Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

16.5.17

Παρεμβάσεις ΔΕ: Προαπαιτούμενα 4ου μνημονίου και συν. τύπου του Πρωθυπουργού: κυνική ομολογία αντιδραστικής αναδιάρθρωσης στην Εκπαίδευση


Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για τη δημόσια εκπαίδευση έγιναν λίγες μέρες μετά τη συμφωνία του 4ου μνημόνιου με ΕΕ – ΟΟΣΑ, που προβλέπει νέα μέτρα λεηλασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Προαπαιτούμενο του μνημονίου αποτελεί η νέα Έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, αυτή που οι διαρροές της Αυγής το χειμώνα, περιέγραφαν ότι χρησιμοποιεί σαν βέλτιστη πρακτική για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης το πρότυπο των κουπονιών της Χιλής. Η αρχική έκθεση του ΟΟΣΑ θα καταληχθεί τον Ιούλιο και η τελική το Νοέμβριο του 2017. Μέχρι τότε, υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις στο μνημόνιο για «εναρμόνιση» των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και των αναλογιών μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ. Αυτά σε συνδυασμό με τη ρητή νομοθέτηση των μηδενικών διορισμών μέχρι και το 2019 ανοίγει το δρόμο για αύξηση του ωραρίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. με το υπάρχον προσωπικό. Η έκθεση θα προετοιμαστεί με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης, ΟΟΣΑ, Θεσμών. Στα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου, προβλέπονται νέος νόμος για την αξιολόγηση στελεχών και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, αναβάθμιση των οργάνων (ΑΔΙΠΔΕ) που θα έχουν την ευθύνη της αξιολόγησης δηλ. αναβάθμιση της εξωτερικής αξιολόγησης και ατομική αξιολόγηση σύμφωνη με αυτή στο υπόλοιπο Δημόσιο. Ακόμη θα νομοθετηθούν αντιδραστικές αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ίδια τα ΑΕΙ. Θεσμοθετούνται επιτροπές ελέγχου από επιχειρήσεις για την κατανομή του κερδοφόρου «φιλέτου της μαθητείας, καθώς και συμφωνία με τους θεσμούς για τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλες τις επικείμενες αλλαγές.

Έχοντας δώσει τα χέρια με τους δανειστές για τη λεηλασία της ζωής μας και της δημόσιας παιδείας ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει την κοινωνία πως «μέλημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Στην πραγματικότητα πέρα από τα επικοινωνιακά τρυκ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως:

  • οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ δεν καταργούνται αλλά αλλάζει ο χαρακτήρας τους . Η εισαγωγή στα ΑΕΙ συνδέεται άμεσα με το «Εθνικό Απολυτήριο». Αυτό σημαίνει πως έχει μπει η βούλα για το νέο αριστοκρατικό ταξικό ελιτίστικο Λύκειο των λίγων του κ. Λιάκου, που μέσα από ένα σκληρό πλέγμα ταξικών και εξεταστικών φίλτρων θα φθάνουν στο Απολυτήριο για να διεκδικήσουν τη δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ, χωρίς να αποκλείει και πανελλαδικές εξετάσεις για περιζήτητες σχολές. Ο κ. Γαβρόγλου επίσης δήλωσε πως η αξιολόγηση των μαθητών για το Απολυτήριο θα περιλαμβάνει εργασίες και ενδοσχολικές εξετάσεις. Όλα τα έχει ο μπαξές. Αυτό το σχολείο δε θα έχει μόνο λιγότερους μαθητές αλλά και πολύ λιγότερους καθηγητές αφού προβλέπει λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες. Η δήλωση του πρωθυπουργού πως η νομοθέτηση των αλλαγών θα γίνει το Καλοκαίρι –με το πρόσχημα της αδιατάρακτης διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί κυνική ομολογία για την αντιδραστικότητα τους και την προσπάθεια αποφυγής των αγωνιστικών αντιδράσεων μαθητών και εκπαιδευτικών. Να θυμίσουμε στον Πρωθυπουργό πως το ίδιο επιχείρησε και ο κ. Αρβανιτόπουλος το καλοκαίρι του 2013 και αντιμετώπισε ένα θερμό καλοκαίρι αγώνων που ήταν η αρχή του τέλους για αυτόν και την πολιτική του.
  • η μαθητεία είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν τους μαθητές μας ως προσωπικό, άρα οι θεωρίες περί εκπαίδευσης στην επιχείρηση είναι απλά το περιτύλιγμα. Ο εκπαιδευτικός θα εποπτεύει ως προσωπάρχης την ένταξη στην εργασία. Οι εργοδότες δε θα βάλουν δεκάρα για αυτό το προσωπικό, αφού πληρώνει τα μισά λεφτά το κράτος και τα άλλα μισά τα παίρνουν από τα ΕΣΠΑ, το δημόσιο θα καλύπτει θέσεις μόνιμου προσωπικού και ο νέος των 19-24 χρόνων θα αμείβεται με το 75% του υποκατώτατου μισθού. Δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για τα ΕΠΑΛ, για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των τομέων και των ειδικοτήτων, τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, τη διασφάλιση του δικαιώματος του μαθητή να επιλέγει την ειδικότητα που θέλει στο σχολείο που φοιτά με την έγκριση όλων των τμημάτων κι όχι τα παιχνίδια περί ολιγομελών, τα τεχνητά πλεονάσματα των εκπαιδευτικών που δημιουργεί και τον εξαναγκασμό διάθεσής τους στη μη τυπική εκπαίδευση. Η περιχαρής δήλωση του πρωθυπουργού πως πήρε η κυβέρνηση τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλ. των δανειστών, για την εφαρμογή της μαθητείας αποτελεί μνημείο υποτέλειας και υποταγής στα αφεντικά και αποτελεί ντροπή για τον ελληνικό λαό.
  • η περίφημη διασφάλιση του δικαιώματος των αποφοίτων των ΕΠΑΛ για εισαγωγή με ειδικό ποσοστό στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην πραγματικότητα είναι πρόσβαση σε διετείς αδιαβάθμητες σπουδές που δε θα οδηγούν στο πτυχίο του αντίστοιχου τμήματος και στα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά θα οδηγούν στο κυνήγι των ακριβοπληρωμένων και κερδοφόρων πιστοποιήσεων και επαναπιστοποιήσεων κατάρτισης
Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αναβάθμιση της γλωσσομάθειας, μέσα στο σχολείο. Το υπουργείο παιδείας με τις τελευταίες εγκυκλίους για τα αγγλικά και τη δεύτερη ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο προχωρά σε δραστική μείωση των ξενόγλωσσων τμημάτων. Καταργεί στην πράξη το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στους μαθητές και στριμώχνει τους μαθητές σε υπεράριθμα τμήματα καταργώντας τα επίπεδα στα αγγλικά. Όλα αυτά προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες με το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, που το αναγκάζει να μετακινείται μεταξύ τεσσάρων και πέντε σχολείων. Απαράδεκτες ήταν επίσης οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα μέτρα δήθεν ενίσχυσης του πολύπαθου χώρου της Ειδικής Αγωγής (ΕΑΕ). Σε ένα χώρο που η μονιμότητα του προσωπικού είναι καθοριστική παιδαγωγική προϋπόθεση, ο πρωθυπουργός μίλησε για συνέχιση της κάλυψης των αναγκών (και όχι πλήρως) σχεδόν 100% από ελαστικά εργαζόμενους - αναπληρωτές. Το υπουργείο με νόμο το Φεβρουάριο έκανε σχεδόν αδύνατη την ανάπτυξη τμημάτων με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ στα σχολεία, στοιβάζοντας τα παιδιά σε 27αρια τμήματα. Την ίδια στιγμή οι αναπληρωτές παράλληλης στήριξης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσφέρουν υπηρεσίες delivery, όταν μετακινούνται σε 3 και 4 σχολεία για να καλύψουν ωράριο, σε βάρος των αυξημένων παιδαγωγικών και μορφωτικών αναγκών των παιδιών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πλήρη συναίνεση του μνημονιακού μπλοκ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Λεβέντη μετά την υλοποίηση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν όλοι μαζί, προχωρά στο επόμενο που όλοι δεσμεύονται να υλοποιήσουν χάριν της «συνέχειας του κράτους» και της συμφωνίας τους με τα διαρκή μνημόνια του κεφαλαίου, της κυβέρνησης των Ε.Ε-ΟΟΣΑ-ΔΝΤ . Τα παπαγαλάκια των συστημικών ΜΜΕ προσφέρουν απεριόριστη στήριξη στην κυβέρνηση, ως εκφραστή αυτής της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Αποδεικνύονται για άλλη μία φορά οι ευθύνες των μνημονιακών παρατάξεων ΣΥΝΕΚ,ΔΑΚΕ,ΠΕΚ που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ –ΚΕΜΕΤΕ και αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης όλη αυτή την περίοδο, καλλιεργώντας αναμονή και παίζοντας το ρόλο του «υπεύθυνου συνομιλητή», αντί να προετοιμάζουν τους εκπαιδευτικούς για αποφασιστική σύγκρουση με την επιχειρούμενη αντιδραστική αλλαγή της δημόσιας εκπαίδευσης και της εργασίας μας.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΕΜΑΣ

Όταν αυτοί εξαγγέλλουν τη διάλυση των εκπαιδευτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καθήκον δικό μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Να ξεσηκωθούμε. Να ξαναφέρουμε τις ημέρες του 2013 στο προσκήνιο. Πρέπει να βάλουμε τώρα τέλος στη μακρά περίοδο αναμονής και απογοήτευσης. Είναι ανάγκη να σημάνει γενικός, πανεργατικός ξεσηκωμός ενάντια στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η γενική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη είναι ανάγκη να μετατραπεί σε πανεργατικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο και εφαλτήριο νέων μεγάλων αγώνων. Το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ πρέπει να είναι συνέδριο μαχητικού αγωνιστικού σχεδιασμού για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης. Ε.Ε, ΔΝΤ, κεφαλαίου, και όχι συνέδριο βήμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού για ανατροπή των αποφάσεων του 16ου και 17ου Συνεδρίου και της αγωνιστικής παρακαταθήκης του εκπαιδευτικού κινήματος.

Κανείς δεν είναι δυνατότερος από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό!
Να γίνουμε το κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν!
Με αγώνες σύγκρουσης κι ανατροπής – όχι διαμαρτυρίας κι υποταγής!
Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!
Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά & αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης!
Όλοι στους δρόμους και στην απεργία στις 17 Μάη! 

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις ΔΕ