Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

19.3.18

Αγων. Παρέμβαση Α' ΕΛΜΕ Θεσ.: Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κράτηση των συνδικαλιστών της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μετά από μήνυση του εργοδότη της Vresnet

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κράτηση των συνδικαλιστών της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μετά από μήνυση του εργοδότη της Vresnet

Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει

Καταγγέλλουμε τη προσαγωγή και κράτηση της προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ Δ. Δάσιου και του αντιπροέδρου Χ. Φιλίππου που έγινε την Παρασκευή 16/3, στα πλαίσια του αυτοφώρου, μετά από μήνυση του εργοδότη της Vresnet, Ηρακλή Μπάμζα με αφορμή  το ψήφισμα αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ στους απολυμένους της εταιρίας του. Η αστυνομία παράλληλα αναζήτησε τα υπόλοιπα μέλη, καθώς η μήνυση αφορούσε το σύνολο του ΔΣ! Οι συνάδελφοι απαλλάχτηκαν μετά από κινητοποίηση συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων και συναδέλφων. Για μια μήνυση που αφορούσε «συκοφαντική δυσφήμιση» που κατατέθηκε στην Αθήνα, κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομία και δικαστές, κάτι που δε βλέπουμε όταν η υπόθεση δεν αφορά εκπαιδευτικούς, αλλά μεγαλοπαράγοντες και οικονομικά ισχυρούς.
Η ΕΛΜΕ, όπως και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνημα, σαν σωματεία που οι αγώνες και η συλλογική δράση των εκπαιδευτικών τα κρατάει ζωντανά, με δράση και κύρος, έχει σαν αρχή της την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων. Γι΄ αυτό και δήλωσε την συμπαράστασή της στην έγκυο που απολύθηκε από τη Vrenet, αλλά και όσες απολύθηκαν στη συνέχεια γιατί αντέδρασαν. Ο εργοδότης της Vresnet Μπάμζας σε μια επίδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας μήνυσε επιπλέον τους απολυμένους, όπως και συνδικαλιστές του σχετικού σωματείου ΣΕΤΗΠ και της συνδικαλιστικής κίνησης Radical.IT. Και στη συνέχεια με θρασύτητα μήνυσε τα 9 μέλη του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για να αποτρέψει την υποστήριξη των σωματείων σε όσους βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στη Vresnet.

Το ψήφισμα αλληλεγγύης τιμά την Α’ ΕΛΜΕ. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι «κάπου έξω μακριά». Είναι οι γονείς των μαθητών μας, είναι οι χτεσινοί μας μαθητές, είναι οι συγγενείς, φίλοι και το περιβάλλον μας. Είναι το στήριγμα που περιμένουν οι εκπαιδευτικοί στους αγώνες τους για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά και τα δικαιώματά του κλάδου. Οι εκπαιδευτικοί δε ζουν σε γυάλα, αλλά μέσα στην κοινωνία, τα προβλήματα και τις αγωνίες της.
Οι προκλητικές ενέργειες του εργοδότης της Vresnet δεν είναι παρά σημείο των καιρών. Καιρών της απλήρωτης και μαύρης εργασίας, της αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς, των απολύσεων, που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της προπαγάνδας υπέρ της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, κατά του συνδικαλισμού και της συλλογικής δράσης, και κυρίως της μνημονιακής νομοθετικής κατοχύρωσης της λεηλασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων (βλ. αντιαπεργικό νομοθέτημα Αχτσιόγλου). Αυτοί οι καιροί απαιτούν την ανειρήνευτη πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΕ-ΔΝΤ.
Το εκπαιδευτικό κίνημα θα στηρίξει την Α’ ΕΛΜΕ και θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του σε όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, σε όποιον ζητά ένα στήριγμα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι ΕΛΜΕ και οι ΟΛΜΕ, τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καλούνται να υιοθετήσουν το ψήφισμα της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και να καταγγείλουν την απαράδεκτη πρακτική της του εργοδότη της Vresnet.
  • Να δικαιωθούν οι απολυμένοι της Vresnet.
  • Να σταματήσει κάθε δίωξη σε εργαζόμενους, αλλά και την Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
  • Με αγώνες, ενότητα και αλληλεγγύη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.