Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

13.5.22

Παρεμβάσεις: Ενωτική πρόταση αγώνα για το 10ο συνέδριο της ΕΔΟΘ

 

Παρεμβάσεις –Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο δημόσιο

Διακήρυξη

Ενωτική πρόταση αγώνα για το 10ο συνέδριο της ΕΔΟΘ

¨ Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ και ΕΕ

¨ Αγώνας για ψωμί, ειρήνη, δουλειά, παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες για τον λαό

¨ Όχι στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό, τον ρατσισμό

¨ Συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων – Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη

¨ Όχι στην αξιολόγηση στην εκπαίδευση και το δημόσιο τομέα

¨ Μόνιμη και σταθερή εργασία, μαζικές προσλήψεις με βάση τις κοινωνικές ανάγκες

 

Οικονομική-υγειονομική κρίση - πόλεμος: δραματικό τοπίο για τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση της ΝΔ στα τρία περίπου χρόνια διακυβέρνησης αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστή της πιο σκληρής αντιλαϊκής – αντεργατικής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Συνεχίζει και επεκτείνει την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων που εφαρμόστηκαν από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 και επιδείνωσαν δραματικά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι τιμές στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς του ρεύματος, εκτοξεύονται στα ύψη. Αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μοιράζει ψίχουλα στο λαό που εδώ και 12 χρόνια ζει με πετσοκομμένους μισθούς και κατά 40%, με κατηργημένους τον 13ο και 14ο μισθό! Με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών που κατατάσσουν τη χώρα στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως, ενώ εγκατέλειψε το ΕΣΥ. Η αυταρχική πολιτική της «υποχρεωτικότητας» στερεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση!

Την ίδια στιγμή η βαθιά οικονομική και υγειονομική κρίση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο με τον πόλεμο στη Ουκρανία. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας οξύνει τον ανταγωνισμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας – Κίνας αγορών με δραματικές συνέπειες για τους λαούς. Η εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο, η βαθύτερη πρόσδεση στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, μόνο κινδύνους μας επιφυλάσσουν.

Η βάρβαρη αυτή πολιτική υλοποιείται με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό (απαγορεύσεις, αστυνομία στα ΑΕΙ, διώξεις αγωνιστών, αντισυνδικαλιστικός ν. Χατζηδάκη, κλπ). Με την ενίσχυση του εθνικισμού-ρατσισμού και την αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική πολιτική.

Αυξήσεις στους μισθούς τώρα

Στην περίοδο 2008-2020 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25,6%, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 21,4% και στην ΕΕ κατά 23,8%. Η μοναδικότητα του ύψους της αρνητικής προσαρμογής του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ξεχωρίζει ακόμη και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που τους επιβλήθηκαν Μνημόνια και αντιλαϊκά προγράμματα εμπνεύσεως ΔΝΤ και ΕΕ.

Μετά τα μνημόνια και την πανδημία αντιμετωπίζουμε νέα φτωχοποίηση με την έκρηξη της  ακρίβειας.  Η ανατροπή αυτής της κατάστασης απαιτεί σκληρούς, συντονισμένους αγώνες και όχι ψοφοδεείς ανακοινώσεις όπως αυτές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, εάν και όποτε δεήσει. Να αυξηθούν οι μισθοί μας τώρα. Όχι μόνο να καλυφθεί ο πληθωρισμός αλλά και να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα της δωδεκαετίας των μνημονίων και της λιτότητας.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός σήκωσε λευκή σημαία

Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στο Δημόσια τομέα, με μοναδική προτεραιότητα τους να προχωρήσει το μοντέλο του επιχειρηματικού σχολείου, τομέα υγείας και υπηρεσίας με βάση τις συνταγές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, με εργαλείο την αξιολόγηση, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, αλλά και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 

 Οι συστημικές συνδικαλιστικές δυνάμεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥΠ/ΕΑΕΚ (ή όπως λέγονται σε κάθε χώρο) σε ομοσπονδίες, ΕΔΟΘ, ΑΔΕΔΥ και σωματεία δρουν όλο και πιο φανερά ως ο παλιός και νέος γραφειοκρατικός, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Οι δυνάμεις αυτές που όλες μαζί πλειοψηφούν σε ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, έχουν βρει τρόπο να «λειτουργούν» τα συνδικάτα ως θεσμούς διαμαρτυρίας και παραγωγής «χρήσιμων» αιτημάτων και διαλόγου με την εκάστοτε κυβέρνηση, θεσμούς προκήρυξης επετειακών αγώνων χωρίς συνέχεια αλλά πάντα μέχρι το σημείο που δεν θα θίγεται ο πυρήνας των επιδιώξεων του αστικού πολιτικού τόξου, με το οποίο συνδέονται οργανικά. Ο ρόλος του αστικοποιημένου συνδικαλισμού είναι ρόλος εκτόνωσης της οργής της εργαζόμενης πλειοψηφίας, είναι ρόλος υπονόμευσης του περιεχομένου και της μορφής αγώνων που μπορούν να ενώσουν τον κόσμο της εργασίας και να αποπειραθούν έστω τη νίκη, είναι ρόλος στήριξης (ανοιχτής ή συγκαλυμμένης) του συστήματος.

Μερικά παραδείγματα της στάσης τους: Σε επίπεδο ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδιών κομβικές επιθέσεις ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας έμειναν χωρίς καμιά απάντηση ή στα δελτία τύπου. Αποδέχτηκαν το συνδικαλιστικό λοκ ντάουν, συμμορφώθηκαν με την κυβέρνηση προσπαθώντας να βάλουν τους εργατικούς αγώνες σε καραντίνα.  Ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε ουσιαστικά χωρίς αγωνιστική απάντηση που να έχει σαφή στόχο την ανατροπή – μη εφαρμογή του.  Αυτό το μοντέλο το είδαμε στην εκπαίδευση με την υπονόμευση της απεργίας-αποχής του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση, το άνοιγμα του δρόμου στην τηλεκπαίδευση, την αποδοχή ουσιαστικά του «προσοντολόγιου». Το είδαμε με την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων στη δημόσια υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των υπουργείων. Σιωπή για τους μισθούς, σιωπή για συντονισμένους αγώνες με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους εργαζόμενους. Στην καλύτερη περίπτωση άσφαιρα λόγια διαμαρτυρίας.

Η στάση της πλειοψηφίας της ΕΔΟΘ και του προεδρείου των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ έδειξε στάση περιφρόνησης για τους αγώνες των εργαζομένων του δημοσίου, καθώς ο κυβερνητικός-κομματικός συναινεί στην κυβερνητική πολιτική, ενώ γύρισε την πλάτη στους αγώνες στην εκπαίδευση, στην ανάγκη στήριξης των διωκόμενων με πρόστιμα λόγω λοκ ντάουν καθώς και των υγειονομικών σε αναστολή, στην αντίσταση στη φασιστική εισβολή στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας το προεδρείο της ΕΔΟΘ έσπευσε να κλείσει συμφωνία με …ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με «άχαστες» προσφορές για δημοσίους υπαλλήλους!

Το σκάνδαλο του ΟΑΣΘ ήταν το αποκορύφωμα, καθώς η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ στην ΕΔΟΘ αποφάσισε με μια συμφωνία που παραμένει άγνωστη σε ό,τι αφορά τους όρους της να αποπληρώσει το φέσι των πάνω από 120.0000 από τις κάρτες του ΟΑΣΘ που άφησαν τα προηγούμενα τα στελέχη τους. Αντί να προστατευτεί το σωματείο και τα οικονομικά του, η ΕΔΟΘ καλύπτει με τους πόρους και τις συνδρομές των εργαζομένων τα χρήματα που φαγώθηκαν!

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη! Να αλλάξουμε το τοπίο, με σωματεία και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων

Η προσπάθεια της κυβέρνησης με άκρατο αυταρχισμό να βάλλει στο γύψο τις λαϊκές κινητοποιήσεις, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα την περίοδο του λοκντάουν απέτυχε. Ο νικηφόρος εργατικός αγώνας σε efood και cosco, ο δικός μας μεγάλος αγώνας φέτος στην αρχή της σχολικής χρονιάς επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που για νίκη των αγώνων και για ένα ισχυρό κίνημα ανατροπής.

Με αυτοπεποίθηση θα δώσουμε τη μάχη για αλλαγή του τοπίου στα σωματεία και την ΕΔΟΘ. Η προσπάθεια να έρθουν στο προσκήνιο οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και οι αγωνίες, με πυρηνα τα πρωτοβάθμια σωματεία, με συσπείρωση στη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων και μαχητική διεκδίκηση με όπλο την απεργία, τη συγκέντρωση, την κατάληψη, το συντονισμό και την αλληλεγγύη των κλάδων. Με το βλέμμα στην κοινωνία και τις ανάγκες της, να προχωρήσουμε στο δρόμο του αγώνα για να μείνει όρθιος ο κλάδος και ζωντανό το μήνυμα της αξιοπρέπειας και της αντίστασης!

Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και της ΕΕ, για να μην περάσει η λογική της αναμονής της κυβερνητικής εναλλαγής ενώ η ζωή λεηλατείται σήμερα από αυτούς που ψηφίζουν τα μισά τουλάχιστον νομοσχέδια της ΝΔ. για ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, χωρίς να διαλέγουμε ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και ολιγάρχες, ενάντια στην ελληνικής εμπλοκή, για να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Αιτήματα αγώνα και διεκδήκησης

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο για ρεύμα, ενέργεια, υπηρεσίες φτηνές για όλο το λαό.

Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια και θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια. Απόδοση της σύνταξης από την πρώτη μέρα με άμεσα μέτρα και μαζικές προσλήψεις στον ΕΦΚΑ, όπως προτείνουν τα συνδικάτα

 Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά, και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση μη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

Μαζικοί διορισμοί για κάλυψη των αναγκών στο δημόσιο τομέα. Όχι στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και κατάργησή τους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.

Μείωση του χρόνου εργασίας, για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στην ελαστικοποίηση των ωραρίων.

Κράτος και δημόσιο στην υπηρεσία του λαού, ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση, τις εργολαβίες των δημόσιων υπηρεσιών, την επιχειρηματική λειτουργία των υπηρεσιών, στο «μικρό ευέλικτο και αποτελεσματικό» κράτος για το κεφάλαιο.

Να μην περάσουν η συρρίκνωση και κατάργηση θέσεων εργασίας, η κατηγοριοποίηση εργαζομένων που οδηγεί εκβιαστικά στην κινητικότητα και την κατασκευή «πλεονασμάτων» προσωπικού, η αξιολόγηση δομών και εργαζομένων που προωθεί το «επιτελικό» κράτος. Μπλοκάρισμα των διαδικασιών αξιολόγησης.

 Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου

 Όχι στο σύμφωνο σταθερότητας, τα δημοσιονο-μικά προγράμματα της ΕΕ και την επιτήρηση από την ΕΕ. Διαγραφή του Χρέους.

Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Καρδιά και πυρήνας για ένα δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, κομμάτι ενός μαχόμενου και αναγεννημένου ταξικά εργατικού και λαϊκού κινήματος, τα πρωτοβάθμια σωματεία. Που θα αγκαλιάσουν το σύνολο της ελαστικής εργασίας. Με τη δύναμη των γενικών συνελεύσεων και του συντονισμού τους. Με την ΕΔΟΘ να συμβάλλει σε αυτό το συντονισμό. Με μαχητικές και αποφασιστικές μορφές πάλης. Με στόχο την ανατροπή της αντεργατικής σταυροφορίας. Τώρα είναι ώρα της μάχης. Χωρίς εμάς είναι τίποτα, χωρίς αυτούς είμαστε τα πάντα.