Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

18.7.18

Παρεμβάσεις ΔΕ: Όχι Υπηρεσιακές Μεταβολές μέσα στο καλοκαίρι! Όλες οι τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς το Σεπτέμβρη

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Όχι Υπηρεσιακές Μεταβολές μέσα στο καλοκαίρι!
Όλες οι τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβρη  με τα σχολεία ανοιχτά και κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας

                            Αθήνα 17/7/2018

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιό του «Προγραμματισμός ενεργειών με σκοπό την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής  χρονιάς » που εξέδωσε τον Ιούνιο,  ζητάει να πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά των σχολείων  μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι το τέλος Ιουλίου και με τα σχολεία κλειστά. Το Υπουργείο Παιδείας ζητά να πραγματοποιηθεί η διαδικασία κάλυψης των λειτουργικών κενών των σχολείων με εκπαιδευτικούς, σε κενά και πλεονάσματα που θα έχουν προκύψει αμέσως μετά την απαράδεκτη οριστικοποίηση των τμημάτων των σχολείων στα μέσα Ιουλίου. Με λειψά τα τμήματα των σχολείων  και πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές και ο βασικός όγκος των μετεγγραφών τον Σεπτέμβριο.  Με νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών απ’ το Υπουργείο να εκκρεμούν για τον Αύγουστο, που εκ των πραγμάτων θα τροποποιήσουν τα κενά και τα πλεονάσματα των σχολείων. Με τις μακροχρόνιες άδειες των εκπαιδευτικών που κατατίθενται στη συντριπτική τους πλειοψηφία τον Σεπτέμβρη να δημιουργούν επιπλέον κενά στα σχολεία.
Η διαδικασία των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών  σε λειτουργικά κενά μέσα στο καλοκαίρι, που σχεδιάζει  να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας με αυτά τα δεδομένα, είναι απόλυτα διαβλητή. Στα σχολεία που ο συνολικός αριθμός των τμημάτων παρουσιάζεται μικρότερος απ’ την προηγούμενη σχολική χρονιά λόγω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εγγραφών, θα προκύψουν λειτουργικές υπεραριθμίες που θα οδηγήσουν πολλούς εκπαιδευτικούς σε αναζήτηση άλλου σχολείου για την κάλυψη του ωραρίου τους. Τα καινούργια κενά που θα προκύψουν απ’ τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών του Αυγούστου, τις άδειες των εκπαιδευτικών του Σεπτεμβρίου και των νέων τμημάτων που ενδεχομένως αναγκαστεί να εγκρίνει τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση των εγγραφών, δεν θα μπορούν να τα διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν τον Ιούλιο. Επιπλέον οι υπηρεσιακές μεταβολές στη μέση του καλοκαιριού θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα διαφάνειας  λόγω  έλλειψης ενημέρωσης για αρκετούς εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται μακριά απ’ το σχολείο τους.
Αυτές οι διαβλητές διαδικασίες οδηγούν στην κατάργηση της διαφάνειας στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.

Σε μια περίοδο που το δημόσιο σχολείο βρίσκεται στην κλίνη του Προκρούστη με προφανή στόχο τη συρρίκνωση του, το μάρμαρο το πληρώνουν και οι εκπαιδευτικοί.  Οι πολιτικές των τελευταίων οκτώ χρόνων όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν οδηγήσει στην κατάργηση των μόνιμων διορισμών, στην απόλυτη μείωση των υπηρετούντων εκπαιδευτικών και έχουν επιδεινώσει στο έπακρο  τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών. Οι χιλιάδες  αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν καταντήσει οι τσιγγάνοι της εκπαίδευσης  που υπηρετούν σε διαφορετικό σημείο της χώρας κάθε χρόνο,  με διαλυμένη την οικογενειακή τους ζωή. Επίσης μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών αναγκάζεται να υπηρετήσουν σε πάνω από 2 σχολεία για την κάλυψη του ωραρίου τους,  διανύοντας πολλές φορές πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών που αποφάσισε να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι, για να εμφανίσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς προβλήματα τον Σεπτέμβριο, δεν θα επιλύσουν κανένα απολύτως πρόβλημα.  Απεναντίας θα δημιουργήσουν προβλήματα και θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.
Καλούμε το υπουργείο να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του για τις τοποθετήσεις και τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) να μην προχωρήσουν στις διαβλητές διαδικασίες που επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας. Δεν πρέπει να προχωρήσουν στις προσωρινές τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά των σχολείων μέσα στο καλοκαίρι και με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών μαθητών στα σχολεία. Οι προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών  σε λειτουργικά κενά πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη με την οριστικοποίηση των τμημάτων των σχολείων και με την ολοκλήρωση των εγγραφών και του μεγάλου όγκου των μετεγγραφών.
Καλούμε τους αιρετούς να μην συναινέσουν, να καταψηφίσουν και να απέχουν από αυτές τις διαδικασίες.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ να παρέμβουν δυναμικά με παραστάσεις συγκεντρώσεις στις ΔΙΔΕ.
Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να παρέμβει δυναμικά για την απόσυρση της εγκυκλίου για την οριστικοποίηση των τμημάτων και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα μέσα του καλοκαιριού και να συντονίσει τις κινητοποιήσεις  των ΕΛΜΕ.