Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

22.1.18

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Θράσος και υποκρισία από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   21/1/2018

Εδώ και 5 χρόνια το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν φορτώσει στους γιατρούς του ΕΣΥ το ελεγκτικό έργο του ΕΟΠΥΥ (παλιότερα - πριν την διάλυση των υπηρεσιών περίθαλψης του  ΙΚΑ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη - το ελεγκτικό αυτό έργο το εκτελούσαν γιατροί του ΙΚΑ). Έτσι διά του καταναγκασμού η πολιτεία «ανέθεσε» στους γιατρούς του ΕΣΥ έναν πρόσθετο φόρτο ταυτόχρονα με την δυσχέρεια στο κυρίως έργο μας που προήλθε από τις μνημονιακές πολιτικές, τόσο λόγω της αύξησης νοσηρότητας στην κοινωνική πλειοψηφία λόγω ραγδαίας φτωχοποίησης όσο λόγω της ασφυκτικής υποχρηματοδότησης – υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων περίθαλψης. Μάλιστα, τότε είχαν αγνοηθεί οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών και είχε ειπωθεί πως δήθεν πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση που θα διαρκούσε μόνο λίγους μήνες.
Όμως φυσικά «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» … Και αντί για ένα «ευχαριστώ» έστω από την σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από την σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς ΕΣΥ όλων των νοσοκομείων της χώρας που επί 5 χρόνια έχουν φορτωθεί και εκτελούν και το ελεγκτικό έργο του ΕΟΠΥΥ, τι κάνει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ; Απλούστατα διατάσσει … πειθαρχικές διώξεις ( ! ) γιατρών ΕΣΥ που ενεργώντας ως ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ ενέκριναν εντολές υγειονομικής περίθαλψης άλλων γιατρών ΕΣΥ του ίδιου νοσοκομείου ( ! ! ) επειδή οι φωστήρες του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν διαδικαστικά λάθη στις εντολές αυτές ( !!! ) και εκτίμησαν πως εκτός από τους συντάξαντες τις εντολές γιατρούς πρέπει να διωχτούν πειθαρχικά και οι γιατροί του ίδιου νοσοκομείου που θέλοντας και μη, με εντολή των διοικήσεων, έκαναν την συγκεκριμένη μέρα τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ( !!!! ). Και μάλιστα υποκριτικά και προπαγανδιστικά, ουδόλως ασχολείται ο ΕΟΠΥΥ με το ΟΡΓΙΟ ΑΤΑΣΘΑΛΙΑΣ υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων που γίνεται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το οποίο έχει επισημανθεί κατ επανάληψη και συγκεκριμένα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αντίθετα, ο ΕΟΠΥΥ εξαντλεί την αυστηρότητά του σε άλλα θέματα εξυπηρετώντας το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί «πάλης ενάντια στην διαφθορά» που απλούστατα στην πράξη σημαίνει «ασχολούμαστε με μικρά για να μην ενοχλούμε τα μεγάλα».
Σε κάθε περίπτωση αυτή η απαράδεκτη και διαδικαστικά παράτυπη (δεν μπορεί ένα σώμα δημόσιων λειτουργών, εν προκειμένω οι γιατροί ΕΣΥ κάποιου νοσοκομείου, να είναι ταυτόχρονα ελεγχόμενο και ελεγκτικό σώμα) πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ασκεί ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ το ελεγκτικό έργο που επιθυμεί. Τέρμα στα πάρεργα, τέρμα στις παρατυπίες, τέρμα στα κόλπα.
Οι γιατροί του ΕΣΥ άμεσα να απαλλαγούν από αυτόν τον πρόσθετο φόρτο.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί σχετικά ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ μετά από πρότασή μας. Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.