Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.9.15

Παρεμβάσεις ΔΕ: Τα σχολεία «ανοίγουν» σήμερα με 25.000 κενά…

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.
http://paremvaseisde.gr    paremvaseisde@gmail.com

Εκπρόσωποι στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ: Ιωαννίδου Γιώτα (6948262883), Γιαννάτου Κική (6945811325

Τα σχολεία «ανοίγουν» σήμερα με 25.000 κενά
Σε ορισμένες περιπτώσεις η διατύπωση «ανοίγουν», καταντά σχήμα λόγου. Ητραγική πραγματικότητα και η αληθινήείδηση, πίσω από τους τίτλους, είναι ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί δε βρίσκονται στα σχολεία.
Η υπηρεσιακή υπουργός παιδείας στη χθεσινή της συνέντευξη τύπου, ακολούθησε την πεπατημένη των υπουργών παιδείας των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έδωσε την επικοινωνιακή μάχη των αριθμών, στην κατεύθυνση ότι πραγματικότητα είναι ό,τι φαίνεται στους τίτλους των εφημερίδων και την οθόνη των τηλεοράσεων και όχι ό,τι αληθινάυπάρχει. Ο στόχος είναι η ημέρα του αγιασμού να φωτογραφηθεί με ανοικτά σχολεία και με την υπόσχεση ότι αυτάθα λειτουργήσουν. Τις επόμενες ημέρες οι κάμερες θα αποσυρθούν και το πρόβλημα δε θα επηρεάσει την προεκλογική περίοδο.
Η μάχη των αριθμών και των εντυπώσεων, κράτησε όλο το καλοκαίρι από τον πρώην υπουργό παιδείας κατεβάζοντας συνεχώς τον πήχυ από το αρχικό νούμερο των 25.000 κενών, που αναφερόταν στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων 2015, για να επανέλθουμε στην αποδοχή του, είτε με την αναφορά του στο debate των πολιτικών αρχηγών, είτε με τα στοιχείαπου έδωσε η υπηρεσιακή υπουργός, η οποία δήλωσε: «έχουν εξασφαλιστεί 19.000 πιστώσεις για αναπληρωτές: 12.000 ΕΣΠΑ, 3.000 κρατικού προϋπολογισμού και 4.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα υπάρχουν επιπλέον 6.000 κενά».

Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα.
Πάνω από 7.000 είναι τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εντοπισμένα περισσότερο στην περιφέρεια και τα νησιά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα 125 κενά στον Έβρο και τα 160 στα Ιόνια. Τα δύο ειδικά σχολεία της Κέρκυρας έχουν μόνο το διευθυντή, ενώ το γυμνάσιο Κασσιόπης διαθέτει 4 από τους 40 εκπαιδευτικούς που χρειάζονται. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πολλά σχολεία δε θα ανοίξουν!
Από τις 19.000 πιστώσεις «υπεγράφησαν δύο εκ των απαιτουμένων Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου για την κατ εξαίρεση πρόσληψη των αναπληρωτών και αναμένεται η ολοκλήρωση της υπογραφής των υπολοίπων». Με τα προγράμματα ΕΣΠΑ όμως υπάρχουν προβλήματα, γιατί κατευθύνονται σε συγκεκριμένες περιφέρειες και δράσεις, αλλά υπάρχουν και ζητήματα άμεσης εκταμίευσης. Οι υπόλοιπες πιστώσεις αφορούν προσλήψεις που γίνονται συνήθως καθ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Εξάλλου, οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται κάτω από τη διαρκή επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και κάθε έκτακτη ή προϋπολογισμένη δαπάνη θα πρέπει να έχει την έγκριση των Θεσμών.
Στο δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρεται ότι η τοποθέτηση των πρώτων (κι όχι του συνόλου) αναπληρωτών θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (στην καλύτερη περίπτωση). Ταυτόχρονα, δίνεται προσανατολισμός να προηγηθούν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, καθώς και καθηγητές των μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές.
Εν τω μεταξύ, η εικόνα της πραγματικότητας των κενών ήδη «ρυθμίζεται» από το υπουργείο με άλλους τρόπους, προετοιμάζοντας το τοπίο της κινητικότητας που αποτελεί προτεραιότητα του 3ου μνημονίου και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου, με τραγικές συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Την ώρα της συνέντευξης της υπουργού, κοινοποιούνταν στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγγραφο που τους καλεί "ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους και μέχρι την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να περιοριστούν οι περιπτώσεις σχολικών μονάδων που ενδεχομένως να παραμείνουν κλειστές ή να ξεκινήσουν με τον ελαχιστότατο δυνατό αριθμό εκπαιδευτικών, για την όσο αποτελεσματικότερη διαχείριση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, του υπηρετούντος διδακτικού προσωπικού". Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας η ΔΔΕ δεν αποδεσμεύει τους εκπαιδευτικούς που αποσπάσθηκαν, ώστε να παρουσιαστούν στις νέες τους θέσεις. Με έγγραφο της η περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί τους Διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μετακινήσουν, με δική τους απόφαση, εκπαιδευτικούς προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, είτε σε εθελοντική είτε σε υποχρεωτική βάση. Για την τραγική δε κατάσταση σε σχέση με τις ανάγκες της ειδικής αγωγής, ο απαράδεκτος προσανατολισμός του υπουργείου φαίνεται στον τρόπο που δρομολόγησε την επίλυση του ζητήματος μεταφοράς των μαθητών. «Για τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων η μεταφορά θα γίνει πάλι από οδηγούς που διαθέτει το Γεν. Επιτελείο Στρατού». Η ανάγκη ειδικευμένου προσωπικού δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά παραγγέλματα.
Τα τμήματα με 30 μαθητές στην τάξη είναι στην ημερήσια διάταξη το ίδιο και οι συγχωνεύσεις τμημάτων προσανατολισμού. Πολλοί εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να μπαίνουν από λίγες ώρες σε όλα τα τμήματα. Και ο κατάλογος αυτού του είδους των «λύσεων», που κουκουλώνουν τα προβλήματα επιτείνοντάς τα, δεν έχει τέλος. Έχοντας υπόψη τέτοιου είδους λύσεις, η Υπουργός δήλωσε «ότι τα σχολεία θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν ομαλά. Οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν στα κενά θα αντιμετωπιστούν, όπως γινόταν πάντα τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα των κενών είναι διαχρονικό και είναι γνωστό»(!)
Οιπερίφημες υποσχέσεις της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για μόνιμους διορισμούς, παραπέμπονται στις καλένδες, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ομάδα αδιόριστων εκπαιδευτικών, χρησιμοποιούνται όχι μόνο σαν άλλοθι για την αργοπορία πρόσληψης των αναπληρωτών, αλλά και σαν τρόπος μείωσης του μισθολογικού κόστους από την κυβέρνηση (μείον ένας μισθός για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προς το παρόν). Ήταν γνωστή η πιθανότητα τέτοιων εμπλοκών σχετικά με τις προσλήψεις αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ το Φεβρουάριο και το υπουργείο όφειλε να δρομολογήσει εγκαίρως τη διαδικασία, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε εξέλιξης.
Η χρηματοδότηση των σχολείων βρίσκεται στο μηδέν. Η τρίτη δόση δεν έχει ακόμη αποδοθεί στις σχολικές επιτροπές. Η ομηρία των 8.500 καθαριστριών, καθαριστών συνεχίζεται. Τα βιβλία των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ δεν έχουν διαβεί τις σχολικές εισόδους.
Χθες έξω από την πύλη του υπουργείου βρέθηκαν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, μαζί με αναπληρωτές και καθαρίστριες. Τους απαγόρευσαν την είσοδο την ώρα της συνέντευξης, αφού αρνήθηκαν να αποτελέσουν στοιχείο του κάδρου της συνάντησης της υπουργού, δηλαδή να ενημερωθούν δια μέσου των αναγγελιών της στους δημοσιογράφους.
Ας μην ανοίγει η όρεξη κανενός υπεύθυνου ή κατοπινού υπουργού της νέας κυβέρνησης, πατώντας στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εκπαίδευση, να παραβιάσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας ανοίγονταςτο δρόμο για την υλοποίηση των μνημονιακών παραδοτέων διάλυσης του δημόσιου σχολείου.
Μόνο ο αποφασιστικός, συντονισμένος αγώνας εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών μπορεί να ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική μνημονιακών κυβερνήσεων, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Των προεκλογικών δηλαδή δεσμεύσεων του μαύρου μετώπου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Με την οργάνωση αυτού του αγώνα οφείλει να ασχοληθεί το εκπαιδευτικό κίνημα σπάζοντας το κλίμα της απογοήτευσης και της αναμονής.