Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

12.6.18

Θεσ/νίκη | Πρωτοβάθμια Σωματεία: Κάλεσμα αγώνα ενάντια στα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου»/νέο μνημόνιο, Πέμ. 14/6, 1μ.μ., Καμάρα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Κάλεσμα αγώνα
ενάντια στα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022», το νέο μνημόνιο της «καθαρής εξόδου»
Πέμπτη 14 Ιουνίου, 1μ.μ., στην Καμάρα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε ήδη σε ένα νέο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για την συνέχιση των μνηνονίων ως το 2022 (απόφαση Eurogroup 24/5) και για σκληρή επιτροπεία επ΄ αόριστον. Στα μέσα Ιούνη θέλει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει την 4η αξιολόγηση. Τα μέτρα που περιέχει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022» είναι :
·           Αιματηρά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022,
·           μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 (μέχρι 35%)
·           μείωση αφορολόγητου από 1.1.2020, εκτός και αν απαιτήσει το ΔΝΤ το 2019, δηλαδή 650 ευρώ επιπλέον φόρο για το μισθωτό
·           κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019.
·           Στο δημόσιο μπαίνει πλαφόν ως το 2022 στις προσλήψεις, το μισθολόγιο (ξαναπαγώνει), αλλά και τον αριθμό των συμβασιούχων και αναπληρωτών στο επίπεδο του 2018.
·           Προβλέπονται προσλήψεις στην ΑΑΔΕ, δηλ. το μηχανισμό κατασχέσεων και φοροληστείας,
·           τοποθέτηση στελεχών δημοσίου ως τον επόμενο Δεκέμβρη, με προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή της αξιολόγηση στο δημόσιο και την εκπαίδευση
·           Έσοδα  3 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις στην επόμενη διετία, τα 2 εντός του 2018: άμεσα ξεπούλημα ΔΕΣΦΑ, Ελληνικού, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, αεροδρομίου της Αθήνας.
·           Κατάργηση κάθε επιδότησης στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ ως το 2020, άρα αύξηση τιμολογίου
·           Ολοκλήρωση κτηματολογίου για αναδιοργάνωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, νέες αυξήσεις, επιβολή του και σε εκτός σχεδίου εκτάσεις και χωράφια.
·           νέο χτύπημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει αναφερόμενη σε μια «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και σε μια επερχόμενη «ανάπτυξη». Ταυτόχρονα έχει συμφωνήσει για ενισχυμένη επιτροπεία με μόνιμη παρουσία τοποτηρητών της Ε.Ε. και των δανειστών και αξιολόγηση ανά τρίμηνο ως προς α) τον έλεγχο της υλοποίησης των ψηφισμένων μέτρων β) τον έλεγχο της μη ακύρωσης οποιονδήποτε περικοπών και μέτρων που συμφωνήθηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια γ) την επιβολή νέων μέτρων που η κυβέρνηση οφείλει να λάβει με δική της πρωτοβουλία δεδομένων των δεσμεύσεών της για την τήρηση των πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5% μέχρι το 2023 και του 2-2,5% έως το 2060. Είναι φανερό ότι η πολυδιαφημιζόμενη “ανάπτυξη” τους και η «έξοδος» από τα μνημόνια περνάει πάνω από την ισοπέδωση κάθε εργατικής κατάκτησης και δικαιώματος.

Επισημαίνουμε ότι η προσπάθεια της «Κοινωνικής Συμμαχίας» που συγκρότησαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τους εργοδότες με στόχο  τη στοίχιση των εργαζομένων στα αιτήματα της εργοδοσίας απέτυχε. Η συμμετοχή μερικών εκατοντάδων στη φιέστα της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στις 30/5 και η καταγγελία της μαζικά από σωματεία το αποδεικνύει. Στην Αθήνα και σε όλη την χώρα χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι βρέθηκαν στον δρόμο και έστειλαν ένα πολύμορφο και ηχηρό μήνυμα ενάντια στην «κοινωνική συμμαχία», προτάσσοντας την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τη συνδικαλιστική, πολιτική και ιδεολογική της αντιπαράθεση με το πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας».
Χαράζουμε έναν άλλο, αγωνιστικό δρόμο και απέναντι στην συναίνεση, την απραξία και την ενεργητική στήριξη των αντιλαϊκών πολιτικών από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Για να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να αναδειχτούν οι διεκδικήσεις, τα δικαιώματα και οι αγωνίες τους, για να νικήσουν οι κοινωνικοί αγώνες.
Διεκδικούμε
·         Την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης, ΕΕ., ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και των μέτρων 4ης αξιολόγησης
·         Την κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων.
·         Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
·         Επαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών στα προ του 2013 επίπεδα.
·         Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση, την υγεία, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αναπληρωτών – συμβασιούχων, εξίσωση με τους μόνιμους.
·         Να αποσυρθεί το ν/σχ για τις νέες δομές και την αξιολόγηση.
·         Να μην ψηφιστούν οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις για το Λύκειο.
·         Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Απέχουμε από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης.
·         Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ
·         Κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόμου Κατρούγκαλου
·         Κάτω τα χέρια από την απεργία.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απευθύνουμε ενωτικό αγωνιστικό κάλεσμα αγώνα σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, ομοσπονδία και εργατικό κέντρο για την οργάνωση 24ωρης πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη 14/6, με απεργιακά συλλαλητήρια και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να οργανωθεί.
Καλούμε τα σωματεία της πόλης μας να συνδιοργανώσουμε και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα, την Πέμπτη 14 Ιουνίου, 1μ.μ., στην Καμάρα