Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

23.12.13

Παρεμβάσεις δημοσίου: Πρόταση για προεδρείο ΑΔΕΔΥ δεσμευμένο σε αγωνιστικό πρόγραμμα-πλαίσιο


Τι προτείνουν οι Παρεμβάσεις για τη συγκρότηση του προεδρείου της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ
Θέλουμε εργατικά σωματεία που να υπερασπίζονται τα άμεσα (αντίσταση στη χειροτέρευση και βελτίωση της θέσης) και τα μακροπρόθεσμα (κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων) συμφέροντα των εργαζόμενων.
Απαιτείται επειγόντως η δημιουργία ενός μαζικού, ισχυρού, ταξικού, αποτελεσματικού εργατικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της πολιτικής φτωχοποίησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και έντασης της εκμετάλλευσης που προωθείται από κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση τίθεται ως προτεραιότητα η ενότητα των εργαζομένων γύρω από ένα ικανό πλαίσιο, με αντίστοιχες μορφές πάλης και με οργάνωση κινήματος που να προωθεί αυτόν το στόχο.
Τι καθήκοντα βάζει αυτή η κατάσταση στην ΑΔΕΔΥ;
Απαιτείται εγρήγορση και ένα μαχητικό – μαζικό κίνημα ικανό να ματαιώσει και να ανατρέψει τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να ανοίξει το δρόμο μαζί με όλους τους εργαζόμενους για τη ρήξη και την ανατροπή.
Τι σημαίνει αυτό για τις ταξικές δυνάμεις στο δημόσιο;
Οι δυνάμεις και οι αγωνιστές που μιλούν στο όνομα των εργατικών συμφερόντων έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στην κοινή δράση για την ενίσχυση αυτής της προτεραιότητας που είναι απαραίτητη. Η συζήτηση και οι δράσεις για ένα κοινό αγωνιστικό βηματισμό πρέπει να ανταποκρίνονται στις αγωνίες και τους αγώνες των ανθρώπων και να μην αποτελούν απλά πλειοδοσία στα λόγια. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί υπάρχουν δυνάμεις και αγωνιστές με σοβαρές μεν ιδεολογικές – πολιτικές διαφωνίες μεταξύ τους, που μπορούν, όμως, να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός ενωτικού εργατικού ρεύματος οργάνωσης και δράσης για την ανατροπή της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ-ΔΝΤ.

Ο ταξικός προσανατολισμός για μας δεν προκύπτει «κατά δήλωση», αλλά κρίνεται στην πράξη. Εκεί δοκιμάζονται και οι διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις, επιλογές των πολιτικών δυνάμεων, επικυρώνονται ή ακυρώνονται, ενισχύοντας ή αδυνατίζοντας την πλευρά των εργαζομένων στην αναμέτρησή της με την αστική πολιτική.
Τι σημαίνει αυτό; Αναζητούμε σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναγκαία δράση. Γενικόλογες διακηρύξεις δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.
α) Πολιτικό περιεχόμενο και στόχοι πάλης. Η προστασία της δουλειάς, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει μες στο πλαίσιο των μνημονίων της τρόικας, της αναγνώρισης και πληρωμής του ιμπεριαλιστικού χρέους, της συμμόρφωσης με το πλαίσιο της ευρωζώνης και την «προκρούστεια κλίνη» της ΕΕ. Το ευρύτερο λαϊκό κίνημα πρέπει να αναπτύξει έναν προσανατολισμό που θα απαιτεί εδώ και τώρα τη μονομερή ακύρωση των δανειακών συμβάσεων υποταγής στους δανειστές, των σχετικών μνημονίων και νόμων, την ανατροπή οποιασδήποτε κυβέρνησης αποδέχεται να ασκεί πολιτική στα πλαίσιά τους, μαζί με την αποχώρηση από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, του δικαιώματος του λαού μας να αποφασίζει για την τύχη του, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι πάλης όταν βρισκόμαστε σε καθεστώς «κοινοβουλευτικής δικτατορίας» των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και της πολιτικής επιστράτευσης. Αυτή είναι η αναγκαία βάση πάλης ενάντια στις απολύσεις, στη μισθολογική και εργασιακή καταβύθιση, στη διάλυση κάθε δημόσιου – κοινωνικού αγαθού.
β) Μορφές δράσης και πάλης. Επειδή οι διαμαρτυρίες, όσο επιτυχημένες κι αν ήταν, όσες πολλές κι αν έγιναν, αποδεδειγμένα δεν έφεραν ως αποτέλεσμα τους την ανατροπή αυτής της πολιτικής Πρέπει να αντιστοιχούν στο ύψος της επίθεσης με συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική. Να απαντούν άμεσα στους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς. Να σηματοδοτούν έναν ανυποχώρητο αγώνα. Να συνομιλούν με όλη την κοινωνία. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις για μαχητικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και απεργίες που θα έχουν τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης και της ανατροπής.
γ) Οργάνωση των σωματείων για την ταξική ανασυγκρότησή τους και το συντονισμό τους. Για να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων, ο πρώτος λόγος πρέπει να είναι στις Γενικές Συνελεύσεις και στα Πρωτοβάθμια. Η δράση της Εκτελεστικής Επιτροπής και το ΓΣ οφείλει να υπηρετήσει αυτήν την προτεραιότητα κι όχι το ανάποδο. Αυτό σημαίνει αναζωογόνηση της λειτουργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων με μορφές ενεργοποίησης των εργαζομένων και οργάνωση της επαφής τους με την κοινωνία. Σημαίνει ουσιαστικές, μαζικές επιτροπές αγώνα.
Είναι φανερό ότι δεν προτείνουμε ένα πρόγραμμα στόχων πάλης και ένα πλαίσιο που απηχεί τις «δικές» μας θέσεις, και ούτε καλούμε να συμφωνηθούν αυτές και να υιοθετηθούν οι απόψεις μας για την πολιτική κατάσταση και την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Προτείνουμε:
α. Στόχους που έχουν κατακτηθεί από το κίνημα.
β. Τα αναγκαία κριτήρια για να τοποθετηθούνε όλοι από τη μεριά των εργαζόμενων απέναντι στην αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση και τους φορείς που την προωθούν.
γ. Αγωνιστικό πρόγραμμα αναγκαίο για την απόκρουση και την ανατροπή της επίθεσης.
δ. Είναι σαφές ότι ένα Προεδρείο δεσμευμένο σε αγωνιστικό Πρόγραμμα και πλαίσιο, θα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου για Οργανωτικό-Καταστατικό συνέδριο την άνοιξη του 2014 και να δώσει από τώρα κατεύθυνση για την πλήρη συνδικαλιστική ένταξη και συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και συνομοσπονδίας) όλων των εργαζομένων στο δημόσιο, ανεξάρτητα από τον τύπο, είδος σύμβασης, σχέσης εργασίας και μορφή πρόσληψης για να υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης ενιαίων μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Απαραίτητη είναι και η ένταξη και κάλυψη των απολυμένων – ΑΝΕΡΓΩΝ, σε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ή ΑΡΓΙΑ για την διεκδίκηση διασφάλισης δουλειάς και όρων επιβίωσης για όσο διάστημα είναι εκτός εργασίας. Καθώς επίσης και η συγκρότηση δικτύων προστασίας, αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης κατά νομό και δήμους.
Σε αυτήν τη βάση προτείνουμε συγκρότηση προεδρείου που να αντιστοιχεί σε πλειοψηφία στήριξης ενός αγωνιστικού πολιτικού σχεδίου δράσης στην Εκτελεστική της ΑΔΕΔΥ. Αυτή η πρόταση παίρνει υπόψη της ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν αυτήν την πλειοψηφία στην ΕΕ και άρα μπορούν να εγγυηθούν ότι η δέσμευσή τους θα εξασφαλίζει και αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΕ και του ΓΣ τις οποίες θα στηρίζουν και θα τις προωθούν ώστε να μη μένουν κενό γράμμα.
Η δέσμευση σε ένα τέτοιο προεδρείο είναι προωθητική για τις διαδικασίες του κινήματος. Δεν πρόκειται για πρόταση που παραβλέπει τις υπαρκτές μεγάλες διαφορές, ούτε υποτιμά τα εγγενή προβλήματα ενός γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, υποταγμένου στην αστική πολιτική, όμηρου της κυβερνητικής πολιτικής και αιχμάλωτου της στενής κομματικής λογικής. Βήματα, όμως, στην κατεύθυνση της ενωτικής αγωνιστικής συμπόρευσης θα έδιναν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και θα αποτελούσαν, ταυτόχρονα, γενναία προωθητική κριτική και αυτοκριτική όλων των δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της υπεράσπισης των εργαζομένων.
Δεν έχουν θέση, λοιπόν, στο Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ που προωθούν, προπαγανδίζουν και αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική και τον κυβερνητικό – κρατικό συνδικαλισμό.
Πρόταση για το πλαίσιο διεκδικήσεων
Ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, τα συνεχή μνημόνια, η μόνη ελπίδα στους αγώνες μας, με τους δικούς μας στόχους και πρόγραμμα. Παλεύουμε για:
1. Έξοδο από το ευρώ, το μηχανισμό της ΟΝΕ και την ΕΕ.
2. Ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων κι όλου του μνημονιακού νομικού οπλοστασίου που μας αλυσοδένει. Έξω η τρόικα ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ από την Ελλάδα.
3. Διαγραφή του χρέους-παύση πληρωμών. Δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε το ληστρικό - τοκογλυφικό χρέος.
4. Καμιά ιδιωτικοποίηση -ξεπούλημα. Δημόσιες όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες. Δωρεάν υγεία,
παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, υποδομές.
5. Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
6. Αγώνας ενάντια στις απολύσεις – δουλειά για όλους.
7. Κατάργηση όλων των μέχρι τώρα νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια, διπλασιασμός μισθό για το νεοδιόριστο. Γνήσια κλαδική συλλογική σύμβαση. Όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας.
8. Να σταματήσει η καταλήστευση του λαού από τη φορολογική επιδρομή.
9. Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης κι όλων των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική.
10. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 58 (άνδρες) και 55 (γυναίκες), 55 και 50 στα βαρέα. Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων. Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά Ταμεία.
11. Καθήκον μας πρέπει να είναι η αποτροπή των μεθοδεύσεων κυβέρνησης, αστυνομίας,  δικαστών και εισαγγελέων που στοχοποιούν μόνιμα το κίνημα και τους αγωνιστές, εξαπολύουν απειλές και διώξεις, όπως προχτές για τους απεργούς του ΕΚΠΑ, ακολουθούν πρακτική συνεχών επιστρατεύσεων απεργών και συρρίκνωσης πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Χρειάζεται κλιμάκωση με μαζικούς όρους της σύγκρουσης με την κυβέρνηση που καταπατά θεμελιώδεις ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνσή τους.

Διεκδικούμε:
1. Καμιά απόλυση-διαθεσιμότητα. Άμεση επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν ή δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους.  
2. Κανένα κλείσιμο σχολείων-σχολών-νοσοκομείων και δομών με κοινωνική ωφέλεια και προσφορά. Η αξιολόγηση δομών και ανθρώπων, είναι παντού η μέθοδος και ο δρόμος για τις διαθεσιμότητες, τα κλεισίματα τις απολύσεις.

3. Υπεράσπιση του λαού μας απέναντι στη γενοκτονία που πλέον βιώνει. Παιδιά πεθαίνουν από το κρύο, σπίτια χωρίς ρεύμα, πλειστηριασμοί, εξαθλίωση και ανεργία. Πρέπει να είναι στην προμετωπίδα μας η συστράτευση με στους φτωχούς, τους ανέργους, τους εργάτες του ιδιωτικού τομέα.
4. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες στον κρατικό προϋπολογισμό σε βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, 74 δισ στο σύνολο των 116 δις
5. Δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά, παιδεία, υγεία, περίθαλψη, ρεύμα, νερό
6. Επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία των ΔΥ. Καμιά κατάργηση των επικουρικών και των εφάπαξ. Διπλασιασμός μισθού του νεοδιόριστου.
7. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο. Προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων όσα κενά των κοινωνικών υπηρεσιών.
Πρόταση για πρόγραμμα δράσης
Παίρνοντας υπόψη:
α) τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το θέμα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων σε όλο το δημόσιο τομέα και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
β) την ανάγκη στήριξης των ηρωικών αγώνων των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και κυρίως του ΕΚΠΑ, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, των καθαριστριών, των εργαζομένων στους δήμους και στην υγεία ενάντια στο κλείσιμο των πανεπιστημίων, των σχολείων, των μονάδων υγείας κ.λπ.
γ) την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα συντονισμού των αγώνων σε ένα ενιαίο, συντονισμένο απεργιακό μέτωπο την αμέσως επόμενη περίοδο που όπως φαίνεται είναι η μόνη αγωνιστική πρόταση που δεν δοκιμάστηκε και συναντά την αποδοχή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων της βάσης.
Καλούμε σε πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας και τις ομοσπονδίες, με πρόταση για γενικευμένο απεργιακό αγώνα διαρκείας, έτσι ώστε σε συνεδρίαση του Γ.Σ. να αποφασιστεί αγώνας με κλιμάκωση, ένταση και μαχητικότητα.

Να προχωρήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε ένα πολύμορφο αγώνα με καταλήψεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις, απεργίες, ο οποίος ξεκινάει από τώρα και θα φτάσει στην κορύφωσή του το Φεβρουάριο με απεργία διαρκείας (3μερες ή 5μερες απεργίες με ενδιάμεσες Γ.Σ. που θα καθορίζουν την πορεία της απεργίας). Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πρέπει άμεσα να βρεθούμε σε ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα γιατί είναι η περίοδος που η κυβέρνηση στα πλαίσια του καθεστώτος της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στην εκπαίδευση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην υγεία και σε άλλους χώρους εργασίας.
Την απεργία διαρκείας θα αποφασίσουν Γ.Σ. που θα γίνουν στους χώρους εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν με κάλεσμα και εισήγηση της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών και θα συντονίσει - υλοποιήσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ μαζί με Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή από εκλεγμένους εκπροσώπους των γενικών συνελεύσεων και των πρωτοβάθμιων, σωματείων.
Τέλος, δέσμευση της ΕΕ ότι θα υλοποιεί άμεσα όλα τα αγωνιστικά και απεργιακά αιτήματα όλων των αγωνιζόμενων κλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα κηρύξει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση συντονισμού όλου του δημοσίου με τους αγωνιζόμενους κλάδους (ΕΟΠΥΥ, διοικητικών ΕΚΠΑ, διαθέσιμων, νοσοκομείων), την αμέσως επόμενη εβδομάδα.