Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

19.3.18

Παρεμβάσει ΠΕ: για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή στις 16 Μάρτη

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
www.paremvasis.gr , paremvasisdoe@gmail.com, 210 3242144                    
18-3-2018 

Δήλωση των εκπροσώπων των  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Δημήτρη Μαριόλη και Αργύρη Παπαθανασίου για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή στις 16 Μάρτη

Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η μαζική και δυναμική πανεκπαιδευτική απεργία - συγκέντρωση, στο Υπουργείο Παιδείας, χιλιάδων εκπαιδευτικών από κάθε γωνιά της χώρας και φοιτητών, στις 16 Μάρτη, υποχρέωσε τον Υπουργό, να συναντήσει Δ.Ο.Ε και Ο.Λ.Μ.Ε. Υπενθυμίζουμε ότι στην αντίστοιχης μαζικότητας και δυναμικής κινητοποίηση στις 2 Μάρτη, η στάση του υπουργείου ήταν η επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και η απάντηση του κινήματος, η κατάληψη και Συνέλευση Αγώνα μέσα στο Υπουργείο.  Ο Υπουργός Παιδείας απάντησε με τον ίδιο αδιάλλακτο τρόπο στα αιτήματα των χιλιάδων συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών και φοιτητών. 
Πιο συγκεκριμένα:
  •    αντιπροσωπεία από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, στην οποία καταρχήν συμμετείχαν όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις, συναντήθηκε με τον υπουργό παιδείας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.
  •     από την πλευρά μας, απαιτήσαμε να δεσμευτεί συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας για την πραγματοποίηση μόνιμων μαζικών διορισμών άμεσα, για τη σχολική χρονιά 2018-19.
  •   η απάντηση ήταν ότι για μία ακόμα χρονιά δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί αλλά αντίθετα, μετά τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί τριετές πρόγραμμα διορισμών στην εκπαίδευση, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις που παραπέμπουν στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και στα προαπαιτούμενα των  αξιολογήσεων. Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, το καθεστώς επιτροπείας και η εφαρμογή της αξιολόγησης στελεχών και η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας.
  •   μετά απ’ αυτό δηλώσαμε ότι για εμάς δεν είχε νόημα οποιαδήποτε συζήτηση και αποχωρήσαμε, όπως και ολόκληρο το ΔΣ της ΔΟΕ


Στην επιμονή του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του εκπαιδευτικού Μνημόνιου και την αγωνιώδη προσπάθεια τους να κερδίσουν χρόνο και συμμάχους και να καθησυχάσουν την εκπαιδευτική κοινότητα, δόθηκε  αγωνιστικό μήνυμα συνέχειας και κλιμάκωσης του αγώνα. Οι διαδηλωτές προχώρησαν για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες, σε κατάληψη του Υπουργείου στα πλαίσια της οποίας πραγματοποίησαν Συνέλευση Αγώνα ! Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι όσα μέτρα ασφαλείας και καταστολής κι αν ληφθούν (σύρτες, θωρακισμένες πόρτες, ΜΑΤ, «λοκ άουτ» στους εργαζόμενους στο Υπ. Παιδείας που εκδιώχτηκαν πριν από τη διαδήλωση κλπ) δεν μπορούν να σταματήσουν την αποφασιστικότητα του κινήματος, όπως αναγράφεται και στην απόφαση της Συνέλευσης.


Η πάλη των εκπαιδευτικών πρέπει να πάρει τα χαρακτηριστικά αγώνα διαρκείας, να συνεχιστεί με πολύμορφες και συνεχείς κινητοποιήσεις  το επόμενο διάστημα ενάντια στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στις πολιτικές που εφαρμόζει στα πλαίσια των μνημονίων και των αξιολογήσεων στην εκπαίδευση.  Πολιτικές που υλοποιούν τις βασικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ.
Η πάλη αυτή πρέπει να συνδέσει το κεντρικό αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ με την  πάλη για να την απόκρουση και ανατροπή των αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση.
Η απαράδεκτη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και η δραματική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχουν συντελεστεί με τις συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολείων και τμημάτων, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την αύξηση των μαθητών στην τάξη, την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και τόσα άλλα έχουν προκαλέσει ένα εφιαλτικό τοπίο και για το δημόσιο σχολείο και για τις θέσεις εργασίας   σ΄ αυτό. Η αξιολόγηση στελεχών και μάλιστα με διαδικασίες που μετατρέπουν το σύνολο των εκπαιδευτικών σε αξιολογητές και η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως βασικό εργαλείο της αυτόνομης λειτουργίας της και ιδιωτικοποίησης της, (βλ. νέο σ/σχ για υποστηρικτικές δομές) επιχειρεί να επιβάλλει το πρώτο βήμα εφαρμογής της αξιολόγησης, να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο και θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει απ’ το δημόσιο χαρακτήρα του.
Η πάλη αυτή των εκπαιδευτικών πρέπει να συναντηθεί με τους φοιτητές τους μαθητές και τους  γονείς καθώς και με τις αγωνίες και τις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων εργαζόμενων της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πάλη αφορά όλη την κοινωνία για μόρφωση, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.
Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη που θα κορυφωθεί με διήμερη κινητοποίηση στις 29 και 30 Μάρτη, πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για ενότητα και συσπείρωση των συναδέλφων (μονίμων και αναπληρωτών), να συγκαλέσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, να συντονίσουν τη δράση τους, να ενημερώσουν γονείς και μαθητές, να οργανώσουν την πάλη των συναδέλφων. Να συνδέσουν τον αγώνα για μαζικούς διορισμούς με τον αγώνα για να μην περάσει η αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση που προωθείται και με το νέο ν/σχ για τις υποστηρικτικές δομές.
Όλοι μαζί σε έναν ενωτικό, πολύμορφο, παρατεταμένο αγώνα για να σπάσουμε το φραγμό της αδιοριστίας και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.
Ο αγώνας για μαζικούς διορισμούς ΤΩΡΑ είναι αγώνας για το δημόσιο σχολείο, είναι αγώνας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ