Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

14.11.19

Η δυσοσμία του συνδικαλισμού της συνδιαλλαγής και της υποταγής


Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις
στο δημόσιο Θεσσαλονίκης

http://paremvasi.blogspot.gr/  dimosio.paremvasis@gmail.com                                                       11-11-2019

     Η δυσοσμία του συνδικαλισμού της συνδιαλλαγής και της υποταγής

Είναι πλέον γνωστό στους εργαζόμενους της πόλης ότι προηγούμενες διοικήσεις της ΕΔΟΘ (περίοδος 2012-2017), μέσα από τη διαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ, άφησαν μια μαύρη τρύπα των 118.173,80 ευρώ που αφορούσαν χρήματα από τις εκπτωτικές κάρτες των συναδέλφων. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ με αγωγή που κατέθεσε σε βάρος της ΕΔΟΘ απαίτησε την καταβολή του ποσού.
Μετά από σωρεία ανακοινώσεων και πιέσεων των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων υποχρεώθηκαν και οι πλειοψηφούσες παρατάξεις, της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και έτσι κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από την ΕΔΟΘ για όσους/ες είχαν με σχέση με τη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των κουπονιών και είχαν και θέση ευθύνης, δηλαδή για τον Πρόεδρο της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ από το 2011 μέχρι και το 2017, τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ από το 2011 μέχρι και το 2014, τη Γενική Γραμματέα της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ από το 2014 μέχρι και το 2017, τον Ταμία της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ από την 2011 μέχρι και το 2014 και τον Ταμία της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ από την 2014 μέχρι και το 2017 που είναι όλοι/ες τους μέλη των παρατάξεων της  ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΠ.
Αλλά φυσικά, ακόμη και με τη μηνυτήρια αναφορά της ΕΔΟΘ δεν απαιτούνται τα χρήματα αλλά η ποινική τους δίωξη. Αν και όταν από την ακροαματική διαδικασία κριθούν ένοχοι/ες (κι όσοι/ες) τότε η ΕΔΟΘ θα μπορέσει να καταθέσει αγωγή ώστε να απαιτήσει να επιστρέψουν τα χρήματα!!!!   
Η σημερινή ΕΕ της ΕΔΟΘ, λοιπόν, με ψήφο των παρατάξεων της  ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ (που αρνήθηκαν την πρόταση να κληθεί έκτακτο γενικό συμβούλιο ώστε εκεί να αποφασιστεί η στάση της ΕΔΟΘ), προέβη σε διακανονισμό με τον ΟΑΣΘ (38 δόσεις, 3.100 ευρώ περίπου/μήνα). Άγνωστο επίσης είναι αν ο διακανονισμός αυτός συνυπογράφηκε με κάποιο ιδιωτικό ή άλλο συμφωνητικό ή είναι προφορική συμφωνία μεταξύ εκπροσώπων του ΟΑΣΘ και εκπροσώπων της ΕΔΟΘ.
Η ΕΔΟΘ λοιπόν, δηλαδή οι εργαζόμενοι/ες και τα σωματεία μας, αφού πρώτα πληρώσαμε κανονικά τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ που παραλαμβάναμε θα υποχρεωθούμε τώρα να ξαναπληρώσουμε ένα χρέος που άλλοι δημιούργησαν.
Απέναντι σ’ αυτή τη μεθόδευση καλούμε τα σωματεία να μη δεχτούν να πάει ούτε ένα ευρώ από τη συνδρομή μας στην κάλυψη του οικονομικού σκανδάλου.
Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ:
·      Γιατί κωλυσιεργούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να κατατεθεί η μηνυτήρια αναφορά; Υπενθυμίζουμε ότι στις 3-10-2017 κοινοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ έγγραφο από τον ΟΑΣΘ για οφειλή 118.173,80 ευρώ. Στη συνέχεια στις 24-1-2018 κοινοποιήθηκε εκ νέου στην ΕΔΟΘ, μέσω δικαστικού κλητήρα, εξώδικο του ΟΑΣΘ και τότε μόνο η ΕΔΟΘ προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά.
·      Γιατί δεν ανέλαβαν ποτέ την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες των μελών της παράταξή τους; Αποτέλεσμα της τακτικής του είναι οι εργαζόμενοι-μέλη της ΕΔΟΘ να μην έχουν δει να τοποθετούνται δημόσια τα ίδια τα συνδικαλιστικά στελέχη των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ που έλεγχαν το προεδρείο κατά τη διάρκεια των ετών που εντοπίζεται η οικονομική τρύπα.
·      Γιατί αρνήθηκαν επανειλημμένως να συγκληθεί Γ.Σ. της ΕΔΟΘ ή έκτακτο Συνέδριο για να αποκαλυφθεί σε όλους το θέμα και να πάρει απόφαση το ανώτατο όργανο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
 «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό,
λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»
Είναι καθαρό πια ότι ο συνδικαλισμός που ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των κυβερνήσεων και του κράτους, που προτάσσει το συμφέρον του κόμματος ή της παράταξης, που κινείται στη λογική του ρεαλισμού της υποταγής κι όχι της σύγκρουσης και της ανατροπής, που υπονομεύει κάθε αγωνιστική διάθεση με την απουσία αγωνιστικού σχεδίου, συμβαδίζει με το συνδικαλισμό της εξυπηρέτησης. Είναι, επίσης, καθαρό ότι αυτού του τύπου ο συνδικαλισμός είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση με τα κόμματα που εκπροσωπούν που αφού για δεκαετίες χρησιμοποίησαν τον κρατικό μηχανισμό ώστε να εξυπηρετεί πολιτικά τα μεγάλα συμφέροντα, τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες και τους “επενδυτές”, επέβαλαν στους εργαζόμενους αυτού του τόπου να πληρώνουν ένα χρέος απεχθές, δυσβάσταχτο και χωρίς ημερομηνία λήξης.
Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ αγωνιζόμαστε να καταδικαστούν πολιτικά και συνδικαλιστικά όσοι μεθοδεύουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συμβάλλουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να αποκαλυφθεί ποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων και των σωματείων το οικονομικό αυτό σκάνδαλο όπως και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια τους.
Γι’ αυτό ζητάμε:
·      Την άμεση σύγκληση του Γ.Σ. της ΕΔΟΘ με διευρυμένο χαρακτήρα ώστε να μπορούν να ενημερωθούν και να αποφασίσουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι.
·      Την καταδίκη από τα πρωτοβάθμια σωματεία της παραπάνω μεθόδευσης και απόφασης της ΕΔΟΘ.
·      Τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε συνέντευξη τύπου για το θέμα.
Οι εργαζόμενοι έχουμε και πρέπει να βαδίσουμε άλλο δρόμο.
Με οδηγό τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.
Να πάρουμε στα χέρια μας τα σωματεία.