Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

30.11.16

Ομάδα Μπαλασόπουλου και ΔΑΚΕ ΟΤΑ ανοίγουν το δρόμο για δικαστικές παρεμβάσεις στα σωματεία! Να συντριβεί η 5η φάλαγγα της τρόικας και του κράτους στην ΑΔΕΔΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ               
 30/11/2016
ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ Η 5η ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ

Με μια πρωτοφανή ενέργεια για τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, η ομάδα Μπαλασόπουλου, χέρι - χέρι με τη ΔΑΚΕ-ΟΤΑ προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα ακύρωσης του 36ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ. Πρόφασή τους η πολιτική απόφαση του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, που ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ, να νομιμοποιήσει τους αντιπροσώπους εφτά ομοσπονδιών που δεν ήταν "τακτοποιημένοι οικονομικά", έχοντας βάλει ωστόσο το χρέος τους σε ρύθμιση. Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν, με αποτέλεσμα 43 νόμιμα εκλεγμένοι και αναγνωρισμένοι αντιπρόσωποι να αποκλείονται από τις διαδικασίες του συνεδρίου.
Πριν λοιπόν, ακόμα ψηφιστεί ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο θέλουν να περάσουν για να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία και τη διεκδίκηση, η ομάδα Μπαλασόπουλου, μαζί με τη ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, προσφέροντας με την παρουσία της την απαραίτητη απαρτία στο Γ.Σ. ("δανείζοντας" τους απαραίτητους 3 ψήφους για να πλειοψηφήσει), με απύθμενο θράσος αποφάσισαν να αποτελέσουν το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα, ως συνεπείς εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, βάζοντας τα αστικά δικαστήρια να παρέμβουν και να  αποφασίσουν για τις διαδικασίες του συνεδρίου. Η τακτική της προσφυγής στα δικαστήρια, και ο διορισμός δοτής διοίκησης στο ΕΚΑ, επαναλαμβάνεται και στην ΑΔΕΔΥ. Είναι πλέον σαφές ότι επιδιώκεται να νομιμοποιηθεί και να μονιμοποιηθεί η παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των συνδικάτων, μέσω της αστικής δικαιοσύνης που ελέγχεται πλήρως από το κράτος.

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καθεστώς μόνιμης λεηλασίας δικαιωμάτων, που το πακέτο της αξιολόγησης φέρνει εκτός από το συνδικαλιστικό νόμο, ομαδικές απολύσεις, επέκταση ελαστικής εργασίας, νέο υποκατώτατο μισθό,  παραπέρα συρρίκνωση και υποχρηματοδότηση όλων των κοινωνικών λειτουργιών. Δε διστάζουν,  προκειμένου να κρατήσουν συσχετισμούς, καρέκλες  και προνόμια, να οδηγήσουν σε πλήρη εκφυλισμό τις διαδικασίες στα σωματεία, εδραιώνοντας την αντίληψη  στους εργαζόμενους της αναποτελεσματικότητας της στράτευσης και των αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Η ομάδα Μπαλασόπουλου και η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα  τι σημαίνει συνδικαλισμός της υποταγής, του «κοινωνικού εταιρισμού», της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας με την εργοδοσία.

Η απάντηση θα είναι πολιτική

Όπως δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, οι Παρεμβάσεις- Κινήσεις-Συσπειρώσεις δεν πρόκειται να αποδεχτούμε το δικαστικό πραξικόπημα και την παρέμβαση του κράτους στα σωματεία. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την ΑΔΕΔΥ και το ρόλο της μέχρι σήμερα, για τους θεσμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αρνούμαστε όμως με απόλυτο τρόπο και δεν εκχωρούμε καμία δυνατότητα στα δικαστήρια, τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία να παρεμβαίνουν στις διαδικασίες και τις αποφάσεις των συνδικάτων. Το συνέδριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί κόντρα στις αποφάσεις και τα ασφαλιστικά μέτρα των δικαστηρίων.

Θα ακυρώσουμε τα σχέδια των δυνάμεων του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού. 

Δηλώνουμε  ότι θα συνεχίσουμε  να παλεύουμε με όλες τους τις δυνάμεις για ένα ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα, με πλήρη ανεξαρτησία στα αιτήματα και τις πολιτικές πρακτικές, με ασυμβίβαστο ταξικό προσανατολισμό.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και συνολικά όλο τον κόσμο της εργασίας να μην επιτρέψουν αυτή την άθλια εξέλιξη. Να μην αναγνωρίσουν και να εμποδίσουν τα δικαστικά  πραξικοπήματα.  Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Τα συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, συλλογικότητες πάλης και σύγκρουσης με εργοδοσία-κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ, όχι μηχανισμοί υποταγής και εκφυλισμού.