομικά από 27/2/2018, και άρα ότι μας οφείλουν ήδη αναδρομικά 7 μηνών, εμφανίστηκε προκλητικός λέγοντας «ότι δεν έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση γιατί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αναξιοπρεπέστατου κατώτατου μισθού και μη εφαρμογή της νέας περικοπής των συντάξεων». Έτσι με απαράδεκτο τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τους νοσοκομειακούς γιατρούς «απέναντι» στους ακόμα πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.  Όταν  η ίδια η κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημα 530 σωματείων και ομοσπονδιών για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όταν μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση νεκρανάστησε το μνημονιακό νόμο έκτρωμα, που είχε ψηφίσει η ΝΔ και είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ο οποίος προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός δε θα καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά με υπουργική απόφαση μετά από συνεννόηση με την εργοδοσία και με κριτήριο την ενίσχυση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όταν η ίδια κυβέρνηση ψήφισε το Ν. Κατρούγκαλου που μετέτρεψε τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγινε σαφές ότι η κάλυψη των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμους γιατρούς δε χωράει στα κυβερνητικά παραμύθια «της επιστροφής στην κανονικότητα» και «της εξόδου από τα μνημόνια». Όπως ο ίδιος ο υπουργός με κυνικό τρόπο ομολόγησε δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων. Για μία ακόμη φορά απέρριψε το αίτημα μας για προκήρυξη ισάριθμων θέσεων μόνιμων γιατρών στις αντίστοιχες ειδικότητες, τμήματα και κλινικές που υπηρετούν οι συνάδελφοι επικουρικοί και που αποδεδειγμένα καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, γιατί όπως είπε υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό που αναλογεί στην υγεία από τις 8.000 που εξαγγέλλονται για το σύνολο του Δημοσίου το επόμενο έτος (2019), στην περιλάλητη «μεταμνημονιακή περίοδο». Ξεκαθάρισε επίσης  ότι οι υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν μόλις λήξει η σύμβαση τους. Για πρώτη φορά είχαμε ξεκάθαρη δήλωση πως δεν θα δοθεί καμία παράταση σε κανέναν. Δηλαδή χιλιάδες συνάδελφοι μας θα πεταχτούν στον Καιάδα της ανεργίας και τα κενά θα συνεχίζουν να καλύπτονται με ανακύκλωση της ανεργίας και αναλώσιμους γιατρούς.
Στη συνάντηση από την ΟΕΝΓΕ και τους εκπροσώπους των Ενώσεων τέθηκαν επίσης τα παρακάτω ζητήματα:
1. Το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών σε διάφορα νοσοκομεία λόγω της άρνησης των επιτρόπων να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής βασιζόμενοι στο νόμο έκτρωμα για το ωράριο. Καταγγείλαμε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι διοικήσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας εκβιάζουν τους γιατρούς να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι οικειοθελώς πραγματοποιούν τα εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών, σε διαφορετική περίπτωση δε θα τις πληρωθούν.
Ο υπουργός υγείας αυτοδιαψεύστηκε ισχυριζόμενος ότι για πρώτη φορά έχει διασφαλιστεί η κανονικότητα στις πληρωμές, όταν αναγκάστηκε να παραδεχτεί, «υποτροπιάζει η μη έγκαιρη καταβολή των εφημεριών». Υποσχέθηκε  ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στην περίπτωση που το αρμόδιο Ι’ Τμήμα του Ε.Σ δεν λύσει το θέμα τις επόμενες μέρες. Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι: «δεν είναι επιλογή μας να βάλουμε τους γιατρούς να συναινέσουν για να πληρωθούν αλλά ότι είναι μια τυπική διαδικασία για να ξεπεραστούν οι αρνήσεις των επιτρόπων» όταν ο νόμος για το ωράριο που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει καθιερώνει το «opt out».                                                                                                                                                          
Μετά από τις καταγγελίες μας αναδιπλώθηκε και αναγκάστηκε να πει πως δε θα πρέπει να ζητείται από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις  πως με τη δική τους θέληση υπερεφημέρευσαν «πέραν του 48ώρου εβδομαδιαίως». Αυτό δίνει την δυνατότητα στις Ενώσεις να παρέμβουν από σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικά για να καταργηθεί στην πράξη αυτή η απαράδεκτη πρακτική διοικήσεων νοσοκομείων και ΥΠΕ. Τέλος δεσμεύθηκε κάτω από τις πιέσεις μας πως άμεσα η όποια ρύθμιση γίνει για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», θα συμπεριλάβει και τους γιατρούς Κ.Υ της Αττικής.
2. Ζητήσαμε για μία ακόμη φορά να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουν το δικαίωμα μετάθεσης μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Ρόδος) και σε παραμεθόριες περιοχές που δε συμπεριλαμβάνονται στις «Α’ άγονες περιοχές» που έχουν καθοριστεί με παλιότερο νόμο. Επίσης να εφαρμόζονται από τις διοικήσεις ισότιμα και όχι επιλεκτικά οι υπάρχουσες διατάξεις για τις μετακινήσεις.
3. Απαιτήσαμε να μην προχωρήσουν τα σχέδια συρρίκνωσης-υποβάθμισης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων και καταθέσαμε σχετικό υπόμνημα. Καταγγείλαμε το γεγονός ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου απείλησε με πειθαρχική δίωξη τον Διευθυντή της Κλινικής και Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε διαφορετική γνώμη. Επίσης, επισημάναμε την απαράδεκτη πρακτική της 6ης ΥΠΕ να αναθέτει στην Μεσσηνία την επιστημονική διεύθυνση δύο τμημάτων ταυτόχρονα στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.
4. Απαιτήσαμε άλλη μια φορά να ανακληθούν άμεσα οι διώξεις από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε βάρος συναδέλφων για εγκρίσεις υγειονομικών παροχών που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ και την οριστική παύση άσκησης ελεγκτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ, για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός είπε πως «όντως αυτό το καθεστώς ανάθεσης ελεγκτικού έργου ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς ΕΣΥ πρέπει να λήξει» χωρίς όμως να αναφέρει σχετικό χρονοδιάγραμμα.
5. Αναφορικά με την εγκύκλιο Χουλιαράκη και τον καταλογισμό αστικής αποζημίωσης στους γιατρούς του ΕΣΥ στην περίπτωση καταδίκης για βαριά αμέλεια αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διαδικασία θεσμικής θωράκισης η οποία όμως όπως είπε «θέλει ακόμα δουλειά». Τα ίδια ακριβώς δηλαδή που είχαμε ακούσει και τον περασμένο Μάϊο.
Από τους εκπροσώπους των Ενώσεων αναδείχτηκαν τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν χωρίς ωστόσο να υπάρξει από την ηγεσία του υπουργείου υγείας καμία ουσιαστική δέσμευση.
Συνάδελφοι, δυστυχώς από τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου υγείας  επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας οι εκτιμήσεις της ΟΕΝΓΕ ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι τίποτα άλλο από ανέξοδες προεκλογικές διακηρύξεις και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει μόνο ένα μικρό μέρος «από τα κλεμμένα» που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις μεγάλες μισθολογικές απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα για πρώτη φορά ακούσαμε ξεκάθαρα και επίσημα πως ΔΕΝ πρόκειται (τουλάχιστον επί του παρόντος) να αναπροσαρμοσθεί ο μισθός μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές που επιβλήθηκαν το 2012.                                                                                
Συνάδελφοι, η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης για τις αντοχές της οικονομίας  όταν διεκδικούν οι εργαζόμενοι  είναι άλλη μια απάτη σε βάρος μας. Η «οικονομία δεν αντέχει» την άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 και την χορήγηση του συνόλου των αναδρομικών που μας οφείλουν αλλά «αντέχει» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μεγαλοεπιχειρηματιών, τα δισεκατομμύρια στους επενδυτές, το 2% του ΑΕΠ για τις δολοφονικές μηχανές του ΝΑΤΟ.
Δε συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα και ψέματα. Γυρίζουμε την πλάτη στην κοροϊδία της κυβέρνησης. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας.
Θα υπάρξει και νέα ενημέρωση προς τις Ενώσεις τόσο για τα δικαστικά θέματα όσο και για τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας για τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις από εδώ και πέρα.