Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.8.19

ΕΑΚ ΥΠΠΟ: Λογοκρισία α λά… Ερντογάν στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Λογοκρισία α λά… Ερντογάν στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Μετά την επαναφορά της Άννας Παναγιωταρέα στην θέση της (άμισθης) επικοινωνιακής συμβούλου (αυτή τη φορά του ΥΠΠΟΑ) ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί… Και όντως συνέβη: Σήμερα ήρθε εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Γ. Διδασκάλου στις Υπηρεσίες σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται στις Υπηρεσίες και στους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ να κάνουν «οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση» χωρίς να έχει λάβει γνώση το… Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ!
Ιδού:
εγκύκλιος ΓΓ για μη δημοσιοποίηση
Προσέξτε: οποιαδήποτε δημόσια ανάρτηση ή ανακοίνωση. Και μάλιστα, όπως ο ίδιος ο ΓΓ αναφέρει, από εκείνες τις εκδηλώσεις και ανακοινώσεις που ΔΕΝ απαιτούν άδεια του ΥΠΠΟΑ κατά τον νόμο!
Κατά τη γνώμη τους λοιπόν, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
-Να κάνουμε ανοιχτές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους ή εκδηλώσεις στα μουσεία, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες, που δεν έχει «εγκρίνει» η κ. Παναγιωταρέα;
-Να βγάζουμε δελτία τύπου για τις εκδηλώσεις των Υπηρεσιών, αν δεν τις έχει εγκρίνει το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ –ή μήπως σε λίγο θα απαγορευτεί να κάνουμε και εκδηλώσεις «μη εγκεκριμένου περιεχομένου»;
-Να κάνουμε επιστημονικές ανακοινώσεις, αν δεν έχει λάβει γνώση και δεν έχει εγκρίνει το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ; –κάτι για επιστημονική ελευθερία είναι άγνωστες λέξεις εκεί στον 5ο μάλλον.
-Να κάνουμε δημόσιες αναρτήσεις, ως υπάλληλοι του Υπουργείου, στα προφίλ μας, αν δεν τις έχει εγκρίνει το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ;

Γιατί άραγε; Εζήλωσαν ο κος Διδασκάλου, η κα Παναγιωταρέα και η κα Μενδώνη τη δόξα του Ερντογάν λοιπόν; Γιατί δεν λένε κατευθείαν ότι απαγορεύεται να έχουμε και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –γιατί τολμάμε και λέμε τη γνώμη μας– ή ότι επιτρέπονται μόνο τα προφίλ που υμνούν τη «λαοπρόβλητη κυβέρνηση» της ΝΔ;

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Καταρχάς γιατί είναι μείζον θέμα επιστημονικής, συνδικαλιστικής ελευθερίας και ελευθερίας λόγου -όλα αυτά που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα!

Είναι ακόμη πιο σοβαρό γιατί στο ΥΠΠΟΑ έχουμε ήδη ζήσει μια φορά τα αποτελέσματα αυτού του τύπου της επικοινωνιακής διαχείρισης που θέλει να φιμώσει κάθε επιστημονική φωνή, που θέλει να ακρωτηριάσει το έργο της επαφής των ΕΦΑ και των αρχαιολογικών Μουσείων με το κοινό (γιατί άραγε;), για να «στήνει» επικοινωνιακές φούσκες και να εργαλειοποιεί τα αρχαία και τις ανασκαφές για αμιγώς κομματικό όφελος!

Ούτε τότε μασήσαμε, ούτε και τώρα. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.
Η εγκύκλιος του ΓΓ πρέπει να αποσυρθεί άμεσα!
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να αντιδράσουν στην προληπτική λογοκρισία!

ΥΓ. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν επικίνδυνο: μέσα στη «συλλογιστική» που αναπτύσσει η Λ. Μενδώνη για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, είναι και το φοβερό επιχείρημα ότι τα δημόσια Μουσεία δεν έχουν αρκετή «εξωστρέφεια» -κι αν γίνουν ΝΠΔΔ θα την αποκτήσουν. Αυτό βέβαια είναι ένα προφανές ψέμα, αρκεί να δει κάποιος τις εκδηλώσεις των δημόσιων Μουσείων (όπως για παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης) και να τις συγκρίνει με αυτές του Μουσείου Ακρόπολης. Απλώς αν γίνουν ΝΠΔΔ θα μπορεί η πολιτική ηγεσία να επιλέγει απευθείας το ΔΣ και τον Διευθυντή τους, οπότε δεν θα χρειάζεται να του επιβάλλουν λογοκρισία!
Τι κάνει όμως τώρα η εγκύκλιος του ΓΓ; Ουσιαστικά βάζει ένα επιπλέον γραφειοκρατικό πρόσκομμα στη δημόσια παρουσία των δημόσιων Μουσείων, να αναγκάζονται να παίρνουν άδεια «από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ» ακόμη και για να βγάζουν δελτίο τύπου για μια εκδήλωση, από αυτές που (όπως παραδέχεται το χαρτί του ΓΓ) «δεν χρειάζονται αδειοδότηση από το ΥΠΠΟΑ»! Αφού πρώτα φροντίσει να μπλοκάρει καλά καλά την εξωστρέφεια των Μουσείων, μετά θα το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!