Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.6.18

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όχι στις εταιρίες – χορηγούς στα σχολεία!

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
προξένου Κορομηλά 51

Όχι στις εταιρίες – χορηγούς στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση για την είσοδο των εταιριών – χορηγών στα σχολεία.
Οι σύλλογοι διδασκόντων να συμπορευτούν με τις αποφάσεις του κλάδου και να τη σταματήσουν! 

Γυμνάσιο-1 
Στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με το Διευθυντή Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 29/5, μεταξύ άλλων, θέσαμε το ζήτημα των χορηγιών στα σχολεία, συγκεκριμένα εκ μέρους των επιχειρηματικών ομίλων των ΕΛΠΕ (Ελληνικά πετρέλαια), της Κόκα – Κόλα και της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτη οι οποίοι επιχειρούν να αναβαπτιστούν στα μάτια της κοινωνίας αξιοποιώντας τα οξύτατα οικονομικά και κτηριακά προβλήματα των σχολείων.

Σε παλιότερες ανακοινώσεις μας, αλλά και πρόσφατα, έχουμε επισημάνει ότι:
  • H ΕΛΠΕ κάνοντας χορηγίες στα σχολεία επιδιώκει να εξιλεωθεί για τα τεράστια προβλήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη με τραγικές συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των κατοίκων. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους κατοίκους της περιοχής σε κινητοποιήσεις, τις οποίες για να αποτρέψει έφτασε στο σημείο, όπως καταγγέλθηκε, να συγκροτήσει μηχανισμό παρακολούθησης όσων αντιδρούν.
  • Η Κόκα – Κόλα, η γνωστή πολυεθνική που απέλυσε τους εργαζόμενους της στην Ελλάδα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, αξιοποιεί τους καλοθελητές δήμους, που αντί να διεκδικούν επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων τους, έχουν μετατραπεί σε dealer των ιδιωτικών συμφερόντων της Κόκα - Κόλα. Η Κόκα – Κόλα σε σύμπραξη με τους δήμους – επιχειρήσεις  σε ένα πανάθλιο ρόλο έχει αναγάγει τους μαθητές σε προπαγανδιστές των εμπορευμάτων της και επαίρεται για  τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών στις ψηφοφορίες ανάδειξης του πρώτου σχολείου.
Απέναντι σε όλους αυτούς έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράδοση των σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους και την απαίτησή μας για την εξασφάλιση από το κράτος όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ απαιτήσαμε την άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης και του υπουργείου για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική προπαγάνδισης των εταιριών μέσω των σχολείων που φτάνουν μέχρι το σημείο να χρησιμοποιούν τους μαθητές και τις οικογένειες τους με απαράδεκτο τρόπο. Θέσαμε στο Διευθυντή Β/θμιας το ερώτημα αν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις χορηγίες στα σχολεία και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την προώθηση τέτοιων αποφάσεων. Ο Διευθυντής απάντησε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί από το υπουργείο.
Να τους σταματήσουμε
Καλούμε το υπουργείο παιδείας  να πάρει θέση και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για να σταματήσει η εισβολή των εταιριών στα σχολεία.
Καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων και τους συναδέλφους να μην ενδίδουν σε τέτοιες  «ελκυστικές»  προσφορές γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Δεν πρέπει να πέσει κανείς στην παγίδα της διαμόρφωσης τετελεσμένων για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με το άλλοθι των οικονομικών αναγκών. Να πάρουν θέση άμεσα οι σύλλογοι διδασκόντων στα σχολεία όπου τίθεται ζήτημα χορηγιών από ΕΛΠΕ, Κόκα – Κόλα, Μασούτη και να απορρίψουν την είσοδο των εταιριών στα σχολεία, όπως ήδη έχει συμβεί σε σχολεία όπου με αποφάσεις συλλόγων και διαμαρτυρίες καθηγητών σταμάτησαν αντίστοιχες προσπάθειες.

  • Να απορρίψουμε τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστούν την ευθύνη και την υποχρέωση του κράτους και γίνονται ο  «Δούρειος Ίππος» για την άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.
  • Να βάλουμε φρένο στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και στα σχέδια για μια παιδεία προσαρμοσμένη στους νόμους της αγοράς.
  • Να οργανώσουμε και να εντείνουμε την πάλη μας για να απαιτήσουμε από το κράτος την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Να απαιτήσουμε τη γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι προκειμένου τα σχολεία να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους.
  • Απαιτούμε από τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια να ακυρώσουν την οποιαδήποτε συμφωνία έχουν κάνει με την Κόκα – Κόλα ή άλλες εταιρίες και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων τους. Τώρα να διεκδικήσουν άμεση λύση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό στο οξυμένο και πιεστικό πρόβλημα της σχολικής στέγης.
  • Απαιτούμε από το υπουργείο παιδείας και τις διοικήσεις της εκπαίδευσης να σταματήσει η εισβολή των εταιριών – χορηγών στα σχολεία.
Ζητάμε το Δ.Σ. ΟΛΜΕ να πάρει θέση και να απαιτήσει από το υπουργείο να παρέμβει για να φύγουν οι εταιρίες – χορηγοί από τα σχολεία.
για το ΔΣ
Η πρόεδρος                              Η γραμματέας
Πόπη Σαραϊδάρη                    Φρίντα Χατζηβαρίτη