Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.5.22

Αγων. Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι Α' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Διακήρυξη για τις εκλογές αντιπροσώπων για το 20ο συνέδριο ΟΛΜΕ



ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: την ΤΡΙΤΗ 17/5/22, 6 μ.μ., 4ος όροφος ΕΔΟΘ, Πρ. Κορομηλά 51

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ: ΠΕΜΠΤΗ 19/5/22:

σχολικό συγκρότημα Ικτίνου (2ο ΓΕΛ – 1ο Εσπερινού ΓΕΛ Θεσ/νίκης), 2:30 ως 7:30 μμ.

Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι 

Α" ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

# Υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο και την εργασία μας # Αποκαθηλώνουμε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

# ΟΛΜΕ αγωνιστικό σωματείο και όχι όργανο συνδιαλλαγής

# Διεκδικούμε 3η έδρα για τις Παρεμβάσεις στην ΟΛΜΕ για να πάμε αλλιώς

 

Υπάρχει ελπίδα! Οι ανυποχώρητοι αγώνες και τα σωματεία μας!

 

Οικονομική-υγειονομική κρίση - πόλεμος: δραματικό τοπίο για τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση της ΝΔ στα τρία περίπου χρόνια διακυβέρνησης αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστή της πιο σκληρής αντιλαϊκής – αντεργατικής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Συνεχίζει και επεκτείνει την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων που εφαρμόστηκαν από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 και επιδείνωσαν δραματικά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι τιμές στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς του ρεύματος, εκτοξεύονται στα ύψη. Αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μοιράζει ψίχουλα στο λαό που εδώ και 12 χρόνια ζει με πετσοκομμένους μισθούς και κατά 40%, με κατηργημένους τον 13ο και 14ο μισθό! Με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών που κατατάσσουν τη χώρα στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως, ενώ εγκατέλειψε το ΕΣΥ. Η αυταρχική πολιτική της «υποχρεωτικότητας» στερεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση!

Την ίδια στιγμή η βαθιά οικονομική και υγειονομική κρίση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο με τον πόλεμο στη Ουκρανία. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας οξύνει τον ανταγωνισμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας – Κίνας αγορών με δραματικές συνέπειες για τους λαούς. Η εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο, η βαθύτερη πρόσδεση στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, μόνο κινδύνους μας επιφυλάσσουν.

Η βάρβαρη αυτή πολιτική υλοποιείται με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό (απαγορεύσεις, αστυνομία στα ΑΕΙ, διώξεις αγωνιστών, αντισυνδικαλιστικός ν. Χατζηδάκη, κλπ). Με την ενίσχυση του εθνικισμού-ρατσισμού και την αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική πολιτική.

Το δημόσιο σχολείο στη δίνη της νεοφιλελεύθερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης

Η Ν.Δ. υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Νόμος για την τεχνική εκπαίδευση, αξιολόγηση και «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όλο το αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο των νόμων «Κεραμέως» ξεθεμελιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, εντείνουν τους αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση, προωθούν την κατηγοριοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Διαμορφώνουν ένα αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα υπό τη δεσποτεία του εκάστοτε Διευθυντή. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι διώξεις των 114 Διευθυντών σχολείων που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην αξιολόγηση. Οι 11.700 διορισμοί αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό των 40.000 – και πλέον – αναπληρωτών φέτος! Οι εργασιακές σχέσεις μετατρέπονται σε λάστιχο με τις τρίμηνες συμβάσεις και τις προσλήψεις από τους Διευθυντές εκπαίδευσης. Δεν αποδέχτηκαν ούτε μία από τις προτάσεις του κλάδου για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά με μέτρα προστασίας, αλλά χρησιμοποίησαν ως «μαγική λύση» την τηλεκπαίδευση (με σκοπό να την νομιμοποιήσουν - μονιμοποιήσουν ως κανονική εκπαίδευση). Οι παρατυπίες στα νόθα ΠΥΣΔΕ δίνουν και παίρνουν με τις υπηρεσιακές μεταβολές να γίνονται σε βαθύ σκοτάδι. Θέλουν να επιβάλλουν νέες εξετάσεις με την διαβόητη «ελληνική PISA» για να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα ως μετρήσιμο μέγεθος και να τα συνδέσουν άμεσα με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, για να μειώσουν τις προσδοκίες των μαθητών.

Απολογισμός της τριετίας: Ο κατήφορος της ηγεσίας της ΟΛΜΕ δεν έχει τέλος

Οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ δέσμιες του κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν οδηγήσει ένα ιστορικό σωματείο, την ΟΛΜΕ, στο τέλμα! Δεν ανέχθηκαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να είναι πρωταγωνιστές στους αγώνες και έκαναν τα πάντα για να σταματήσουν τον αγώνα του κλάδου κατά της αξιολόγησης. Σημεία τομές στην πορεία της συνδικαλιστικής κατρακύλας τους την τριετία που πέρασε ήταν:

· Τα δύο πραξικοπήματα στην ΟΛΜΕ: 8 πρόεδροι ΕΛΜΕ από ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ στη ΓΣ προέδρων (16/10/2021) με συνδικαλιστικά τερτίπια ψήφισαν διαφορετικά από τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ τους για να μην επαναπροκηρυχθεί η απεργία αποχή. Ακολούθησε η «κατά παραγγελία» νομική γνωμοδότηση για σταμάτημα της απεργίας αποχής από ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ.

· Προσφυγή στα δικαστήρια και ο διορισμός τους ως διοίκηση ΟΛΜΕ, αντί πραγματοποίησης συνεδρίου για να αποφύγουν την τιμωρία του κλάδου για την προδοσία τους.

· Αναδείχθηκαν σε πρωτομάστορες πραξικοπηματικών ενεργειών στις Γ.Σ. προέδρων. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους στην τελευταία Γ.Σ. των προέδρων (2/3/22) με το ένα πραξικόπημα να διαδέχεται το άλλο (δεν συμπεριέλαβαν ως θέμα την απεργία αποχή, όπως ζήτησαν δεκάδες ΕΛΜΕ, απαγόρευσαν στους εκπροσώπους των Παρεμβάσεων να τοποθετηθούν επειδή δεν αποδέχθηκαν το διορισμό τους και παραιτήθηκαν, αρνήθηκαν να θέσουν σε ψηφοφορία ψήφισμα 24 προέδρων για στήριξη των 114 διωκόμενων Διευθυντών, αρνήθηκαν να θέσουν σε ψηφοφορία τη συνέχιση της απεργίας αποχής από τις ΕΛΜΕ).

· Αρνήθηκαν πανελλαδικές κινητοποιήσεις για προβλήματα (ολιγομελή, μείωση μαθητών στα τμήματα, κενά, προβλήματα αναπληρωτών, ΕΠΑΛ), παραπέμποντάς τα στις ΕΛΜΕ.

· Δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για τον πόλεμο, δεν συμπεριέλαβαν στις ανακοινώσεις τους πολιτικούς στόχους που ψηφίστηκαν σε συνέδρια (ανατροπή πολιτικής Κυβέρνησης–ΕΕ – ΔΝΤ, κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, κ.ά.).

· Συγκάλεσαν οκτώ Γ.Σ. ΕΛΜΕ και Γ.Σ. προέδρων. Κύρια χαρακτηριστικά τους οι υποβαθμισμένες διεκδικήσεις, οι εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για 24ωρες απεργίες, προτάσεις εφαρμογής της αξιολόγησης με «την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου», όπως την ονομάζουν. Το πρόγραμμα δράσης που πρότειναν καταψηφίστηκε σε όλες.

· Δεν οργανώνουν τον κλάδο, ούτε ενημερώνουν την κοινωνία για τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές και τα σκληρά εξεταστικά πλέγματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δεν καταθέτουν πρόγραμμα αγώνα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του ΠΑΜΕ για αυτή την κατάσταση στην ΟΛΜΕ. Με τις «συμβολικές» κινητοποιήσεις που πρότεινε την περίοδο των λοκντάουν δεν θα ξεσπούσε ποτέ η λαϊκή οργή, όπως εκφράστηκε στη Ν. Σμύρνη, στον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου. Σήμερα συνεχίζει τη γνώριμη τακτική «προετοιμασίας των απεργιών», αλλά αναμένει να τις προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ! Δηλώνει ότι είναι με την απεργία αποχή, αλλά αναθέτει στην ΟΛΜΕ που την σταμάτησε, να την προκηρύξει! Η τακτική του ΠΑΜΕ χαράσσεται με προτεραιότητα την κομματική ενίσχυση.

 

Να τελειώνουμε με το μοντέλο του συνδικαλισμού της συναλλαγής και αναμονής

Η ηγεσία της ΟΛΜΕ με τη στάση προδοσίας του μεγάλου αγώνα του κλάδου κατά της αξιολόγησης έδειξε ότι δεν μπορεί να εκφράσει τις διαθέσεις αγώνα του κλάδου, αλλά και τα όρια του κυβερνητικού-κομματικού συνδικαλισμού. ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ συναινούν στην κυβερνητική πολιτική και σπέρνουν συνειδητά την αδράνεια και την απογοήτευση στον κλάδο. 

Απαντάμε με πολύμορφο – παρατεταμένο αγώνα!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσει η ακρίβεια και να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια, για την κατάργηση των σκληρών εξεταστικών πλεγμάτων, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και την ακύρωση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Η ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων και ΓΣ Προέδρων 14/5 για να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις την ημέρα των εξετάσεων της ελληνικής PISA στις 18 Μαΐου, καθώς και κατά την έναρξη εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων στις 23 Μαΐου. Νέες Γ.Σ. αμέσως μετά για συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα! Να οργανώσουμε την απάντησή μας στην εφαρμογή της αξιολόγησης στις κρίσιμες συνεδριάσεις των συλλόγων του Ιουνίου με απεργία αποχή. Αγωνιζόμαστε από κοινού με γονείς και μαθητές για την ακύρωση των εξετάσεων PISA. Συνεχίζουμε τις αντιπολεμικές – αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες για το σταμάτημα του πολέμου και την απεμπλοκή της χώρας.

Με τις ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ και όπλο την απεργία αποχή να σταματήσουμε την αξιολόγηση

Η αξιολόγηση δεν ανατράπηκε, όμως δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Η κυβέρνηση αισθάνθηκε πολύ κοντά την ανάσα της νίκης των αγώνων που ανακόπηκαν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τη συνδρομή και τα πραξικοπήματα των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ. Σήμερα ο αγώνας συνεχίζεται από τα πρωτοβάθμια σωματεία, 23 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ δείχνουν το δρόμο. Ακόμη και σήμερα η πρόταση για απεργία αποχή είναι πλειοψηφική στον κλάδο και για τρίτη φορά στις ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων. Το ΠΑΜΕ δεν συμμετέχει στην απεργία αποχή των ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ. Δεν έχει πρόταση για το σταμάτημα της αξιολόγησης.

Με τον συντονισμό ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ και γονείς να σταματήσουμε τις ελληνικές εξετάσεις PISA

Μεγάλη Τρίτη ανακοίνωσε το ΥΠΑΙΘ 600 σχολικές μονάδες όπου θα πραγματοποιηθούν στις 18/5 οι διαγνωστικές εξετάσεις PISA. 21 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ με κοινή ανακοίνωση, εκδήλωση και αφίσα συνεχίζουν το συντονισμό των δράσεων και των δυνάμεων μας για την ακύρωση των εξετάσεων PISA από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές μας.

Αιτήματα – διεκδικήσεις

¨ Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

¨ Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.

¨ Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο για ρεύμα, ενέργεια, υπηρεσίες φτηνές για όλο το λαό.

¨ Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια και θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια.

¨ Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Μονιμοποίηση αναπληρωτών με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου. Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.

¨ ΟΧΙ στην αξιολόγηση Σχολείων και Εκπαιδευτικών! Δημοκρατία και Παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία.

¨ Όχι στο Νέο Λύκειο της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. Όχι στις δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές.

¨ Όχι στα νέα εξεταστικά πλέγματα (Τραπ.θεμάτων, PISA).

¨ Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση – περίθαλψη. Όχι στα προγράμματα εξοπλισμών.

¨ Μέτρα προστασίας για ασφαλή λειτουργία των σχολείων (15 μαθητές/τμήμα, επάρκεια καθαριστριών/στών).

¨ Όλα τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τα 18, χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα, φύλο, εθνικότητα! Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

¨ Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Καθιέρωση ενιαίου 12χρονου σχολείου και δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

¨ Όχι στην κατάργηση των συλλόγων διδασκόντων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

¨ Να επανέλθουν οι ειδικότητες που εξοστρακίστηκαν.

¨ Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά, και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση μη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

¨ Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου

¨ Όχι στο σύμφωνο σταθερότητας, τα δημοσιονο-μικά προγράμματα της ΕΕ και την επιτήρηση από την ΕΕ. Διαγραφή του Χρέους.

¨ Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης με άκρατο αυταρχισμό να βάλλει στο γύψο τις λαϊκές κινητοποιήσεις, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα την περίοδο του λοκντάουν απέτυχε. Ο νικηφόρος εργατικός αγώνας σε efood και cosco, ο δικός μας μεγάλος αγώνας φέτος στην αρχή της σχολικής χρονιάς επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που για νίκη των αγώνων και για ένα ισχυρό κίνημα ανατροπής.

Να αλλάξουμε το τοπίο στην ΟΛΜΕ!

Οι αγώνες στα χέρια εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ

Με αυτοπεποίθηση θα δώσουμε τη μάχη για αλλαγή του τοπίου στην ΟΛΜΕ και εκπροσώπηση των Παρεμβάσεων με τρεις έδρες στο Δ.Σ. Οι Παρεμβάσεις συνέχισαν την παρακαταθήκη του συντονισμού των 77 πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στην αξιολόγηση και είναι πρωταγωνιστές στο συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ βαδίζοντας το δρόμο του αγώνα για να μείνει όρθιος ο κλάδος και ζωντανό το μήνυμα της αξιοπρέπειας και της αντίστασης!


Στηρίζουμε – ψηφίζουμε Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι Α" ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης


Διαβάστε ολόκληρη τη Διακήρυξή μαςστο

https://paremvasithess.wordpress.com/