Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

27.3.24

Παρεμβάσεις: Χωρίς αποφάσεις η ΕΔΟΘ μετά τη συνεδρίαση της ΕΕ - Η Πρόταση αγώνα που απέρριψαν ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ, ΕΑΕΚ, αλλά και ΠΑΜΕ

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο Θεσσαλονίκης

http://paremvasi.blogspot.gr/            dimosio.paremvasis@gmail.com

 

Χωρίς αποφάσεις η ΕΔΟΘ μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής!

  • Στην κρίσιμη καμπή για το δημόσιο τομέα καμία πρόταση δεν υπήρξε από τις δυνάμεις του προεδρείου εκτός από τη στάση αναμονής
  • Η Πρόταση αγώνα των Παρεμβάσεων που απέρριψαν οι ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ, ΕΑΕΚ, αλλά και ΠΑΜΕ

Συνεδρίασε την Τρίτη 12 Μάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ και συζητήθηκε μεταξύ άλλων η αποτίμηση της απεργίας στις 28/2 και το πρόγραμμα δράσης, μετά από πρόταση των Παρεμβάσεων.

Η απεργία είχε συμμετοχή και μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα μπροστά στα πιεστικά προβλήματα και τον ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών. Η κυβέρνηση όχι μόνο αγνόησε προκλητικά τα αιτήματά μας, αλλά προχώρησε επιθετικά σε βάρος των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών του υπηρεσιών, υγεία, παιδεία κ.α. Η δυναμική της απεργίας έδειξε ότι έπρεπε να ενταχθεί σε ένα σχέδιο αγωνιστικού συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων εργαζομένων, νεολαίας και αγροτιάς για να μπει φραγμός στα σχέδιά τους. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε τώρα, αντί για μια στάση αναμονής μέχρι την απεργία στις 17/4 που κήρυξε η ΓΣΕΕ με τη σκοπιμότητα  να «παίξει καθυστέρηση», ελπίζοντας να  μην αντέξουν οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί… Για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της αναμονής, οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα για συντονισμό των αγωνιζόμενων κλάδων με τη νεολαίας και κλιμάκωση. Με απεργιακό σταθμό στο τέλος Μάρτη ενάντια στο δικαστικό αυταρχισμό που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα, τα απογευματινά χειρουργεία και τις εγκληματικές επιλογές στην υγεία, τα δραματικά επίκαιρα αιτήματα της απεργίας στις 28/2. Μόνο έτσι η απεργία στις 17/4 θα είναι μια μάχιμη στιγμή  με στόχο τη δικαίωση των εργαζομένων αντί για μια διαμαρτυρία πριν τις ευρωεκλογές.

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ, ΕΑΕΚ οχυρώθηκαν πίσω από την ΑΔΕΔΥ και υπεραμύνθηκαν της γραμμής της κοινωνικής ανακωχής που θέλουν και τα κόμματά τους ενόψει των ευρωεκλογών, με πρώτη την κυβέρνηση που εκτιμά ότι με αυτή την τακτική που έκλεισε το ρήγμα του εγκλήματος των Τεμπών πριν το Πάσχα, θα καταφέρει να εξασφαλίσει ένα βολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η αλαζονεία του «41%» θεμελιώθηκε στην υποχώρηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενώ η οργή γέμιζε τους δρόμους του αγώνα.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συναντιούνται με το ΠΑΜΕ, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν τις επιλογές τους. Οι διακηρύξεις για αγωνιστική κλιμάκωση μετά την πετυχημένη απεργία στις 21/9/2023, έγιναν συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και απεργιακή πρόταση «πριν το Πάσχα». Έτσι στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ όχι μόνο καταψήφισε την αγωνιστική πρόταση των Παρεμβάσεων, αλλά δεν κατέθεσε ΚΑΜΙΑ πρόταση, επιχειρώντας να καλύψει το κενό με λοιδωρίες για τη μοναδική πρόταση που κατατέθηκε και συκοφαντίες για τις Παρεμβάσεις. 

Αυτές οι πρακτικές είναι που έχουν οδηγήσει σε μια κρίσιμη καμπή τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην ατομική αξιολόγηση. Όταν ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στην ΟΛΜΕ υπονομεύουν ανοιχτά την απεργία-αποχή (εμποδίζουν να φτάσει στους συναδέλφους η δήλωση συμμετοχής, παραπέμπουν στην ΑΔΕΔΥ την επαναπροκήρυξη απέναντι σε αρνητικές δικαστικές αποφάσεις), το μέτωπο του ΠΑΜΕ είναι στραμμένο ενάντια στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και η ηττοπάθεια από τις ΕΛΜΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου και τον συντονισμό τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ-ΕΑΕΚ επιχειρεί να κλείσει τον κύκλο των αγώνων και των κινητοποιήσεων γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προκατόχων της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ούτε είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΜΕ «διαβάζει» τα δικά του όρια σαν όρια των εργαζομένων και της κοινωνίας, καλώντας όχι σε αγώνα ανατροπής, αλλά σε προεκλογικά «συμπεράσματα», ενόψει και ευρωεκλογών. Αλλά η πραγματικότητα και η ανάγκη των εργαζομένων να υπερασπιστούν την εργασία, την αξιοπρέπεια, τη ζωή και το μέλλον τους ανατρέπει τα σχέδια επί χάρτου που παράγονται σε κλειστά γραφεία. Στην αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΕΕ-κεφαλαίου βρίσκεται η διέξοδος και αυτόν τον στόχο υπηρετεί η πρόταση των Παρεμβάσεων που έχει κατατεθεί στον κλάδο:

Πρόταση Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΕΔΟΘ, Τρίτη 12 Μάρτη 2024

Η απεργία στις 28/2, με τη συμμετοχή και τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού, βρίσκονται σε δυναμική αγώνα και σύγκρουσης με την κυβέρνηση, η οποία πιέζεται από την αγωνιστική συνάντηση εργαζομένων, φοιτητών και νεολαίας, καθώς ο λαός δεν ξέχασε το έγκλημα στα Τέμπη. Η οργάνωση της συμπόρευσης με αγρότες και το φοιτητικό κίνημα έγκαιρα, όπως για παράδειγμα στη συγκέντρωση -ορόσημο των φοιτητών στις 8/2, ήταν αναγκαία για να δώσει νέα ώθηση. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απάντησε στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της απεργίας, αλλά δείχνει αδιαλλαξία, αλαζονεία και αυταρχισμό ψηφίζοντας αλλεπάλληλα μέτρα που χτυπάνε ζωτικής σημασίας δικαιώματα. Μετά τα ιδιωτικά ΑΕΙ νομοθετεί τα ιδιωτικά χειρουργεία και την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας. Απέναντι σε αυτή την αδιαλλαξία πρέπει να υπάρξει απάντηση. Ένα μπλόκο στην παραγωγή για την απόσυρση του νόμου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, την αύξηση του μισθού στα 1.200€ καθαρά πρώτο μισθό και αντίστοιχες αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, τη δικαίωση των αγροτικών διεκδικήσεων και την εθνικοποίηση του σιδηρόδρομου.

Η απεργία έδειξε ότι μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική και να μην ακολουθηθεί η αδιέξοδη πολιτική που άφησε το σημαντικό απεργιακό βήμα στις 28/2 μετέωρο. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή πολιτική με την αναμονή της απεργίας στις 17/4 που πρότεινε η ΓΣΕΕ μακριά από την περίοδο ανάπτυξης των αγώνων. Αυτή η απεργία έχει νόημα σαν σταθμός μιας αγωνιστικής πορείας που δεν θα σταματήσει. Το επόμενο βήμα είναι τώρα.

Ζούμε την επίθεση κυβέρνησης ΝΔ, ΕΕ και κεφαλαίου για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με την αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει πλέον η ΕΕ.

Οι χαμηλοί μισθοί δεν φτάνουν και εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τη βαριά φορολογία. Προκαλούν τα κέρδη 2,9 δισ ευρώ  των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, όπως και τα υπερκέρδη 2 δισ στα 2 μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας μας ΕΛΠΕ (Γ. Λάτσης) και Motor Oil (Β. Βαρδινογιάννης), στη ΔΕΗ και τους παρόχους ενέργειας, στις αλυσίδες supermarket, ενώ συνεχίζεται ο πακτωλός δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, όπως η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.  

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, εντατικότερα, φτηνότερα, με μεγαλύτερη ανασφάλεια και με εργοδοτική πίεση και τρομοκρατία. Αυτό είναι το καθεστώς των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και της αξιολόγησης σε δημόσιο και εκπαίδευση.

Η παράκαμψη του άρθρου 16 από τη ΝΔ για να νομοθετήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνδέεται άμεσα με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στο σχολείο, την αξιολόγηση, το εθνικό απολυτήριο και το λύκειο των εξετάσεων, τις εξετάσεις τύπου PISA που επισημοποιούν τους ταξικούς φραγμούς, το νόμο για την ΤΕΕ που τη μετατρέπει σε φτηνή κατάρτιση αναλώσιμων, την επιλογή σχολείων, τις συγχωνεύσεις σχολείων και σχολών. Στρώνουν τον δρόμο στην επιχειρηματικότητα και στερούν τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Συνεχίζεται η λεηλασία στην δημόσια υγεία, αλλά και στις υπηρεσίες των δήμων που βασίζονται πλέον στην ελαστική εργασία των συμβασιούχων σε ένα ολόκληρο φάσμα ολιγομήνων συμβάσεων. Παράλληλα ετοιμάζεται πάλι ιδιωτικοποίηση του νερού, αυτή τη φορά μέσα από την ενοποίηση των ΔΕΥΑ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι σε πλήρη ταύτιση με ΕΕ και ΟΟΣΑ θέλει πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο την παιδεία, την υγεία, ρεύμα, ενέργεια, συγκοινωνίες μεταφορές κλπ.

Απειλή κατά της ίδιας της ζωής μας συνιστούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η πολεμική απειλή, η οποία εντείνεται με τη σφαγή στη Γάζα να συνεχίζεται και με τη συνέχιση της εμπλοκής της Ελλάδας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του κράτους του Ισραήλ, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για έναν κοινό πανεργατικό και παλλαϊκό αγωνιστικό βηματισμό

Επιδιώκουμε την οργάνωση ενός πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια, για πραγματικές  αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς ΣΣΕ, ενάντια στην λεηλασία του εισοδήματος, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής μορφής εργασίας. Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στη Γάζα δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Το εργατικό κίνημα με τους φοιτητές, τους μαθητές και τη νεολαία πρέπει να παλέψει για την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου για ιδιωτικά ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της υγείας, τόσο για τα νοσοκομεία όσο και για την βαθιά αντιδραστική τομή στο χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με την οποία η κοινωνία θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση. Να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή εργασία στους δήμους.

Για όλα αυτά αξίζει να αγωνιστούμε με πραγματικούς αγώνες.

Για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης – Κεφαλαίου χρειάζεται σχέδιο σύγκρουσης από το εργατικό και λαϊκό κίνημα ανατροπής αυτών των πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν. Με ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό σωματείων – συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα. Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα για κλιμάκωση των αντιστάσεων, αγώνας διαρκείας και απεργίες που είναι το όπλο των εργαζομένων που πονάει πιο πολύ την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Στα πλαίσια του αποφασιστικού αγώνα διαρκείας αποφασίζουμε:

·    Άμεση απεργιακή κλιμάκωση με πανεργατική απεργία στην τελευταία βδομάδα του Μάρτη (ενδεικτική ημερομηνία Πέμπτη 28/3). Συνεχίζουμε στον δρόμο της απεργίας στις 28/2 ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κόντρα στη λιτότητα και την ακρίβεια και τα προκλητικά κέρδη του κεφαλαίου!

·    Πλατιά εξόρμηση για την ενημέρωση του λαού σχετικά με τους κινδύνους από την πολιτική της κυβέρνησης ενάντια σε δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

·    Άμεση συνεδρίαση του ΓΣ της ΕΔΟΘ, κάλεσμα για γενικές συνελεύσεις σωματείων και σύσκεψη συντονισμού σωματείων με απεύθυνση και στον ιδιωτικό τομέα

·    Στηρίζουμε τη μάχη του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση. Η ΕΔΟΘ να είναι σε ετοιμότητα για να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση των σχολείων και τους μέντορες/συντονιστές που την έβγαλαν παράνομη.

·    Στηρίζουμε τη δράση των ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ ενάντια στις διώξεις κατά εκπαιδευτικών

·    Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει στα σχέδια Ισραήλ – ΗΠΑ.

·    Σαν επόμενο βήμα από την απεργία του Μάρτη, νέες διαδικασίες αποτίμησης και αγωνιστική συνέχεια με πολύμορφη δράση, εξορμήσεις ενημέρωσης και εκδηλώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, απογευματινά συλλαλητήρια μέχρι την επόμενη απεργία στις 17/4