Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

4.9.19

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση που καταργεί το δικαίωμα επιλογής των μαθητών στη Β΄ ξένη γλώσσα


Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης                       5/9/2019
Προξένου Κορομηλά 51

Να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση που καταργεί το
δικαίωμα επιλογής των μαθητών στη Β΄ ξένη γλώσσα

Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία των Ξένων γλωσσών

Παράσταση των ΕΛΜΕ σήμερα Πέμπτη 5/9, στις 2.00 μ.μ. στην Π.Δ.Ε.

Η εγκύκλιος που καθορίζει  να λειτουργούν στα Γυμνάσια τμήματα Β΄ Ξένης Γλώσσας όσα είναι και τα τμήματα Γενικής Παιδείας καταργεί το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών και των γονέων για ελεύθερη και συνειδητή επιλογή της Β’ Ξένης Γλώσσας. Μετά την εφαρμογή αντίστοιχης απόφασης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στα Αγγλικά προωθείται νέο κλείσιμο τμημάτων με τον εξαναγκασμό των μαθητών να διδαχτούν άλλη γλώσσα από αυτή που επιθυμούν και διδάχθηκαν στο Δημοτικό.  Υπάρχουν σχολεία στα οποία  με βάση την εγκύκλιο αυτή καταστρατηγείται το ανώτερο όριο μαθητών στα τμήματα τα οποία φτάνουν ακόμη και τους 34 μαθητές! Αναφέρεται μάλιστα ότι αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου δεν έχει καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού της Ξένης Γλώσσας που επιλέχθηκε, οι μαθητές διδάσκονται την Ξένη Γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Είναι φανερό ότι η  λογική του «εξορθολογισμού» και των περικοπών, αντί για τη συστηματική και οργανωμένη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών, πλήττει πέρα από το δικαίωμα των μαθητών στην ελεύθερη επιλογή Β΄ Ξένης Γλώσσας και τον οικονομικό προϋπολογισμό των γονιών που τους οδηγεί στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα και εξακολουθεί η γλωσσομάθεια να παραμενει στα χέρια των φροντιστηρίων  με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο  σχολείο. Παράλληλα δημιουργούνται πολλά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων (δικαίωμα οργανικότητας, πολλαπλές μετακινήσεις). Οι ρυθμίσεις αυτές υπακούουν σε λογικές εξοικονόμησης, οι οποίες πρέπει να αποκρουστούν από το εκπαιδευτικό κίνημα ως ξένες με το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και της παιδείας ως δημόσιου αγαθού. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών.

Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη εγκύκλιος

Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών

Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος

20 μαθητές στο τμήμα – 10 στα εργαστήρια – 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού 

Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών