Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης
Να εγκριθούν τώρα όλα τα «ολιγομελή» τμήματα στα ΕΠΑΛ, στα ΓΕΛ, στα Γυμνάσια και στα Ειδικά σχολεία
Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 7/9, 2.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση.
7/9/2020
Το ξεκίνημα της φετινής σχολική χρονιά συμπίπτει με τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται από την έλλειψη μέτρων προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών κατά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και από το αντιεκπαιδευτικό τοπίο που επιφυλάσσουν στον εκπαιδευτικό κόσμο τα συνεχή μέτρα αποδόμησης του δημόσιου σχολείου και κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση. Η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που ακολουθούν όλων των κυβερνήσεων δεν έχει τέλος. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η μη έγκριση από το υπουργείο παιδείας εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και δεκάδων στη Θεσσαλονίκη.
Στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν έχουν εγκριθεί 31 ολιγομελή.
- Στα ΓΕΛ δεν έχουν εγκριθεί 15 Ομάδες Προσανατολισμού (6 στην Β΄ τάξη, 9 στην Γ΄) σε 12 ΓΕΛ (1ο ΓΕΛ Χαλκηδόνας, 2ο ΓΕΛ Αγ. Αθανασίου, 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων, 3ο Γ/Σ Μενεμένης – Λ.Τ., 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου, 3ο Γ/Σ Λαγκαδά – Λ.Τ., ΓΕΛ Ασσήρου, ΓΕΛ Καλινδοίων, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 4ο Γ.Σ. Λαγκαδά – Λ.Τ., 5ο Γ.Σ. – Λ.Τ. Ωραιοκάστρου, ΓΕΛ Αγίου Γεωργίου).
- Στα ΕΠΑΛ δεν έχουν εγκριθεί 7 ολιγομελή, 3 τομείς (1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης) και 4 ειδικότητες (1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού, 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης, ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου).
- Από τη λαιμητόμο των περικοπών δεν γλίτωσαν ούτε τα Ειδικά σχολεία. Σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. δεν έχουν εγκριθεί 9 τμήματα (ΕΕΕΕΚ Κορδελιού: 2 τμήματα, ΕΝΕΕΓΥ-Λ. ΙΝΑΑ: 1 τμήμα, ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά: 3 τμήματα, ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου: 3 τμήματα).
Στα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης δεκάδες είναι τα σχολεία (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) που δεν έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή (ΓΕΛ Τριανδρίας, 17ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 4ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, , 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 7ο ΕΠΑΛ, 8ο ΕΠΑΛ, κ.ά.).
Όχι στα συνεχή χτυπήματα αποδόμησης του δημόσιου σχολείου, στην παραβίαση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας
- Πολλά από τα σχολεία στα οποία δεν έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή είναι σε απομακρυσμένες περιοχές και άρα η μη έγκρισή τους θα σημάνει για δεκάδες μαθητές αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού, τομέα και ειδικότητας. Η δυνατότητα μετακίνησής τους σε γειτονικά σχολεία που προτείνεται ως λύση είναι απραγματοποίητη γιατί το κράτος δεν αναλαμβάνει ούτε καν τα έξοδα καθημερινής μεταφοράς των μαθητών σε άλλο σχολείο. Το υπουργείο δεν διστάζει να παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη γνώση που έχουν οι μαθητές, ενώ ανοιχτά υπονομεύει τα μορφωτικά τους δικαιώματα, αντί να τα καλύπτει. Όλα θυσία στην πολιτική των περικοπών που ακολουθεί. Δεν εγκρίνει τα ολιγομελή με βασική επιδίωξη τη διαμόρφωση τετελεσμένων για το κλείσιμο σχολικών μονάδων, ώστε να μην αναλάβει ούτε το πολιτικό κόστος του κλεισίματος σχολείων, καθώς για πολλές περιοχές το σχολείο τους αποτελεί στοιχείο αναζωογόνησης και αναβάθμισης του τόπου τους.
- Η μη έγκριση ολιγομελών στα Ειδικά σχολεία δυσκολεύει αφάνταστα το εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές τους κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών και χωρίς το απαραίτητο ΕΒΠ και ΕΕΠ. Η στάση αυτή του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στα Ειδικά σχολεία, που λόγω της φύσης τους πρέπει ποικιλοτρόπως να στηρίζονται, είναι απαράδεκτη και αποτελεί πολιτική που με χαρακτηριστικά κοινωνικής αναλγησίας.
- Το υπουργείο παιδείας στην πολύπαθη Τεχνική Εκπαίδευση που έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές μετάλλαξής της σε μαζική και φτηνή κατάρτιση που θα επιφέρει νέες συγχωνεύσεις και κλεισίματα τομέων και ειδικοτήτων. Εδώ και πολλά χρόνια τα ΕΠΑΛ με τη μέθοδο της μη έγκρισης των ολιγομελών έχουν αποδεκατιστεί από τομείς και ειδικότητες και ορισμένα έχουν οδηγούνται στο κλείσιμο.
Το μαρτύριο της σταγόνας που βιώνουν κάθε χρόνο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από τη στάση του υπουργείου που εξαρτά την έγκριση ή μη των ολιγομελών από το μέγεθος της κατακραυγής και των διαμαρτυριών που θα οργανώσουν, πρέπει να σταματήσει. Οι αποφάσεις του υπουργείου για τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζουν τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το υπουργείο έχει ορίσει, πρέπει να αλλάξουν. Η παλιότερη εγκύκλιος που διατηρείται σε ισχύ πρέπει να καταργηθεί, όπως και όλες οι ρυθμίσεις για όλες τις δομές της εκπαίδευσης που καθορίζουν τον κατώτατο αριθμό των μαθητών στα τμήματα.
Η αντιεκπαιδευτική πολιτική εντείνεται
Η μη έγκριση των ολιγομελών είναι αποτέλεσμα της ίδιας εκπαιδευτικής πολιτικής οπισθοδρόμησης που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. τόσο κατά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού με την παντελή απουσία μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, όσο και την προώθηση σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (νέες εξετάσεις, τράπεζα θεμάτων, βάση του 10, αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, Διευθυντές και ΠΥΣΔΕ απόλυτης κομματικής κηδεμονίας, προσοντολόγιο αλληλοσφαγής, τηλεκπαίδευση εργαλείο καταπάτησης δικαιωμάτων, κ.ά.). Το σχολείο της αγοράς είναι εδώ και συνεχίζει να προωθείται, για να εναρμονίζεται και η παιδεία με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ. Η πανδημία του κορονοϊού ούτε στο ελάχιστο δεν ανακόπτει τα αντιδραστικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, αντίθετα αξιοποιείται για να επιταχύνει την εφαρμογή τους (ψήφιση νόμου Κεραμέως, διορισμός Διευθυντών Εκπαίδευσης, κ.ά.).
Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου
- Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια και Σ.Μ.Ε.Α.Ε.
- Να μην περικοπεί κανένα ολιγομελές τμήμα και να μείνουν ανοιχτά και το Σεπτέμβριο για δηλώσεις προτίμησης εγγραφών και μετεγγραφών των μαθητών. Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.
- Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων (15 μαθητές/τμήμα, κτηριακές υποδομές, καθαρίστριες, αντισηπτικά, μάσκες, κ.ά.)
- Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες Γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
- Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
- Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο.
- Μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση και με όλα τα κενά στη δημοσιότητα. Να λειτουργήσουν τώρα η Πρόσθετη και Ενισχυτική διδασκαλία, καθώς και οι δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ, τάξεις υποδοχής, κ.ά.)
- Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους.
- Καμία ειδικότητα, κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.
- Όχι στο «νέο Λύκειο» της κατεδάφισης των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
- Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Με απεργία – αποχή θα τη σταματήσουμε.
- Υπηρεσιακές μεταβολές με διαφάνεια, αντικειμενικότητα – μόρια παντού – όλα στη δημοσιότητα.
- Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό δωδεκάχρονο Σχολείο για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Οι αγώνες του κλάδου θα δώσουν τη λύση!
Τα Δ.Σ. με συντονισμό των ΕΛΜΕ να οργανώσουν τους αγώνες!
Το υπουργείο δεν θα κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή και για τα άλλα ζητήματα χωρίς αγώνες. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική του μόνο με αγώνες μπορεί να ανακοπεί.
Ως Παρεμβάσεις δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου με την οργάνωση αποφασιστικών κινητοποιήσεων σε συντονισμό των ΕΛΜΕ, των σχολείων και των συναδέλφων. Το δρόμο αυτό πάντοτε ακολουθήσαμε και πετύχαμε να εγκριθούν πολλοί τομείς και ειδικότητες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Θα τον συνεχίσουμε! Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 7/9, στις 2.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση.