Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

7.9.23

Απόφαση Έκτακτης ΓΣ Ιατρών ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά 7/9/23

Απόφαση Έκτακτης ΓΣ Ιατρών ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά    7/9/23

Δηλώνουμε την πλήρη και κατηγορηματική μας αντίθεση με το νέο σχέδιο διάταξης εφημερευόντων νοσοκομείων Αττικής που είναι υπόψη των διοικήσεων 1ης και 2ης ΥΠΕ και που αναφέρει άμεση έναρξη εφαρμογής του από Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023.

Η προηγούμενη προ ετών απόπειρα εφαρμογής παρόμοιου σχεδίου (πρωινή και απογευματινή – νυκτερινή γενική εφημερία εναλλάξ και στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ όπως γίνεται στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ) είχε τότε ως άμεσο αποτέλεσμα να κατευθύνονται καθημερινά προς το νοσοκομείο μας σχεδόν όλα τα επείγοντα περιστατικά τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας που διακομίζονταν προς την Αττική.

Το νοσοκομείο μας με τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας (24ωρη γενική εφημερία κάθε 4 ημέρες) είναι ήδη μακράν το πρώτο σε όλη την χώρα σε εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Περαιτέρω επιβάρυνσή του θα το οδηγήσει άμεσα και μοιραία σε λειτουργική κατάρρευση καθώς ήδη κρίσιμα τμήματα (π.χ. οι 3 Παθολογικές Κλινικές, το Απεικονιστικό Εργαστήριο Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας αλλά και συνολικά το Ακτινοδιαγνωστικό, το Κυτταρολογικό, το Παθολογοανατομικό κλπ) μαστίζονται από υποστελέχωση. Θα αφαιρέσει από το νοσοκομείο κάθε δυνατότητα τακτικής λειτουργίας η οποία έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τον πληθυσμό όσο και για την εκπαίδευση των συναδέλφων ειδικευομένων. Τα προηγούμενα χρόνια με αυτοθυσία έχουμε εξυψώσει το επιστημονικό επίπεδο του νοσοκομείου. Δεν θα επιτρέψουμε την καταβαράθρωσή του.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός πως η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ χθες 6/9/23 εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο διαψεύδει την (τουλάχιστον άμεση) εφαρμογή αυτού του νέου σχεδίου. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η διαβεβαίωση θα πρέπει να δοθεί επίσημα από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ζητάμε συνάντηση αντιπροσωπίας μας με τον υπουργό ή με τον αρμόδιο για τα νοσοκομεία υφυπουργό όπου θα εκθέσουμε και τα λοιπά μας αιτήματα σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε πως τυχόν αιφνιδιαστική απόπειρα εφαρμογής θα πέσει στο κενό γιατί θα την αποτρέψουμε χρησιμοποιώντας κάθε αγωνιστικό μέσο (απεργία, επίσχεση εργασίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κλπ) όπως ακριβώς είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά που είχε επιχειρηθεί το ίδιο.

Συντονιζόμαστε αγωνιστικά με τους/τις συναδέλφους νοσοκομειακούς γιατρούς και λοιπούς  υγειονομικούς των υπόλοιπων νοσοκομείων της Αττικής και όλης της χώρας για τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Θεωρούμε αυτονόητη την στήριξη των συνδικαλιστικών μας οργάνων ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ. Καλούμε την ΕΙΝΑΠ να προκηρύξει προειδοποιητική στάση εργασίας την επόμενη εβδομάδα.

 

--