Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

24.1.19

Πρόταση των Παρεμβάσεων για το Πρόγραμμα Δράσης στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, 16/1/2019


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

16/1/2018

Στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ η πρόταση των Παρεμβάσεων ήταν η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα δράσης. Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις που το απαρτίζουν ψήφισαν ως απόφαση τη γενικόλογη ομιλία του προέδρου χωρίς αγωνιστικό πρόγραμμα. Το ΠΑΜΕ δεν πρότεινε και δεν ψήφισε τίποτα, παραπέμποντας στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το ΜΕΤΑ ουσιαστικά περιορίστηκε να προτείνει μια εξουσιοδότηση στην ΕΕ για μια 24ωρη στο μέλλον…
Η πρόταση των Παρεμβάσεων απευθύνεται στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους αγωνιζόμενους κλάδους, ως βάση για μια αλλαγή πορείας από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και την ανακωχή που έχει επιβάλλει απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ.

Πρόταση των Παρεμβάσεων για το Πρόγραμμα Δράσης
(κατατέθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 16/1/2019)

Η σοβαρή κυβερνητική κρίση και οι πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, για την προώθηση των συμφερόντων τους και τη λύση όλων των σοβαρών ζητημάτων στα εθνικά (Μακεδονικό κτλ.), καθώς και την προώθηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» των Μνημονίων (που συνεχίζονται και ήδη εφαρμόζονται) σε Παιδεία - Υγεία - ευρύτερο Δημόσιο, των ιδιωτικοποιήσεων, της στήριξης των τραπεζών, της λεηλασίας της λαϊκής κατοικίας και της αντιδραστικής θωράκισης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Αυτές τις βασικές επιλογές στηρίζουν από τη μεριά τους όλα τα μνημονιακά κόμματα (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., ΑΝ.ΕΛ, Ποτάμι) και η Χρυσή Αυγή. Δεν προσδοκούμε τίποτα, οι εργαζόμενοι, από τη διευθέτηση των αστικών σχεδίων και δεν δίνουμε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή στους επίδοξους διαχειριστές των μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών.
Το συνδικαλιστικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δε μπορεί να παραμένει θεατής στα όρια των πολιτικών αντιπαραθέσεων και των σχεδίων των αντιλαϊκών κομμάτων και των παρατάξεων.

Η μόνη Αντιπολίτευση γίνεται στους δρόμους!
Εμπνεόμενοι από το δυναμικό, μαζικό, μαχητικό εκπαιδευτικό κίνημα προτείνουμε τη συνέχιση και την κλιμάκωση των διεκδικήσεων και των μορφών πάλης τόσο του εκπαιδευτικού κινήματος, όσο και τη διεύρυνσή του και την ενοποίησή του κινήματος σε όλο το δημόσιο, σε συντονισμό και με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με άξονες:
1.       Τις οικονομικές διεκδικήσεις (κάλυψη όλων των μισθολογικών απωλειών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξαπάγωμα-απόδοση Μ.Κ., αναδρομικά, ΒΑΕ, κτλ), κόντρα στη λογική της υποκατάστασης του αγώνα από τις δικαστικές προσφυγές και την απραξία του κινήματος.
2.      Τις μαζικές προσλήψεις και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα στο Δημόσιο. Ειδικά για τους αναπληρωτές στην εκπαίδευση να γίνει με τον άμεσο διορισμό όλων όσων έχουν έστω και μια σύμβαση με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
3.      Σύνταξη, αξιοπρέπεια, ασφάλιση. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων – όχι στις δύο ειδών συντάξεις.
4.      Μείωση του εργάσιμου χρόνου. Άμεση επαναφορά του 37,5ωρου με προοπτική το 35ωρο.
5.      Ανατροπή των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και σε όλο το Δημόσιο (Νέο Λύκειο, Σχολείο της Αγοράς, Αξιολόγηση, Ιδιωτικοποιήσεις κοκ).
6.      Επέκταση της απεργίας – αποχής από την Αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο και για το 2019.

Προχωρούμε σε:
·         Γενίκευση του αγώνα με διαδικασίες βάσης και Γενικές Συνελεύσεις και κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 31/1 και 1/2.
·         Πραγματοποιούμε, στις 31/1, συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και, την 1/2, Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα (ημέρα που συζητιέται στο ΣτΕ το ζήτημα των αναδρομικών).
·         Στη συνέχεια πραγματοποιείται νέος κύκλος Γενικών Συνελεύσεων για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Επιδιώκουμε να στηρίξουμε και να διευρύνουμε τους κλαδικούς αγώνες
και να τους συνδέσουμε με το εκπαιδευτικό κίνημα, ενάντια στην ελαστική εργασία για όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου.

Ημερομηνίες -σταθμοί για κινηματικές δράσεις/απεργιακές δράσεις
της επόμενης περιόδου:
 - 7/2 συνεδρίαση στο ΣτΕ για τους εργολάβους στο Δημόσιο - αγώνας ενάντια στους εργολάβους και τις ιδιωτικοποιήσεις στο Δημόσιο
 - 12/2 απεργία ΠΟΠΟΠΚ – ασφαλιστικών ταμείων
 - 16/2 συντονισμός με πρωτοβουλία σωματείων στον ιδιωτικό τομέα για εργατική διαδήλωση, με κύριες αιχμές τις αυξήσεις στους μισθούς και τη μάχη για ΣΣΕ
- 8/3 πρωτοβουλία για απεργία με καμπάνια για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών και όλων των εργαζομένων.