Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

16.6.18

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις ΟΤΑ: ανακοίνωση για την αξιολόγηση


 Ηλεκτρονική Αξιολόγηση: άλλαξε ο Μανωλιός κι εβαλε τα ρούχα αλλιώς
Συνεχίζουμε την Απεργία - Αποχή από την αξιολόγηση

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο διάλογος με την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την «αξιολόγηση» δεν κατέληξε πουθενά .
Και δεν θα μπορούσε, αφού η αξιολόγηση  συνδέεται άρρηκτα: α) με προαπαιτούμενο των δανειστών, και β) με ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο αντιδραστικής αναδιάρθρωσης που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια απ΄όλες τις κυβερνήσεις και την σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή  συρρίκνωση δομών-συγχωνεύσεις υπηρεσιών-ιδιωτικοποιήσεις τομέων, την προωθούμενη επιχειρηματική λειτουργία συνολικά του δημοσίου, τη συνεχή κατασκευή πλεονασμάτων προσωπικού με τη δραματική μείωσή του, τα περιγράμματα θέσεων, τις μετακινήσεις, την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων, κ.ο.κ.).

Όσοι μιλούν για αποδοχή της αξιολόγησης «με όρους», παριστάνοντας πως αγνοούν το πραγματικό της περιεχόμενο, στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη επιβολή της, ως εργαλείο κατηγοριοποίησης και διαχωρισμού των εργαζομένων, ως μέσο πειθάρχησης και υποταγής τους.
Η συζήτηση περί «μη τιμωρητικής αξιολόγησης» δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να συσκοτίζει την πραγματικότητα που έχει συνειδητοποιήσει πια η πλειονότητα των υπαλλήλων: η αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών ούτε με την υποστήριξη των υπαλλήλων για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.
 Πίσω από βαρύγδουπες φανφάρες, κρύβονται οι προθέσεις τους.
Η «καινοτόμα και εκσυγχρονιστική δράση» της ηλεκτρονικής αξιολόγησης σημαίνει, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, σε μια ενιαία βάση δεδομένων, με τους βαθμούς όλων των υπαλλήλων, που θα συνδέεται με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση η  Κυβέρνηση( και όχι μόνο) για να το χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν,ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εντολές των«θεσμών»:

να βγάλει σε διαθεσιμότητα ή και να απολύσει υπαλλήλους, με βάση τους βαθμούς της αξιολόγησης.
Εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης τότε οι εργαζόμενοι-ες θα έχουν ανοίξει μόνοι τους την πόρτα σε όλους αυτούς που ζητάνε συνεχή εντατικοποίηση  και στενή παρακολούθηση της «αποδοτικότητάς» μας, μείωση των μισθών και προσωπικού στο δημόσιο.
Η αξιολόγηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων σπέρνει το αλληλοφάγωμα , αναπτύσσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα μας, φέρνει συρρίκνωση και κλείσιμο υπηρεσιών, προετοιμάζοντας το έδαφος και για απολύσεις.
Εμείς χρειαζόμαστε νέες σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανέργων-των εργαζόμενων- της νεολαίας, με κατοχυρωμένα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Καμιά αναβάθμιση των υπηρεσιών  και καμιά «αξιολόγηση» δεν μπορεί να γίνει σε ένα δημόσιο υποχρηματοδοτημένο, υποστελεχωμένο και «γερασμένο» αφού δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού, εκχωρούνται αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα και επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η ουσία και  οι μύθοι της «αξιολόγησης»

Βαθμός κάτω από 60:Αρκεί η «δυσμενής παρατήρηση» ή «επίπληξη» του προϊστάμενου να έχουν καταχωρηθεί στον προσωπικό φάκελο του υπαλλήλου για να δικαιολογηθεί βαθμός κάτω από 60. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την στοχοποίηση και την «τιμωρία» των εργαζομένων που για διάφορους ..λόγους δεν είναι αρεστοί στον προϊστάμενο.

Αφοσίωση, επίδειξη ενδιαφέροντος: Τα κριτήρια της «αξιολόγησης» είναι σκόπιμα αόριστα και υποκειμενικά όπως “η αφοσίωση”, η “επίδειξη ενδιαφέροντος”, η “πρωτοβουλία” , οι “καινοτομίες” κα.
Αλήθεια, πόσο “καινοτόμος” μπορεί να είναι ο εργαζόμενοςόταν ο μισός εξοπλισμός είναι χαλασμένος&  δεν υπάρχουν εργαλεία; Πως θα αξιολογηθεί για την επίδειξη ενδιαφέροντος η βρεφονηπιοκόμος που έχει στην ευθύνη της 30 παιδιά;
Πώς θα αξιολογηθούν οι συνάδελφοι στις τεχνικές υπηρεσίες, όταν έχουν απομείνει ένας ή δύο ξυλουργοί για να εξυπηρετήσουν  τά πάντα σε ολο το Δήμο; Ή 4 μόνο μηχανικοί για  την αυθαίρετη δόμηση;
 Εργαζόμενοι – πολυεργαλεία!Οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν και για την “ικανατότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων”. Με την εισαγωγή αυτού του κριτηρίου, «υποχρεώνονται» πλέον να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα ώστε να βαθμολογηθούν με καλύτερο βαθμό. Η κατάργηση ακόμα και των επαγγελματικών δικαιωμάτων προκύπτει με αυτό τον τρόπο σαν «ώριμο φρούτο». Ταυτόχρονα θα υποβόσκουν και θα κορυφώνονται εκφυλιστικά φαινόμενα χυδαίου ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους με στόχο την επίτευξη καλύτερης βαθμολογίας από τον συνάδελφο.
Αξιολόγηση – μισθός.Υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό και δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών αμειβόμενων υπαλλήλων στον ίδιο κλάδο αφού προβλέπεται ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για τους “άριστους” και αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για όσους αξιολογηθούν “ανεπαρκείς” ή “ακατάλληλοι”.
 
Νέος κλάδος: «Προβληματικοί» εργαζόμενοι
Οι προαγωγές και η εξέλιξή  εξαρτώνται άμεσα από τις εκθέσεις-αξιολογήσεις. Oι χαρακτηρισμοί των βαθμολογημένων υπαλλήλων σε «επαρκείς», «μέτριους», «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλους», θα συνοδεύουν το φάκελο κάθε εργαζόμενου. Επιπροσθέτως, όπως περιγράφεται ρητά σε άλλους πρόσφατους νόμους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν
ανά πάσα στιγμή στον εργασιακό βίο του υπάλληλου και από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία. Επίσης όπως αναφέρεται, όσοι χαρακτηριστούν δύο συνεχόμενες φορές «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλοι», θα δημιουργήσουν μια «δεξαμενή προβληματικών» και δυνητικά «διαθέσιμων» υπαλλήλων, βλέποντας κοντά τους την …πόρτα της εξόδου.
 Ποσοστά στην αξιολόγησηΗ κυβέρνηση παρεμβαίνει στη βαθμολόγηση εφαρμόζοντας το “συντελεστή διόρθωσης”.Ουσιαστικά βάζει τα ποσοστά στην αξιολόγηση με “ έξυπνο” τρόπο αφού π.χ. μπορεί να μειώσει τον αριθμό αυτών που έχουν αξιολογηθεί ως πολύ επαρκείς ή άριστοι υπάλληλοι.


Γι΄αυτό  συνεχίζουμε αποφασιστικά την απεργία/αποχή!
ü  Καλούμε όλους & όλες  να συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση.
 Να μη βάλει κανείς πάνω από το κοινό   συμφέρον, προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες.
ü  Καλούμε όλους τους προϊσταμένους να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους
& να μην δεχτούν να αποτελέσουν  απεργοσπαστικό μηχανισμό.
ü  Καλούμε όλους να αρνηθούμε να συμβάλουμε από τη θέση μας, αλλά και ως αξιολογούμενοι στην συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων εργαζόμενων.
Αθήνα, Ιούνιος 2018