Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

20.8.19

Παρεμβάσεις ΠΕ: Για την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπ/σης σε 13 δήμους





 
ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr , paremvasisdoe@gmail.com  210 3242144                                                    

 13 – 8 – 2019                                                          

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410) και  Χρήστου Παναγιώτου, αναπληρωτή εκπ/κού (6975308409)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΣΕ 13 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (Δημόσιο Νηπιαγωγείο – Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί σταθμοί & Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία)
 – ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠ/ΣΗΣ

Μέσα στο κατακαλόκαιρο (13 – 8 – 2019) με στόχο να αποφύγει τις αντιδράσεις και λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία επέλεξε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της Ν. Δ. να προχωρήσουν στην έκδοση ΚΥΑ με την οποία εξαιρούν από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης 13 Δήμους της χώρας (Αμαρουσίου, Ηρακλείου – Αττικής, Κεντρικής Κέρκυρας, Κηφισιάς, Κομοτηνής, Κω, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαλεβιζίου, Μαραθώνα, Παιανίας, Ραφήνας – Πικερμίου, Ρόδου, Σαρωνικού)  από το σύνολο των 116 Δήμων στους οποίους είχε νομοθετηθεί (με βάση το νόμο 4521/2018) η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2019 – 2020.
Αδιαφορώντας πλήρως για την ομόφωνη θέση του κλάδου των εκπαιδευτικών της Π. Ε. για άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε ολόκληρη τη χώρα και χωρίς καν να μπει στον κόπο να ενημερώσει το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως και η υφυπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη προχώρησαν, με βάση τις απόλυτα αναληθείς δηλώσεις των Δημάρχων των συγκεκριμένων Δήμων, στην αναστολή εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο για τους Δήμους αυτούς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ….ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ

Τα μηνύματα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ήταν ξεκάθαρα από τη συνάντηση τους με το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. στις 15 – 7 – 2019, όταν η κύρια έγνοια των κών Υπουργού και Υφυπουργού ήταν να βρουν δικαιολογίες για την επικείμενη άρση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε μεγάλο αριθμό Δήμων από όσους ήδη είχε νομοθετηθεί η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης για το σχολικό έτος 2019 – 2020.  
Ήδη είχε προηγηθεί το απαράδεκτο, θεσμικού χαρακτήρα, ατόπημα που διέπραξε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να συναντηθεί, πριν ακόμα συναντήσει το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε., με τον Πρόεδρο της Κ. Ε. Δ. Ε. κο Γ. Πατούλη (απερχόμενο Δήμαρχο Αμαρουσίου & νυν εκλεγμένο Περιφερειάρχη Αττικής με τη Ν. Δ.)  για το θέμα της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης. Η επιλογή αυτή δηλώνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης να συναντιέται και να συζητά για ζητήματα  εκπαιδευτικής πολιτικής  και εν προκειμένω για την εφαρμογή του νόμου για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με τον εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναδεικνύει την ιδεολογική και πολιτική συνάφεια των κατευθύνσεων σχετικά με το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Δημόσιο Σχολείο  μεταξύ της κυβέρνησης της Ν. Δ.  που το «οραματίζεται»  ΣΥΓΧΡΟΝΟ αλλά ΟΧΙ ΔΩΡΕΑΝ. Πολιτική ηγεσία και πρόεδρος ΚΕΔΕ, σε πλήρη συμπόρευση με ΕΕ και  ΟΟΣΑ, επιδιώκουν την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης όπου ισχύει και την εφαρμογή παράλληλου  δικτύου Δημόσιων νηπιαγωγείων – Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών & Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, για να συνεχίσουν να αλώνουν τον χώρο της προσχολικής αγωγής με τα vouchers και τα τροφεία και έχοντας μετατρέψει σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση
Τεράστιες ευθύνες έχει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία έστρωσε το δρόμο δίνοντας ρόλο στους δημάρχους για την πορεία της δίχρονης (ρόλο τον οποίο η νυν κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να αναβαθμίσει), νομοθέτησε για σταδιακή εφαρμογή αντί για καθολική όπως όφειλε, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ και δεν αντιμετώπισε το κτηριακό ζήτημα.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιβεβαίωσε πλήρως ότι επέλεξε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο σε ό,τι αφορά την εμπλοκή και ανάθεση ρόλου στους εκπροσώπους των Ο. Τ. Α. αναφορικά με την εκπαίδευση στο πλαίσιο της προώθησης των καταστροφικών πολιτικών της «αυτονομίας» και της «αποκέντρωσης» - ιδιωτικοποίησης  της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, γεγονός που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους ως εκπαιδευτικό κίνημα. Όπως αποδείχτηκε στη συνάντηση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ (15 – 7 – 2019) υπήρχαν έγγραφες αποφάσεις – πρακτικά της συνεδρίασης τριμερών επιτροπών του νόμου 4521/2018 συγκεκριμένων Δήμων (Αμαρουσίου & Κηφισιάς), οι Δήμαρχοι των οποίων συμφώνησαν για την  εφαρμογή της Δίχρονης στους Δήμους τους πριν λίγους μήνες και τώρα για καθαρά πολιτικούς και συντεχνιακούς λόγους έφερναν προσκόμματα ή δήλωναν αδυναμία για την εφαρμογή της. Για καθαρά προσχηματικούς λόγους η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ  έστησαν «ευήκοα ώτα» στους Δημάρχους και τον Πρόεδρο της Κ. Ε. Δ. Ε. στα μη αληθή στοιχεία που προσκόμισαν προκειμένου να μην εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή & Εκπ/ση στους Δήμους τους.
Επίσης η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αρνήθηκε στη συνάντηση αυτή να απαντήσει και να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε ερώτηση υποβάλαμε αναφορικά με την πολιτική που σκέπτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις πιστώσεις – κονδύλια που θα διαθέσει για την αντιμετώπιση των αναγκών της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΙΘ υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια τόσο για την τοποθέτηση και τον εξοπλισμό των απαιτούμενων αιθουσών όσο και για τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο επόμενο σχολικό έτος (2019 – 2020) και στους 116 Δήμους στους οποίους είχε ήδη νομοθετηθεί για να εφαρμοστεί. 
  Ουσιαστικά η συνάντηση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. στις 15 – 7 – 2019  με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έγινε, όπως αποδείχθηκε περίτρανα για επικοινωνιακούς λόγους από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ, με στόχο να δικαιολογηθεί η  επικείμενη νομοθέτηση της αναστολής της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης  σε κάμποσους δήμους από τους συνολικά 116 δήμους που μπήκαν με υπουργική απόφαση στην εφαρμογή της Δίχρονης για το σχολικό έτος 2019 – 2020, με το αιτιολογικό της έλλειψης αιθουσών και με ξεκάθαρο στόχο την εισαγωγή και εφαρμογή του διπλού δικτύου για την εκπαίδευση νηπίων και προνηπίων (παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών) τόσο στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο όσο και στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς & τα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία μέσω κουπονιών.
 Το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. αμέσως μετά τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ απευθύνθηκε στους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. (μέλη του) ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που ανέφεραν οι Δήμαρχοι 17 Δήμων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Δίχρονης από το προσεχές σχολικό έτος. Δυστυχώς η πλειοψηφία του  Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. με την ανακοίνωση  της 19ης – 7 – 2019 (Αρ. Πρ. 11): «Σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους Δήμους που επικαλούνται προβλήματα», άνοιξε το δρόμο  και έλυσε τα χέρια στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για την εξαίρεση από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στους συγκεκριμένους 13 Δήμους, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά, παρά τις αντίθετες αναφορές των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. των περιοχών αυτών, τις αναληθείς αναφορές των Δημάρχων των Δήμων αυτών σε ό,τι αφορά τα υποτιθέμενα προβλήματα εφαρμογής της Δίχρονης στους συγκεκριμένους Δήμους.  
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έχει δηλώσει αναφορικά με την αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε κάποιους από τους Δήμους που προβλεπόταν να εφαρμοστεί από το προσεχές σχολικό έτος ότι  δεσμεύεται  να μην μείνει κανένα παιδί εκτός «δομών» αρνούμενη όμως να διευκρινίσει τι εννοεί όταν χρησιμοποιεί τον όρο «δομές» και όχι Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
Ύστερα από την έκδοση της ΚΥΑ για την εξαίρεση των παραπάνω 13 Δήμων της χώρας από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου σε ό,τι αφορά το μέλλον του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, αφού τίθενται τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
1.      πώς θα καλυφθούν τα παιδιά που έχουν ήδη εγγραφεί και θα μείνουν εκτός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου(;) στους συγκεκριμένους Δήμους και
2.      θα εφαρμοστεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για χορήγηση κουπονιών (vouchers) αξίας 180 ευρώ το μήνα για διάρκεια δέκα μηνών προς τους γονείς(;) καταστρέφοντας ουσιαστικά το Δημόσιο Νηπιαγωγείο;
Η εξαίρεση των συγκεκριμένων 13 Δήμων από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του ΥΠΑΙΘ και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κλάδο των εκπαιδευτικών της Π. Ε. και στην κοινωνία που αφορά την επικείμενη πλήρη και καθοριστική αλλαγή του χαρακτήρα της Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης και του DNA του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημόσιου Σχολείου εν γένει. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιρείται ο Δήμος Αμαρουσίου (στον οποίο σύμφωνα με έγγραφο του ομώνυμου Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. της περιοχής προς το Δ. Σ. της  Δ.Ο.Ε. θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή & Εκπ/ση από το σχολικό έτος 2019 – 2020) ο Δήμαρχος του οποίου (και Πρόεδρος του Δ. Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.) πρωτοστάτησε στην πολεμική ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4521/2018 και στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο (δωρεάν για όλους) Νηπιαγωγείο.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ν. Δ. για την Δημόσια Εκπαίδευση άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται (κατάργηση ασύλου στα πανεπιστήμια, απογείωση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση με τις αλλαγές στο εξεταστικό των μαθητών του Λυκείου και τις αλλαγές στην τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση, αμφισβήτηση της ανάγκης για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών κ.λπ.) και σαν οδοστρωτήρας βρίσκονται τώρα μπροστά από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και απειλούν να το ισοπεδώσουν με την αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, την εισαγωγή του κουπονιού και της γονεϊκής επιλογής, μέτρα που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών σε συνδυασμό και με την συνεχή μείωση του μαθητικού πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας.     
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΕΚΠ/ΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4 – 6 ΕΤΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.
Τονίζουμε από την πλευρά μας την αταλάντευτη και ανυποχώρητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2019 – 2020 για όλα τα νήπια και προνήπια (ηλικίας 4 – 6 ετών) ξεκαθαρίζοντας ότι η ενέργεια από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για αναστολή – κατάργηση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, εμπλοκής των Δήμων στις διαδικασίες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θεσμοθέτησης της χορήγησης κουπονιών (vouchers) στη λογική της «αυτονομίας» - «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης αποτελεί αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς με το ΥΠΑΙΘ και την πολιτική της κυβέρνησης. Έναν πόλεμο που το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση σίγουρα θα χάσουν, όπως τον έχασαν και όσοι προηγούμενοι (Υπουργοί Παιδείας και κυβερνήσεις) προσπάθησαν στο παρελθόν να εδραιώσουν ανάλογες πολιτικές.
Στη βάση αυτή ζητούμε από το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να κανονιστεί άμεσα έκτακτη συνεδρίασή του για το θέμα και με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ο κλάδος την επίθεση που δέχεται στο κομμάτι της αναστολής της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας, όπως είναι ψηφισμένες από τις Γ. Σ. του κλάδου.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ