Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

20.3.18

ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας: Καταγγελία για τη σύλληψη μελών του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

Άλιμος 19 Μαρτίου 2018                          
Καταγγελία  για τη σύλληψη μελών του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ καταγγέλλει την σύλληψη της προέδρου του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης από το σπίτι της (!)  και του αντιπροέδρου του Δ.Σ. την Παρασκευή 16/3 με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το "έγκλημά" τους είναι ότι ως ΔΣ σωματείου εργαζομένων εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη έγκυο εργαζόμενη στην ιδιωτική εταιρεία Vresnet . Η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση του συγκεκριμένου εργοδότη για «συκοφαντική δυσφήμηση», αφού πρώτα είχε μηνύσει και την απολυμένη έγκυο και δυο συναδέλφους της που εξέφρασαν την αυτονόητη συμπαράσταση τους.

Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι μηνύσεις και να δικαιωθεί η απολυμένη έγκυος εργαζόμενη.

Καταγγέλλουμε την στάση των διωκτικών αρχών να συλλάβουν συνδικαλιστές που έπραξαν το αυτονόητο, να στηρίξουν  δηλαδή αγώνες άλλων εργαζομένων και να συμπαρασταθούν στα προβλήματα τους, κάτι που είναι πάγια και συνηθισμένη, αυτονόητη πρακτική του Συνδικαλιστικού εργατικού Κινήματος.


 Οι συνάδελφοι  μας κρατήθηκαν επί ώρες στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας και απελευθερώθηκαν κάτω και από την δυναμική παρέμβαση των ΕΛΜΕ της πόλης, άλλων συνδικαλιστών, βουλευτών κλπ. Υπήρξε επίσης παρέμβαση από νομικούς της ΟΛΜΕ. Ορίστηκε όμως τακτική δικάσιμος.

 Το γεγονός είναι πρωτοφανές και εξαιρετικά σοβαρό. Αποδεικνύει ότι η εργοδοσία κάθε είδους έχει ξεσαλώσει και δεν ανέχεται ούτε «τσιμουδιά» διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον βρώμικο πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλλει, αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο της μνημονιακής και όχι μόνο εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο νομιμοποιούσε με απόφαση του την απόλυση εγκύων εργαζομένων!

Κανένας εκπαιδευτικός δε μπορεί να μένει αδιάφορος ιδιαίτερα όταν χτυπιέται το δικαίωμα στη μητρότητα. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στο κλάδο μας όπου αναπληρώτρια εκπαιδευτικός εξαναγκάστηκε από την ανάλγητη και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιλέξει το παιδί της ή την εργασία της μιας και δεν δικαιούται επιπλέον άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.

Μετά τα ΜΑΤ και  τα χημικά στις εργατικές κινητοποιήσεις, την ουσιαστική απαγόρευση της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία , το ιδιώνυμο σε όσους διαμαρτύρονται κατά των πλειστηριασμών, τώρα ποινικοποιείται και η έκφραση αλληλεγγύης !

Η προσπάθεια εκφοβισμού, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης και των εργοδοτών δε θα περάσει.
  • Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράσταση μας στους συναδέλφους της  Α΄ΕΛΜΕ
  • Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος τους.
  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕ υιοθετεί  και συνυπογράφει το επίμαχο ψήφισμα και καλεί όλα τα σωματεία να κάνουμε το ίδιο.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Β.ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Β.ΛΙΒΑΝΟΣ