Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

24.9.15

Η Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης κοντά στους πρόσφυγες

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
Η Γ ΈΛΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και μέλη του Δ.Σ της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ ,την Δευτέρα 21/9, επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά την Ειδομένη μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν εκεί καθημερινά κατατρεγμένοι από τη Συρία και άλλες χώρες. Υποδεχθήκαμε τους πρώτους πρόσφυγες που πέρασαν από την Ειδομένη εκείνη την ημέρα και έφτασαν τις 3000 ψυχές ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.
Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ θεωρεί πολύ θετική και συγκινητική την ανταπόκριση συναδέλφων και συλλόγων διδασκόντων στο κάλεσμά του για συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες .
Μέχρι τώρα έχουν συνεισφέρει
  • με είδη πρώτης ανάγκης :
1ο Γυμν. Συκεών, 2ο Γυμν. Συκεών,3ο Γυμν. Συκεών, 4ο Γυμν. Συκεών, 2ο ΓΕΛ Συκεών, 3ο Γυμν. Νεάπολης, 2ο Γυμν. Πολίχνης, 1ο Γυμν. Πολίχνης, 12ο ΕΠΑΛ Θεσ\νίκης,
  • με χρήματα (που διατέθηκαν για την αγορά των αναγκαίων ειδών)
1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης, 1ο ΓΕΛ Πολίχνης, 5ο Γυμν. Νεάπολης, 2ο Γυμν. Συκέων καθώς και μεμονωμένοι συνάδελφοι και συμπολίτες μας
Και η δεύτερη επίσκεψη μας στην Ειδομένη επιβεβαίωσε την παντελή απουσία κάθε κρατικής υπηρεσίας. Κάποια μικρά βήματα που έγιναν, όπως εγκατάσταση ορισμένων σκηνών για πρόχειρο καταυλισμό, κάποιες χημικές τουαλέτες και βρύσες , έγιναν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οργανώσεις εθελοντών.
Η διατροφή, ένδυση και ιατρική φροντίδα συνεχίζει να παρέχεται αποκλειστικά από εθελοντές.
Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη όχι μόνο για έμπρακτη αλληλεγγύη, αλλά και για τη διεκδίκηση από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα για την στήριξη και την ανακούφιση των προσφύγων με αξιοποίηση όλων των υποδομών που υπάρχουν.
Η περιοχή του Κιλκίς, ως συνοριακός νομός, διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό (στρατόπεδα, σκηνές) που θα έπρεπε να διατεθούν για την στήριξη και την ανακούφιση τους, εφόσον απαιτηθεί η ολιγοήμερη παραμονή τους στα σύνορα.
  • Απαιτείται η τοποθέτηση περισσότερων χημικών τουαλετών, ντουζ και βρύσεων με πόσιμο νερό σε σημεία που να διευκολύνουν τη χρήση τους από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες,
  • Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και η καθημερινή αποκομιδή των σκουπιδιών και καθαριότητα του χώρου.
  • Επίσης πρέπει να κινητοποιηθεί και η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, λόγω των αυξημένων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων, τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν και σε επίπεδο φαρμάκων και σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων οι εγκατεστημένες στο πεδίο εθελοντικές οργανώσεις, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, και να προσφέρει μια μόνιμη μονάδα υγειονομικής φροντίδας στο σημείο.
  • Τοποθέτηση πινακίδων στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά και όποια άλλη γλώσσα κρίνεται απαραίτητη, που θα καθοδηγούν τους εισερχόμενους στην περιοχή (εθελοντές, πρόσφυγες κλπ) προς: τις τουαλέτες, τον Ερυθρό Σταυρό, Ύπατη Αρμοστεία, τις ιατρικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, τον χώρο υποδοχής των εθελοντών, την τροφοδοσία, το χώρο ξεκούρασης και φροντίδας των μωρών, τις βρύσες κλπ
  • Χώρος υποδοχής και ενημέρωσης των εθελοντών (τέντα ή σκηνή με εμφανή πινακίδα και στελέχωση)
  • Τοποθέτηση πάγκων για να διανέμουν οι εθελοντές τη βοήθεια που φέρνουν.
  • Χώροι αποθήκευσης της βοήθειας που περισσεύει ή δεν διανέμεται (πχ ψυγεία, οριοθετημένοι, διακριτοί χώροι για τρόφιμα, ρουχισμό, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ)
  • Διάθεση υλικών στους εθελοντές για την καθαριότητα της περιοχής (μαύρες σακούλες, γάντια, ίσως και μάσκες)
  • Ναύλωση φορτηγών για τη μεταφορά της βοήθειας και λεωφορείων για τους πρόσφυγες μέχρι την Ειδομένη. Όχι στην εκμετάλλευση των προσφύγων από διάφορα κερδοσκοπικά κυκλώματα.
Πρέπει, τέλος, να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός παροχής μόνιμης ανθρωπιστικής βοήθειας, που να λαμβάνει υπόψιν της όλες τις παραμέτρους αυτής της σύνθετης κατάστασης Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. αποφάσισε και συμμετέχει στο συντονισμό εθελοντικών ομάδων τόσο για την καλύτερη οργάνωση της αλληλεγγύης όσο και για την διεκδίκηση μέτρων στήριξης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης. Η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του συντονιστικού στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξε το περίσσιο των λόγων και την απροθυμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική στήριξη των προσφύγων.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Παράλληλα με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας χρειάζεται να ξεδιπλώσουμε άμεσα ένα πολύμορφο αγώνα για τον τερματισμό των πολέμων – να σταματήσει η εκμετάλλευση λαών και χωρών.
  • Δημιουργία ασφαλών οδών διέλευσης και μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες προέλευσης στις χώρες προορισμού.
  • Κατάργηση της FRONTEX και των συμφωνιών του Δουβλίνου
  • Άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων . Πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής σε όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας.
Γιατί οι άνθρωποι που ξεριζώνονται και βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αναζητώντας ένα λιγότερο ζοφερό μέλλον δεν έχουν ανάγκη τον εύκολο οίκτο μας ή τα μεγάλα λόγια των αρμόδιων, αλλά τις απλές εκείνες ενέργειες που δείχνουν στην πράξη τον σεβασμό μας στο πρόσωπο του κυνηγημένου και την αλληλεγγύη μας.
Πρώτο βήμα η μαζική μας συμμετοχή στο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από φορείς της πόλης και με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη στις 7μμ στο άγαλμα Βενιζέλου
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !
ετοιμάζεται νέα αποστολή την ΚΥΡΙΑΚΉ 27/9
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ
Υ.Γ. Εντοπίσθηκαν αυξημένες ανάγκες (εκτός αυτών που έχουμε ήδη ενημερώσει) από παπούτσια, μπουφάν, αδιάβροχα, ομπρέλες ,παιδικά καροτσάκια, φάρμακα.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ