Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

9.6.18

Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης:  300 Κούρδοι πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια υποσιτίζονται και διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη!

Γ΄ ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                            Θεσσαλονίκη 8  -6- 2018
Πρ. Κορομηλά 51, τηλ. Επικοινωνίας 6979850143, e-mail: gelmeth3@gmail.com, http://3elmethess.blogspot.gr/ , fb:Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
 300 Κούρδοι πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια υποσιτίζονται και διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες
Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη!
 Συνάδελφοι –συναδέλφισσες
Εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ, μέλη των Γ΄και Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ το Σάββατο 12/5 επισκεφτήκαμε το camp στα Λαγκαδίκια. Μοιράσαμε εμείς οι ίδιοι σε όλους τους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ, που αυτή την περίοδο έχουν έρθει στο camp στα Λαγκαδίκια, τα είδη σε τρόφιμα και το ρουχισμό που συγκεντρώσαμε από τα σχολεία.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ, στήριξαν έμπρακτα τους πρόσφυγες  και προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και  ρουχισμό .
Ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παραμένουν τραγικές.
Με την επίσκεψη μας διαπιστώσαμε ότι οι 300 Κούρδοι πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια συνεχίζουν να υποσιτίζονται και να διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Εδώ και δύο περίπου μήνες η κρατική μέριμνα είναι ανύπαρκτη.
 300 άνθρωποι, από τους οποίους πολλά μικρά παιδιά, διαβιώνουν χωρίς ούτε ένα γεύμα την ημέρα, χωρίς τα απαραίτητα είδη για ύπνο, χωρίς τον απαραίτητο και  κατάλληλο ρουχισμό.
  Οι 300 πρόσφυγες αντιστοιχούν σε 70 οικογένειες, οι 250 διαμένουν σε σκηνές, η μία δίπλα στην άλλη, και οι υπόλοιποι σε κοντέινερ. Οι εγκαταστάσεις, όχι μόνο δεν επαρκούν για όλους, (ήδη στο camp στα Λαγκαδίκια διαμένουν 350 περίπου παλιότεροι πρόσφυγες) και είναι ακατάλληλες, αλλά δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη είδη για διαμονή (ψυγεία για τα τρόφιμα, συσκευές για να μαγειρέψουν κ.ά.)
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη και την ανακούφιση των προσφύγων
από το Αφρίν και το Ιράκ στα Λαγκαδίκια.
Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν παραδώσει πλήρως σε ΜΚΟ και διαπιστευμένες εταιρείες  τομείς όπως οι συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες, αντί η διαχείρισή τους να είναι στην  ευθύνη δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και του κράτους.
Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς. Το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ από κοινού με τα Δ.Σ. των Ε΄ και  Δ΄ ΕΛΜΕ τις επόμενες ημέρες οργανώνει διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Όχι στους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους- καμιά εμπλοκή της χώρας μας
Αγώνας τώρα για την ειρήνη!.
    Μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα συνολικά όλων  των προσφύγων και  τα νέα κύματα των προσφύγων που προκαλούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη να αγωνιστούμε για το σταμάτημα του πολέμου, ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα που τους γεννούν, ενάντια στους υπεύθυνους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και κυβέρνηση .
Ναι στη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών!

«Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
Γι’ αυτό που είναι ταπεινό
Ποτέ δεν θα υψωθούν»                                 

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου

Συνεχίζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη!
          Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να συμβάλλουν στην κίνηση αλληλεγγύης των ΕΛΜΕ .
Τα αναγκαία είδη :
  • Τρόφιμα: γάλα για παιδιά, γάλα μακράς διαρκείας για ενήλικες, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (μπισκότα, κρουασάν, παστέλια, κτλ.), όσπρια (ρεβίθια, φασόλια), λάδι, ρύζι, σάλτσα.
  • Είδη υγιεινής: μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα), σαπούνια και σαμπουάν.
  • Είδη καθαριότητας: απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι.
  • Ρούχα: Κουβέρτες, σεντόνια, υπνόσακοι, παιδικά, γυναικεία, ανδρικά ανοιξιάτικα - καλοκαιρινά ρούχα, ζώνες ανδρικές, παπούτσια για όλες τις ηλικίες, κ.ά.
Συναντήσεις παραλαβής  ειδών:
  • Τρίτη 11\6 και Πέμπτη 13\6 από τις 100 με 2.00 μ.μ. στο 1ο Γυμν. Συκεών παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και ρουχισμού.

Ημέρα επίσκεψης στα Λαγκαδίκια ή στα Διαβατά:
  • Σάββατο 15/6, 00 π.μ., από το 1ο Λύκειο Συκεών αναχώρηση για επίσκεψη αλληλεγγύης στο camp στα Λαγκαδίκια ή στα Διαβατά.
Παρακαλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν το Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αυτοκινήτου τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιάννης Λαθήρας                                               Νίκος Παλάντζας