Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

17.10.18

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Παν. Αθηνών: Για την ελευθερία της πολιτικής δράσης και το πανεπιστήμιο


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενώ τα Πανεπιστήμια μαστίζονται από την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και την παράδοση ολόκληρων υπηρεσιών σε εργολάβους, ενώ είναι αμφίβολο αν οι υπηρεσίες και οι σχολές θα ‘χουν χαρτί και μελάνι, θέρμανση και καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι φοιτητές δεν έχουν στοιχειώδεις πόρους για να μπορέσουν να σπουδάσουν απερίσπαστοι και αναγκάζονται ακόμα και να διακόπτουν τις σπουδές τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες, ενώ στο Ίδρυμα επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που προ τριών ετών λίγο έλειψε να στοιχίσουν ακριβά σε έναν συνάδελφό μας, ενώ περνάει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις που αφορά και το ΕΚΠΑ, με το οποίο ανοίγουν σειρά νέων Τμημάτων στο Ίδρυμα, ένα Ερευνητικό Κέντρο και μία Τεχνόπολη, χωρίς να ανοίγει ΚΑΜΙΑ θέση προσωπικού.
Κάποιοι αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αναδείξουν ως κυρίαρχο πρόβλημα του ΕΚΠΑ την παρουσία μιας ομάδας φοιτητών του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή. Οι Πρυτανικές Αρχές, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής κ.ά., ακόμα και η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, δεν βλέπουν κανένα λόγο να ασχοληθούν με ό,τι πραγματικά ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ το Πανεπιστήμιο, το εργατικό και φοιτητικό του δυναμικό. Αντίθετα, βρήκαν κάτι για να αποσιωπήσουν όλα τα υπόλοιπα, συντασσόμενοι, για άλλη μια φορά, με αυτούς που έχουν φέρει τα πανεπιστήμια και την κοινωνία σ’ αυτή την κατάσταση της εξαθλίωσης. Βρήκαν έναν τρόπο για να καθαγιάσουν όλες τις πολιτικές, μνημονιακές και προηγούμενες, που οδηγούν εμάς και τα παιδιά μας στο τέλμα.
Λυπούμαστε, αλλά οι φοιτητικές πολιτικές ομάδες, τα στέκια, η πολιτική δράση και η ελεύθερη έκφραση γνώμης υπέρ των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων ΔΕΝ είναι το πρόβλημα των ΑΕΙ.
Λυπούμαστε, αλλά, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, τα προβλήματα των ΑΕΙ είναι άλλα. Και δεν θα λυθούν με το να ενισχύουν πανεπιστημιακοί παράγοντες τη συζήτηση περί ανομίας που τόσο πρόθυμα εξωπανεπιστημιακοί παράγοντες, των οποίων τα συμφέροντα στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοίγουν για να κλείσουν κάθε άλλο ζήτημα.
Λυπούμαστε, αλλά ως εργαζόμενοι δεν θα ακολουθήσουμε. Δεν θα ανταποκριθούμε στο σάλπισμα των συστημικών ΜΜΕ, γνωστών ευαγών ιδρυμάτων, ούτε σε εκείνους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής που επιχειρούν να στήσουν το σίριαλ «Ανομία στα ΑΕΙ» για δικούς τους λόγους.
Δηλώνουμε ότι θυμόμαστε πολύ καλά ότι οι ίδιοι παράγοντες κάποτε στοχοποιούσαν εμάς σαν υπεύθυνους για όλα τα κακά των ΑΕΙ, όταν, ως απεργοί, υπερασπιζόμασταν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και τις δουλειές μας. Θυμόμαστε πολύ καλά ποιοι έμπαιναν επικεφαλής της επιχείρησης «Ανοιχτές Σχολές» ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά ποιοι επιχειρούσαν να σπάσουν απεργιακές περιφρουρήσεις και καταλήψεις σχολών, ποιοι σήκωναν χέρι και χτυπούσαν φοιτητές, ποιοι άνοιγαν τις πόρτες στα ΜΑΤ κτλ., ενάντια στην οργανωμένη συνδικαλιστική δράση μέσα στο ΕΚΠΑ.
Δηλώνουμε ότι ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ «ΜΗΝΥΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ
ΚΑΝΕΙΣ, ΟΣΟ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ.
ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ «ΨΥΧΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ» ΚΑΙ ΤΩΝ «ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ» ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ
ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

--
Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχήμα διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ
http://proterga.blogspot.gr
proterga@gmail.com