Η τοποθέτηση των Παρεμβάσεων στο δημόσιο για το ν. Χατζηδάκη στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ (19-20 /11/2021)
η Ανακοίνωση των Παρεμβάσεων
βίντεο με
την ομιλία του εκπρόσωπου των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Στην Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ με κεντρικό θέμα το ν. Χατζηδάκη και την αντιμετώπιση του από την ΑΔΕΔΥ και ευρύτερα από το εργατικό κίνημα. Η Παρεμβάσεις με την τοποθέτηση του Κώστα Τουλγαρίδη - εκπρόσωπου των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κατέθεσαν τη θέση τους για τον καθοριστικό ρόλο του ν. Χατζηδάκη στο βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργασίας όσο και στο χτύπημα της λειτουργίας των σωματείων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας και ευρύτερα του αγωνιστικού ταξικού συνδικαλισμού.
Δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ένας είναι ο δρόμος : απειθαρχία-μη εφαρμογή, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη και απεργιακός πανεργατικός αγώνας για την κατάργηση του νόμου. Ο νόμος πρέπει να ΜΗΝ εφαρμοστεί σε κανένα από τα σημεία του (νέα καταστατικά, προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας, ΓΕΜΗΣΟΕ - μητρώο, ηλεκτρονικές διαδικασίες).
Κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις για την παραπομπή της πανεργατικής απεργίας - αντίθετα ακόμα και με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου - το Δεκέμβρη και παραμονές των γιορτών.
Ακολουθούν :
1. Το βίντεο της ομιλίας του εκπροσώπου των Παρεμβάσεων :
2. Η Ανακοίνωση των Παρεμβάσεων στο δημόσιο :
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ
http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/ dimosio.paremvasis@gmail.com
Αντί για απεργία, αγωνιστικό σχέδιο κ απειθαρχία στο Ν. Χατζηδάκη η ΑΔΕΔΥ οργανώνει άσφαιρη Συνδιάσκεψη χωρίς αποφάσεις
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξαπολύει δριμεία επίθεση σε όλα τα επίπεδα (κατάργηση του 8ωρου και την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και την άμεση ιδιωτικοποίηση πλευρών τους σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση, περιβάλλον, εξοντωτική για το λαϊκό εισόδημα ακρίβεια).
Κι ενώ η οργή αναζητά και βρίσκει αγωνιστική διέξοδο, ξεσπάνε σοβαροί εργατικοί αγώνες, όπως αυτοί των εκπαιδευτικών και υγειονομικών, στον ιδιωτικό τομέα, στην e-food και την COSCO κι ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει απροκάλυπτη καταστολή τόσο με την αστυνομία, όσο και με δικαστικές αποφάσεις και την εφαρμογή των πιο αποκρουστικών ρυθμίσεων του ν. Χατζηδάκη (πχ αγώνας των εκπαιδευτικών), η ΑΔΕΔΥ αντί να οργανώσει ΑΠΕΡΓΙΑ και την ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ στο ν. Χατζηδάκη εξαντλείται σε Συνδιάσκεψη εθιμοτυπικού χαρακτήρα, καταστρατηγώντας ακόμα και τις αποφάσεις του προηγούμενου ΓΣ και τις δεσμεύσεις που υποτίθεται ανέλαβαν όλες οι παρατάξεις ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης. Οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ, αλλά και των ΠΑΜΕ, ΕΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, φέρουν την ευθύνη και οφείλουν να τοποθετηθούν:
1. Για την υπονόμευση της απόφασης για απεργία μέσα στο Νοέμβρη και το σπάσιμο του ν. Χατζηδάκη στην πράξη.
Στο ΓΣ της 4ης Οκτώβρη η ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία μέσα στο Νοέμβρη για όλο το δημόσιο με επιδίωξη να γίνει πανεργατική μαζί με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα. Την απόφαση ψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός από τις Παρεμβάσεις που είχαμε προτείνει άμεσα πανδημοσιουπαλληλική απεργία στις 11 Οκτώβρη μαζί με την απεργία στην εκπαίδευση και κλιμάκωση με νέα 24ωρη στις 21 Οκτώβρη – μέρα απεργίας στην υγεία ενάντια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ και των αναστολών εργασίας - με απεύθυνση στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα για πανεργατική. Το “σπάσιμο” του ν. Χατζηδάκη στην πράξη κρίνεται την ώρα που εφαρμόζονται οι απαγορεύσεις του νόμου και γίνεται η επίθεση στον αγώνα των εκπαιδευτικών και όχι με αναβολές μετά από 1-2 μήνες. Ενάμιση μήνα μετά, ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΊΑΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ, καθώς απορρίφθηκε από όλους - μόνο το ΜΕΤΑ τη στήριξε, η πρόταση των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για προσδιορισμό της απεργίας στο Νοέμβρη πριν από την πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Καλαμάτα. Έτσι, οδηγούμαστε, δια της σιωπής και της αδράνειας, στη γνωστή εθιμοτυπική απεργία της ΓΣΕΕ για τον προϋπολογισμό παραμονές των Χριστουγέννων.
2. Για την άρνηση λήψης απόφασης για την απειθαρχία στο ν. Χατζηδάκη σε όλες τις πλευρές παρέμβασης στα συνδικάτα (ΓΕΜΗΣΟΕ - Μητρώο, ηλεκτρονικές διαδικασίες κλπ)
Στο ΓΣ της 4 Οκτώβρη είχε γίνει σαφές ότι στην πανελλαδική σύσκεψη θα ολοκληρώνονταν η απόφαση ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και σε ότι αφορά τις διατάξεις για τη Μη κατάθεση στοιχείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ - μητρώο κλπ- και τη ΜΗ αποδοχή – εφαρμογή των ηλεκτρονικών διαδικασιών (ΓΣ και αρχαιρεσιών). Υπήρχε απόφαση ότι στο τέλος της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί διαδικασία απόφασης από το ΓΣ ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη απόφαση της ΑΔΕΔΥ για την απειθαρχία – μη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη σε όλα όσα προβλέπει. Τελικά με την γνωστοποίηση του προγράμματος του διημέρου από το προεδρείο έγινε γνωστό ότι στην Καλαμάτα δεν θα υπάρξει καμία διαδικασία- ψηφοφορία για απόφαση του Γενικού Συμβουλίου! Δηλαδή η σύσκεψη της Καλαμάτας δεν πρόκειται να καταλήξει σε καμία απόφαση, ενώ στο αίτημα των Παρεμβάσεων για να υπάρξει συνεδρίαση της ΕΕ και διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης που θα περιλαμβάνει σαφώς την διαδικασία απόφασης ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ – ΔΕΝ στήριξε καμία παράταξη, με μόνο σύμφωνο το ΜΕΤΑ !!!
Ο αφορισμός στα λόγια του αντεργατικού εκτρώματος, η άρνηση επαναπροκήρυξης της απεργίας αποχής των εκπαιδευτικών, η απόσυρση της ΑΔΕΔΥ μετά την απόφαση του δικαστηρίου την οποία ούτε τυπικά δικαστικά με έφεση αμφισβήτησε, η παραπομπή απόφασης στο ΓΣ σε απροσδιόριστο μέλλον, συνηγορούν ότι με ευθύνη όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, οδηγούμαστε στην 1η Γενάρη να μην υπάρχει απόφαση της ΑΔΕΔΥ που να δεσμεύει για απειθαρχία σε όλες τις πλευρές του ν. Χατζηδάκη. Κάθε μέρα που περνάει όμως είναι κρίσιμη. Η νέα αναβολή-υπονόμευση της λήψης απόφασης, μετατρέπει την ΑΔΕΔΥ σε ένα άνευρο και ακίνδυνο πολιτικά συνδικάτο που προσφέρει ανοχή και στήριξη στην επιθετική πολιτική της κυβέρνησης. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε αντί το τριτοβάθμιο όργανο να εκφράσει τις ανάγκες των εργαζόμενων και να οργανώσει τον αγώνα τους στην κατεύθυνση της ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου, ροκανίζει το χρόνο και δεν οργανώνει τη συνολική απάντηση και σύγκρουση των εργαζόμενων. Οι καιροί δεν προσφέρονται καθόλου για «συνδικαλιστικό τουρισμό» σε μια διαδικασία στην ... Καλαμάτα, χωρίς καμιά αποφασιστική διαδικασία αλλά με “πρόγραμμα ξενάγησης στα αξιοθέατα της πόλης”!
Οι Παρεμβάσεις καταγγέλλουν απερίφραστα όλες τις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΑΚ, Σ.ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΠΑΜΕ) της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ που εμπλέκονται σε αυτή την απόφαση. Επειδή το ζήτημα του ν.Χατζηδάκη και κυρίως της αγωνιστικής απάντησης για την ανατροπή του είναι πολύ σοβαρό, ως Παρεμβάσεις θέτουμε σε κάθε χώρο δουλειάς την ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στον αγωνιστικό συντονισμό των κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με άμεση πρόταση για απεργία μέσα στο Νοέμβρη και αιχμές :
· Ανατροπή – κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη στο σύνολό του – Μαζική εργατική απειθαρχία – Η απεργία και τα συνδικάτα είναι υπόθεση των εργαζομένων, όχι του κράτους και της εργοδοσίας
· Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Όχι στη σκανδαλώδη ενίσχυση της μεγάλης εργοδοσίας.
· Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες. Άρση των αναστολών εργασίας και επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς γα όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κλπ)
· Μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών.
· Κατάργηση της αξιολόγησης. Οδηγεί στη διάλυση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών την επιχειρηματική και ανταποδοτική λειτουργία και στην ιδιωτικοποίησή τους (εκπαίδευση, υγεία και υπηρεσίες όλου το δημόσιου τομέα).
· Λεφτά για τις κοινωνικές-λαϊκές ανάγκες – Όχι για εξοπλισμούς, την αστυνομία και την καταστολή.
Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να χαράξει αντίστοιχο πρόγραμμα αγώνων με την ενοποίηση των αγώνων των κλάδων του Δημοσίου και την αγωνιστική απεργιακή συνάντηση πανεργατικά στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Καλούμε τις ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία, να προχωρήσουν άμεσα σε συλλογικές διαδικασίες των σωματείων (Γ.Σ. κλπ) με στόχο την αγωνιστική συμπόρευση, την κλιμάκωση και την αποφασιστική σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της, τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής. Καλούμε όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις να πάρουν θέση ΤΩΡΑ, να “σηκώσουμε το γάντι” τώρα και όχι “μετά”, με αγώνα σύγκρουσης και ανατροπής και όχι περιορισμένης έντασης απλής διαμαρτυρίας.
Τέλος καταγγέλλουμε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ με τον ιδιαίτερο συμβολισμό της, να ανακοινώσει τον αποκλεισμό από τη συνδιάσκεψη των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Η ανακοίνωση αυτή μετατρέπει την ΑΔΕΔΥ σε συμπλήρωμα του αντιδραστικού κυβερνητικού αφηγήματος που επιχειρεί να μεταθέσει στους ανεμβολίαστους τις εγκληματικές της ευθύνες για τη μη λήψη μέτρων για τον κορονοιό σε Δημόσια Υγεία, παιδεία, χώρους εργασίας και ΜΜΜ και για το γεγονός ότι στον τρίτο χρόνο της πανδημίας δεκάδες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν κάθε μέρα αβοήθητοι στα ράντζα, χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ. Τη στιγμή μάλιστα που ανακοινώνεται ότι θα υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή ράπιντ τεστ και δεν υπάρχει θέμα για την υγειονομική προστασία όλων, η ΑΔΕΔΥ επιλέγει την πλήρη υιοθέτηση των αντιδραστικών και διχαστικών πρωτοκόλλων της κυβέρνησης απέναντι στο πραγματικό υγειονομικό έλεγχο. Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των εργαζομένων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Είμαστε ενάντια στον κοινωνικό αυτοματισμό και την κατασκευή ενόχων. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σοβαρή κοινωνική και επιστημονική κατάκτηση και όχι πεδίο συναλλαγής, εξαγοράς (πχ δωροεπιταγές), προνομίων ή ποινικοποίησης. Ο εμβολιασμός είναι βασικό μέρος της λύσης που είναι αποτελεσματικό όταν συνοδεύεται από την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ΠΦΥ. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ευθύνη να προβάλει το πλαίσιο όλων των διεκδικήσεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ με επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών δομών υγείας και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοιό και όχι να υιοθετεί τα αντιεπιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησης και την πολιτική της. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η ΑΔΕΔΥ να εδραιώσει τον κυβερνητικό διχασμό μέσα στο σ.κ. εισάγοντας την πολύ επικίνδυνη αντίληψη ότι σε αυτό και τις διαδικασίες του (Γ.Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κλπ) έχουν λόγο και θέση μόνο οι εμβολιασμένοι. Αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες όσες παρατάξεις συντάσσονται με αυτήν, ακόμη και δια της σιωπής τους.