Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

18.7.19

Παρεμβάσεις ΔΕ: Για την συγκρότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ


Για την συγκρότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Με βάση τη θέση αρχών των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων για την συγκρότηση προγραμματικού-αγωνιστικού προεδρείου στην ΟΛΜΕ, κι όχι των λεγόμενων αντιπροσωπευτικών-αναλογικών που είναι η καραμέλα ενός γερασμένου και απωθητικού για τις μάζες κομματικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των οφίτσιων, κατατέθηκε στην ΟΛΜΕ η πρόταση αγώνα* στο 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ για σύνθεση μεταξύ των δυνάμεων του αγώνα, που στην δυναμική της μπορεί να κινητοποιήσει τον κλάδο. Επισημαίνουμε ότι η πρόταση αγώνα, που στο Συνέδριο ψηφίστηκε επίσης από το ΠΑΜΕ, τις Αγωνιστικές Κινήσεις και συνέδρους, μπορεί να απαντήσει στην γενικευμένη γενικευμένη επίθεση που συνεχίζουν να δέχονται το δημόσιο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι.
Η συγκρότηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. συνδυάστηκε με το δόγμα «νόμος και τάξη» και τη δημιουργία υπερυπουργείου Δημόσιας Τάξης (άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε διαμαρτυρία κατοίκων στο Κουκάκι, επανασύσταση της ακραίας κατασταλτικής ομάδας ΔΕΛΤΑ), την επερχόμενη ψήφιση κατάργησης  του πανεπιστημιακού ασύλου και την επαναφορά στο έπακρο των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και εμμονών (έκοψαν τον ΑΜΚΑ στους μετανάστες για να μην έχουν εργασία και περίθαλψη και το ρεύμα σε κοινωνικό χώρο στέγασης προσφύγων). Επίσης, η ΝΔ  αμέσως κατέλαβε το ΑΠΕ και την ΕΡΤ, που είχε μαυρίσει, έτσι ώστε μαζί με τα σώματα ασφαλείας να ελέγχει πλήρως το κράτος, όπως θέλουν να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις. Και έπεται συνέχεια: προτεραιότητα στην 100% ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της συμφωνίας για το Ελληνικό, την αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου με την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στις επικουρικές, την δημιουργία ΣΔΙΤ σε υγεία και εκπαίδευση, νέους δημοσιονομικούς περιορισμούς, νέα κίνητρα για το επενδυτικό-αρπακτικό κεφάλαιο κλπ.
Είναι μεγάλη η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή μόνο ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχιση των μνημονίων και την υπογραφή νέων, στην επιτροπεία μέχρι το 2060 και την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου, λιμανιών, αεροδρομίων,  τρένων και στο πέρασμα στο ΤΑΙΠΕΔ για ένα αιώνα όλων των υπόλοιπων, επομένως και στο στρώσιμο του δρόμου  για τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στην καθαρόαιμη πια μορφή της.
Όλες οι βασικές προτεραιότητες των τελευταίων κυβερνήσεων και της νέας της ΝΔ στην εκπαίδευση, με τις αντιεκπαιδευτικές τους πολιτικές πλήρως ευθυγραμμισμένες με ΕΕ και ΟΟΣΑ, είναι σε εξέλιξη: αξιολογήσεις κάθε είδους, νέο λύκειο, προσοντολόγιο και απολύσεις αναπληρωτών, «νέες δομές», αυτονομία σχολικών μονάδων, νέες περικοπές τμημάτων, συγχωνεύσεις, εκπαιδευτικοί λάστιχο κλπ.
Θεωρούμε ότι η συγκρότηση ΔΣ και η εκλογή προεδρείου ενός ιστορικού συνδικάτου όπως η ΟΛΜΕ, επειδή δεν είναι ουδέτερη διαδικασία, αλλά πρέπει να υπαγορεύεται από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του κλάδου στην περίοδο που ανοίγεται και δεν υπακούει τυφλά σε πολιτικοσυνδικαλιστικούς συσχετισμούς και εκπροσωπήσεις αστικοκοινοβουλευτικού τύπου, δεν μπορεί να αφεθεί σε ένα εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό γονυκλισίας και υποταγής του εκπαιδευτικού κινήματος, για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι τα νεοφιλελεύθερα μέτρα θα είναι σαρωτικά για το δημόσιο σχολείο, μέτρα που στηρίζει και η επιλογή προέδρου από την ΔΑΚΕ και δεν συναινούμε σε όλα αυτά. Ο δεύτερος είναι ότι δεν αποδεχόμαστε επίσης και δεν ανεχόμαστε την ακροδεξιά ρητορική και τις πρακτικές, που επέδειξε ή κάλυψε η ΔΑΚΕ (1ο ΓΕΛ Γέρακα, γεγονότα στη Λέσβο κ.ά.) και ανέχθηκαν ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ, με αποκορύφωμα τις ακροδεξιές και αντικομμουνιστικές κορώνες της στο 19ο Συνέδριο, να διαμορφώνουν τη φωνή του κλάδου προς την κοινωνία.
H ΔΑΚΕ με τον «αέρα» της νέας κυβέρνησης και του λόγου που της δίνει η συγκατοίκηση τα 4 προηγούμενα χρόνια με τα ΣΥΝΕΚ στην συνυπηρέτηση της χειρότερης μορφής κυβερνητικού συνδικαλισμού, πρότεινε συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με δικό της τον πρόεδρο, όπερ και εγένετο. Τα ΣΥΝΕΚ,- που από κοινού με ΔΑΚΕ και ΠΕΚ έχουν οδηγήσει το κλάδο στην αδράνεια-, ειδικά στις ντρίπλες άνευ ουσίας εδώ και χρόνια, πρότειναν σε πρώτη φάση προγραμματικό προεδρείο με βάση: την κατάργηση του ασύλου, την ατομική αξιολόγηση και την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Όταν η πρότασή τους απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων από Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ, σε δεύτερη φάση πρότειναν αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο και εξέλεξαν αντιπρόεδρο και γενικό γραμματέα. Οι πολύχρονες συγκατοικήσεις αφήνουν πάντα έντονα τα σημάδια και τα οφέλη τους και αναδεικνύουν λογική έντονου κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού, που καταργεί την αυτοτέλεια των σωματείων και προάγει τα παραταξιακά οφέλη. Η πάντα πρόθυμη ΠΕΚ με πρόταση αναλογικό-αντιπροσωπευτικό διεκδίκησε την θέση του ειδικού γραμματέα, που τελικά πήρε.
Οι Παρεμβάσεις καταθέσαμε την δική μας πρόταση με το δικό μας πρόγραμμα δράσης και αγώνα*, όπως προαναφέρθηκε. Επισημάναμε ότι η πρόταση των ΣΥΝΕΚ, είναι απλά ελιγμός και την απορρίψαμε στη βάση αυτής της πρότασης αγώνα, που τα ΣΥΝΕΚ είχαν ήδη απορρίψει στο Συνέδριο. Το ΠΑΜΕ παρέμεινε στο κλίμα απομονωτισμού και σεχταρισμού, που καλλιεργεί στο κίνημα, με βάση την πρότασή του για αναλογική συγκρότηση,  η οποία ουσιαστικά νομιμοποιεί τη στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΟΛΜΕ και σε ΕΛΜΕ να αφήνουν ακάλυπτο τον κλάδο στην επίθεση που δέχεται. Το ΠΑΜΕ όταν δεν αποδεχτήκαμε μια τέτοια πρόταση, επέλεξε με συκοφαντικές επινοήσεις να απαντήσει. Επισημάναμε ότι θα ακολουθούσε μια άλλη πορεία το εκπαιδευτικό κίνημα, αν σε κρίσιμες φάσεις των αγώνων το ΠΑΜΕ είχε συμπαραταχθεί με τις αγωνιστικές δυνάμεις του κινήματος κι όχι με τις ηγεσίες ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ (48ωρη της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό το Πάσχα του ΄16 που έγινε… σαββατοκύριακο, η περιφερόμενη απεργία τον Νοέμβρη του ΄18 για να συμπέσει με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Μαζί με το κλίμα αδράνειας που καλλιεργούσε σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. Μάης ΄13 με την αύξηση ωραρίου και Σεπτέμβρης ΄13 με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις), όπου δεν έχει κάνει ακόμα την αυτοκριτική του.
Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε συγκροτηθεί προεδρείο σε προγραμματική-αγωνιστική βάση και γιατί δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί, αλλά και γιατί το ΠΑΜΕ δεν συνέβαλε ώστε η πρόταση αγώνα να διαμορφώσει μια  ισχυρή βάση απάντησης του κλάδου στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική που συνεχίζεται και οξύνεται. Έτσι, καταθέσαμε δήλωση αντίθεσης στην εκλογή προέδρου που υποστηρίζει τις ακροδεξιές και εθνικιστικές ακρότητες της ΔΑΚΕ (μακεδονικό, πρόσφυγες, Γέρακας, Λέσβος, Ορθοδοξία κλπ) και καταψηφίσαμε όλες τις υποψηφιότητες, θέτοντας όλες τις παρατάξεις προ των ευθυνών τους. Επίσης, οι Παρεμβάσεις, δεν κατέλαβαν καμία θέση στο ΔΣ εκτός από αυτές των απλών μελών. Για όλα αυτά τα ζητήματα θα ενημερώσουμε πλατιά και αναλυτικά τις ΕΛΜΕ και τους συνάδελφους μας στα σωματεία.
Δήλωση Χρ. Κουρνιώτη, Γ. Μαρίνη, εκπρόσωπων των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
17-7-2019
*Πρόταση Αγώνα των Παρεμβάσεων προς το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
«Απέναντι στην νέα διακυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων δεν πρέπει να υπάρχει καμία στάση ανοχής και αναμονής. Να συμβάλλουμε ώστε να ξαναπιάσει ο κλάδος το νήμα από τις μεγάλες παρακαταθήκες αγώνα, με διεκδικήσεις εφ΄ όλης της ύλης που απαντάνε στην επίθεση και μορφές πάλης ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας. Προτείνουμε:
1.       Την οργάνωση μαχητικής, αποφασιστικής κινητοποίησης στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς, καθώς και μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών.  Ενάντια στο προσοντολόγιο, να καταργηθεί ο Ν.4589/2019.
2.       Να μην γίνει καμία κατάργηση τμημάτων, τομέων, ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, ΟΠ στα ΓΕΛ, ξενόγλωσσων και τμημάτων για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ. Απαιτούμε την λειτουργία όλων των «ολιγομελών» σε ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια. Απόσυρση των εγκυκλίων που καθορίζουν τα τμήματα σύμφωνα με την νέα μοριοδότηση των σχολείων.
3.       Με βάση τις αποφάσεις πάνω από 40 ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σταματάμε την εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης, υλοποιώντας την απεργία-αποχή. Κατάργηση του Ν.4547/2018 για τις «νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου».
4.       Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις και Γ.Σ. πρόεδρων των ΕΛΜΕ τον Σεπτέμβρη, ώστε να ξεκινήσει ο αποφασιστικός, πολύμορφος αγώνας διαρκείας που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις, συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς, καταλήψεις, απεργίες. Η εξέλιξη του αγώνα θα καθορίζεται κάθε φορά από τις Γ.Σ.
Αιτήματα αιχμής:
·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση καταβολή του κατηργημένου ΜΚ των ετών 2016-2017.
·         Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
·         Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα-μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-υπεράσπιση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας. Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
·         Όχι στο Νέο Λύκειο.
·         Όχι στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Οργανώνουμε απεργία-αποχή.
·         Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ΄13 επίπεδα.
·         20 μαθητές στο τμήμα-15 στις ΟΠ-10 στα εργαστήρια.
Προωθούμε το Πανεκπαιδευτικό μέτωπο και επιδιώκουμε να συμμετέχουν στον αγώνα δάσκαλοι, φοιτητές, μαθητές και γονείς. Καλούμε τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου να συμβάλουμε από κοινού ώστε η πρόταση αγώνα να γίνει υπόθεση όλων των εκπαιδευτικών και των ΕΛΜΕ, που θα την πάρουν πάνω τους και θα την προωθήσουν με αγωνιστική συνεννόηση και συντονισμό».