Γ΄ΕΛΜΕ- Θ Θεσσαλονίκη 12/4/2022
Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483
e-mail: gelmeth3@gmail.com
fb : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΩΝ ΑΕΙ
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιτίθενται για ακόμη μια φορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία δέχεται συστηματικά και μεθοδευμένα συνεχή χτυπήματα αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα της και προώθησης αντιεκπαιδευτιών μέτρων ιδιωτικοποίησης.
Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, πάνω από 30.000 παιδιά έμειναν εκτός ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά ιδρύματα δέχτηκαν πολύ λιγότερους φοιτητές, δημιουργώντας σιγά-σιγά όλες τις προϋποθέσεις που οδηγούν σε συγχωνεύσεις.
Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει μια εξαιρετικά επικίνδυνη συζήτηση για συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων και σχολών ΑΕΙ με προφανή στόχο την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη, την απομαζικοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Αρχικά, έξι χιλιάδες φοιτητές/τριες του ΔΙΠΑΕ ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά για την απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ για τη μεταφορά από τη Σίνδο στις Σέρρες του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, τη συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών στις Σέρρες και την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές του ∆ΙΠΑΕ αντιμέτωποι με αυτή τη νέα πραγματικότητα προχώρησαν σε μια σειρά κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, με πολλαπλούς σταθμούς κλιμάκωσης. Την Τρίτη 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Νέα κινητοποίηση έγινε και την Τετάρτη 6/4, ημέρα της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, με τους φοιτητές να συμμετέχουν και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη 7/4 ακολούθησε νέα αγωνιστική συγκέντρωση στην Καμάρα, όπου πολλοί σύλλογοι και φοιτητές του ΑΠΘ διοργάνωσαν την πρώτη πορεία πανελλαδικά ενάντια στον νέο νόμο Κεραμέως, που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, μεταξύ αυτών και του ∆ΙΠΑΕ.
Παράλληλα, κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ φαίνεται ότι βάζουν ανοιχτά στο τραπέζι την πρόταση για συγχωνεύσεις μεταξύ Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών αλλά και Τμημάτων Φυσικής Αγωγής(!!). Αντίστοιχες προτάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε σχολές και τμήματα πανελλαδικά όπως του ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ και ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και για τα ξενόγλωσσα του ΑΠΘ.
Αποδεικνύεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής χρησιμοποιείται όχι μόνο ως κόφτης εισαγωγής και περιορισμού των επιλογών τους για χιλιάδες υποψηφίους μαθητές/τριες, αλλά και για να δικαιολογήσουν τις συγχωνεύσεις και να προωθήσουν τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τοπίου με πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με εμπορευματοποιημένη γνώση, με τη δια βίου αναζήτηση ακριβοπληρωμένων προσόντων για την διεκδίκηση μιας θέσης στη ζούγκλα της εργασιακής περιπλάνησης.
Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από περικοπές, ελλείψεις, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και συγχωνεύσεις αλλά από αύξηση της χρηματοδότησης και του προσωπικού, από καθολική κρατική στήριξη –όπως και όλη η παιδεία, ώστε να είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν.
Ως Δ.Σ. εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές/τριες που αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα τους να σπουδάζουν και ζητούν :
- Καμία μετακίνηση, καμία συγχώνευση, όχι στην κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος!
- Όλη η γνώση στο πτυχίο που να κατοχυρώνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των τμημάτων!
- Κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη (4777/2021). Καμία σκέψη για κατάθεση νέου νόμου, ανατροπή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος τον αναγκών μας. Λεφτά για την παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για την καταστολή και τον πόλεμο.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων που είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ