Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.6.18

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Συνεχίζεται η διαβίωση προσφύγων στα Λαγκαδίκια σε απάνθρωπες συνθήκες! Η ΕΛΜΕ καλεί τα σχολεία να συνεχίσουν τις δράσεις αλληλεγγύης!

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
προξένου Κορομηλά 51
e.elme.thess@gmail.com

Συνεχίζεται η διαβίωση των προσφύγων στα Λαγκαδίκια σε απάνθρωπες συνθήκες!
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει αυτή η κατάσταση!
Η ΕΛΜΕ καλεί τα σχολεία να συνεχίσουν τις δράσεις αλληλεγγύης!

Συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ, μέλη της Ε΄ ΕΛΜΕ το Σάββατο 26/5 επισκεφτήκαμε  για τέταρτη φορά το camp στα Λαγκαδίκια. Μοιράσαμε εμείς οι ίδιοι σε όλους τους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ που αυτή την περίοδο έχουν έρθει στον καταυλισμό στα Λαγκαδίκια τα είδη σε τρόφιμα, το ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα που συγκεντρώσαμε από τα σχολεία.

     Και στην τέταρτη επίσκεψή μας στα Λαγκαδίκια διαπιστώσαμε ότι οι 300 Κούρδοι πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια συνεχίζουν να υποσιτίζονται, αφού δεν υπάρχει κρατική μέριμνα ούτε για ένα γεύμα την ημέρα. Συνεχίζουν εδώ και δύο μήνες να διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα σε σκηνές, η μία δίπλα στην άλλη. Οι πρόσφυγες  ζητούν κυρίως τροφή και τα παιδιά τους ξυπνάνε τη νύχτα από την πείνα. Διαβιώνουν από την αλληλεγγύη η οποία τις επόμενες ημέρες, πριν κλείσουν τα σχολεία, πρέπει να αυξηθεί.

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ, μετά και την τελευταία επίσκεψη στο camp προσφύγων στα Λαγκαδίκια, καταγγέλλει την πολιτική που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που και με δική της ευθύνη οι πρόσφυγες ζουν εξαθλιωμένοι, υποσιτισμένοι και με κίνδυνο της ζωής τους, την ίδια στιγμή που οι ΜΚΟ αλωνίζουν και διαχειρίζονται πακτωλό χρημάτων, υποτίθεται για τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση, πριν υπάρξουν θύματα από υποσιτισμό, έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η ΕΛΜΕ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τους υπεύθυνους του Πρωθυπουργικού γραφείου και την υπουργό Μακεδονίας - Θράκης για να διαμαρτυρηθεί από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ και τους συλλόγους Π.Ε. για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και να ζητήσει την άμεση λύση των προβλημάτων των προσφύγων. Διεκδικούμε και απαιτούμε να μπει τέλος «στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό άμεσα σε σπίτια, ξενοδοχεία η άλλες δομές. Να ανοίξουν τώρα τα σύνορα και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους συλλόγους διδασκόντων, τους εκπαιδευτικούς και συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες : 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου,   2ο Γυμνάσιο Ευόσμου,  3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου,  Εσπερινό ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης,  6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 2ο Λύκειο Σταυρούπολης,  1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 2ο Λύκειο Αμπελοκήπων, 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων, 1ο Λύκειο Κορδελιού, Λύκειο Καλλιθέας, ΕΕΕΕΚ- Κορδελιού, 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 2ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Διαβατών) 2ο Λύκειο Εχεδώρου (Διαβατών), 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά (Κολχικό), 4ο Γυμνάσιο Λαγκαδά (Λαγυνά),  ΕΠΑΛ Λαγκαδά.


Συνεχίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη
           Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να ανταποκριθούν και να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης, ή να συγκεντρώσουν χρήματα και οι ίδιοι οι σύλλογοι να προμηθεύτηκαν τα είδη.
Τα αναγκαία είδη :

  • Τρόφιμα : γάλα για παιδιά, βρεφικό γάλα σε σκόνη (Νο 1,2,3), γάλα μακράς διαρκείας για ενήλικες, βασική τροφή : πλιγούρι, ρεβίθια, φασόλια, ρύζι, σάλτσα, λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο),  κονσέρβες (σαρδέλα, τόνος). Όχι φακές και  ζυμαρικά, δεν είναι στις διατροφικές συνήθειες των Κούρδων.
  • Συσκευές : ηλεκτρικά μάτια και φουρνάκια.
  • Είδη υγιεινής : μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα), σαπούνια και σαμπουάν (μικρές συσκευασίες), σερβιέτες, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αντικουνουπικά.
  • Είδη καθαριότητας : απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι.
  • Ρούχα : σεντόνια, πετσέτες, ανδρικά και παιδικά ρούχα (ανοιξιάτικα – καλοκαιρινά), ζώνες ανδρικές, παπούτσια παιδικά ανδρικά και γυναικεία για όλες τις ηλικίες.

Συναντήσεις παραλαβής και τακτοποίησης ειδών:
Παρασκευή 15/6 από τις 12.00 μ.μ. στο 1ο  Γυμνάσιο Σταυρούπολης παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και ρουχισμού. Στη συνέχεια θα γίνει τακτοποίηση των ειδών.

Ημέρα επίσκεψης στα Λαγκαδίκια :
Σάββατο 16/6, 10.00 π.μ., από το 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης – 1ο  Γυμνάσιο Σταυρούπολης αναχώρηση για επίσκεψη αλληλεγγύης στο camp στα Λαγκαδίκια. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν το Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αυτοκινήτου τους.
για το ΔΣ
Η πρόεδρος                                     Η γραμματέας
Πόπη Σαραϊδάρη                           Φρίντα Χατζηβαρίτη