Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

17.3.18

Παρεμβάσεις ΔΕ: Δήλωση για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας την Παρασκευή στις 16 Μάρτη.

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΕ για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας την Παρασκευή στις 16 Μάρτη.

Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ο Υπουργός Παιδείας απάντησε με τον ίδιο αδιάλλακτο τρόπο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους δασκάλους,  καθηγητές και φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 16 Μάρτη σε μια νέα πολύ μεγάλη και μαχητική διαδήλωση, σε συνέχεια αυτών στις 2 και στις 9 Μάρτη. Η συγκέντρωση κατέληξε πάλι μέσα στο Υπουργείο Παιδείας όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, ο Γαβρόγλου μίλησε για μηδενικούς διορισμούς φέτος. Είπε επίσης ότι θα ανακοινώσει τον Οκτώβρη τριετές πρόγραμμα διορισμών στην εκπαίδευση, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις που παραπέμπουν στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και στα προαπαιτούμενα των  αξιολογήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε:
α) Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας
β) Την εφαρμογή της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας σε αντικατάσταση του ΠΔ152 που ορίζει την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μάλιστα ανέφερε ότι στο τέλος της συνάντησης θα μας επιδοθεί το νέο σχέδιο νόμου που αντικαθιστά το ΠΔ152. Προφανώς εννοούσε το σχέδιο νόμου για τις νέες δομές της εκπαίδευσης, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μετά την συνάντηση και καθορίζει, μεταξύ άλλων, τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας και τις δομές που θα την υλοποιήσουν.
Κάναμε σαφές στον Υπουργό Παιδείας ότι η συζήτηση έχει νόημα μόνο αν δεσμευτεί σε μόνιμους διορισμούς φέτος, ακόμη κι αν πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.
Θέσαμε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους  και απαιτήσαμε να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των θέσεων των εκπαιδευτικών που σχεδιάζει να εξοικονομήσει το υπουργείο απ’ την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στο Λύκειο με έμφαση στις μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν τις δημιουργικές εργασίες και την τύχη των Πρότζεκτ.
Σε όλα αυτά ο υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση.

Μετά απ’ αυτό δηλώσαμε ότι για εμάς δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσουμε τη συζήτηση και αποχωρήσαμε απ’ τη συνάντηση.
 Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η συνέχιση της συζήτησης με τον υπουργό παιδείας απ’ την πλειοψηφία  του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ), όχι μόνο δεν είχε κανένα νόημα αλλά εκθέτει την ομοσπονδία απέναντι στον κλάδο και στην κοινωνία. Δείχνει αποδοχή των εφαρμοζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης για την εκπαίδευση.
Η πάλη των εκπαιδευτικών πρέπει να συνεχιστεί με πολύμορφες και συνεχείς κινητοποιήσεις  το επόμενο διάστημα ενάντια στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στις πολιτικές που εφαρμόζει στα πλαίσια των μνημονίων και των αξιολογήσεων στην εκπαίδευση.  Πολιτικές που υλοποιούν τις βασικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ.
Η πάλη αυτή πρέπει να συνδέσει το κεντρικό αίτημα για μαζικούς διορισμούς τώρα με την  πάλη για να την απόκρουση και ανατροπή των αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση.
Η απαράδεκτη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και η δραματική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχουν συντελεστεί με τις συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολείων και τμημάτων, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την αύξηση των μαθητών στην τάξη, την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και τόσα άλλα έχουν προκαλέσει ένα εφιαλτικό τοπίο και για το δημόσιο σχολείο και για τις θέσεις εργασίας   σ΄ αυτό.
Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως βασικό εργαλείο της αυτόνομης λειτουργίας της και ιδιωτικοποίησης της, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο και θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει απ’ το δημόσιο χαρακτήρα του.
Η πάλη αυτή των εκπαιδευτικών πρέπει να συναντηθεί με τους φοιτητές τους μαθητές και τους  γονείς καθώς και με τις αγωνίες και τις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων εργαζόμενων της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πάλη αφορά όλη την κοινωνία.
Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη που θα κορυφωθεί με διήμερη κινητοποίηση στις 29 και 30 Μάρτη. Η 30 Μάρτη να περιλαμβάνει απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Επιβάλλεται το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποφασίσει νέες ΓΣ του κλάδου και ΓΣ προέδρων το Σάββατο 24 Μάρτη με εισήγηση για το παραπάνω πλαίσιο και νέες ΓΣ μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για ενότητα και συσπείρωση των συναδέλφων (μονίμων και αναπληρωτών), να συγκαλέσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις, να απαιτήσουν από την ΟΛΜΕ ΓΣ Προέδρων, να αποφασίσουν τις παραπάνω κινητοποιήσεις, να ενημερώσουν γονείς και μαθητές, να οργανώσουν την πάλη των συναδέλφων.
Όλοι μαζί σε έναν ενωτικό, πολύμορφο, παρατεταμένο αγώνα για να σπάσουμε το φραγμό της αδιοριστίας.
Ο αγώνας για μαζικούς διορισμούς τώρα είναι αγώνας για το δημόσιο σχολείο, είναι αγώνας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Αθήνα 17/3/2018

Μαρία Δανιήλ
Δημήτρης Καρυώτης