Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις
στο δημόσιο Θεσσαλονίκης
http://paremvasi.blogspot.gr/ dimosio.paremvasis@gmail.com
Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ (4.2.201)
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ήταν:
- Αναγνώριση σωματείου
- Ενημέρωση από επαφές που πραγματοποιήθηκαν με εργατικά σωματεία.
- Ενημέρωση για τα οικονομικά της ΕΔΟΘ
Για το 1ο θέμα: αφορούσε στο επαγγελματικό σωματείο “Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α” (Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας). Εγκρίθηκε από τα άλλα μέλη της Ε.Ε η συμμετοχή του σωματείου ως μέλους της ΕΔΟΘ.
Ως Παρεμβάσεις θέσαμε τις εξής ενστάσεις : η ΕΔΟΘ καλύπτει τα σωματεία του δημοσίου της Θεσσαλονίκης. Εγείρονται, λοιπόν, προβληματισμοί κατά πόσο μπορεί να καλύπτει εργαζόμενους που εργάζονται σε άλλους νομούς, καθώς μάλιστα, υπάρχουν παραρτήματα της ΑΔΕΔΥ και σε άλλους νομούς. Η δεύτερη ένστασή μας αφορούσε τις διαδικασίες εκλογής των αιρετών αντιπροσώπων. Είναι γνωστό ότι τα σωματεία που έχουν ως μέλη τους και εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, κάθε χρόνο ανανεώνουν τους εκλογικούς τους καταλόγους, καθώς οι εργαζόμενοι ενδέχεται να αλλάζουν εργασιακό χώρο που στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να είναι και σε άλλο νομό της Ελλάδας. Δεν πήραμε εγγυήσεις με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί στις εκλογικές διαδικασίες η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των εκλογικών διαδικασιών, καθώς στο άρθρο 38, παρ.5 του καταστατικού του σωματείου αναφέρεται ότι οι εκλογικές καταστάσεις απλά θεωρούνται από το απερχόμενο Δ.Σ. και ελέγχονται από την εφορευτική επιτροπή, αλλά δεν αναφέρει ποιος τις συντάσσει. Η πιο σοβαρή ένταση μας, όμως, αφορούσε στο άρθρο 40, παρ.1. Εκεί αναφέρεται “τα μέλη του συλλόγου που κατοικούν εκτός της έδρας της περιφέρειας του Συλλόγου, επιτρέπεται να ψηφίζουν με συστημένη επιστολή”. Θεωρούμε ότι μια τέτοια τακτική εκφυλλίζει τις διαδικασίες και την πραγματική ουσία του σωματείου, ενώ αντιτίθενται και στις καταστατικές αρχές της ΑΔΕΔΥ.
Τέλος, επειδή τα μέλη του σωματείου είναι όλοι εργαζόμενοι στο χώρο της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ως ειδικό προσωπικό, πάγια θέση μας είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε ένα σχολείο να ανήκουν στο πρωτοβάθμιο σωματείο, δηλαδή, σε Σύλλογο Π.Ε. και ΕΛΜΕ τα οποία θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα αυτό ώστε με τις αναγκαίες αλλαγές να μπορούν να δέχονται και αυτούς του εργαζόμενους ως μέλη τους.
Για το 2ο θέμα: Με απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ, μέλη της είχαν επαφές με μέλη των Δ.Σ. των σωματείων στο χώρο της υγείας. Από αυτές διαπιστώθηκε η τραγική κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Κατατέθηκαν προτάσεις για ημερίδες και συνεντεύξεις τύπου που θα αναδείξουν τα ζητήματα αυτά. Από τη μεριά μας, καταθέσαμε την άποψη ότι ο βασικός ρόλος ενός ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου είναι να οργανώνει αγώνες. Στα πλαίσια αυτά, άρα, είναι αναγκαία και η αποκάλυψη των προβλημάτων, η ανάδειξη των αιτιών τους, ένα πλαίσιο αιτημάτων, αλλά και ένα αγωνιστικό σχέδιο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα στα προβλήματα και να αντιπαρατεθεί με αποφασιστικότητα με τις κυβερνήσεις. Δεν πάρθηκε καμία απόφαση.
Για το 3ο θέμα: Ο πρόεδρος ενημέρωσε λακωνικά ότι όλα τα οικονομικά ζητήματα είναι τακτοποιημένα και μάλιστα η ελεγκτική επιτροπή ενέκρινε τις καταστάσεις εσόδων-εξόδων του α΄ τριμήνου του 2018. Δηλώσαμε ότι τα οικονομικά της ΕΔΟΘ πρέπει να συζητούνται και στην Ε.Ε. και απαιτήσαμε να έχουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. αναλυτική και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις οικονομικές πράξεις. Δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα μας σταλούν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία.
Θέματα εκτός ημερήσια διάταξης.(τέθηκαν από τις Παρεμβάσεις)
Διεκδίκηση της επαναφοράς των δώρων : Τονίσαμε ότι η διεκδίκηση της επιστροφής των αναδρομικών σε όλους τους υπαλλήλους, η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού είναι πάγιο αίτημα πολλών σωματείων και αναγκαίο προαπαιτούμενο ώστε οι εργαζόμενοι του δημοσίου να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια και να τους επιστραφεί μέρος από τα κλεμμένα εισοδήματά τους, αποτέλεσμα των μέτρων όλων των μνημονιακών μέτρων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Με τους δικηγόρους, όμως, μόνο δεν ικανοποιήθηκε ποτέ κανένα οικονομικό αίτημα του κλάδου. Μόνο με τις μεγάλες ή μικρότερες απεργίες (1988,1990,1997,2006) ο αγώνας μας είχε αποτέλεσμα. Ειδικά όταν η κυβέρνηση εμπαίζει το σύνολο των Δ.Υ., καθώς από τη μια συντηρεί επικοινωνιακά την ελπίδα ότι θα δοθούν τα αναδρομικά και την ίδια στιγμή με έγγραφό που έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών ως εξαιρετικά επείγον (Αρ. Πρωτ.1/1927/ΔΕΠ/ 25/1/2019) παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, καλώντας το ΣΤΕ να βγάλει καταδικαστική απόφαση. Τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε να δοθεί άμεσα πολιτική λύση. Τώρα είναι η ώρα να μπει στην προμετωπίδα των αιτημάτων του κλάδου το οικονομικό ζήτημα και να το διεκδικήσουμε με κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε να πάρει η ΕΔΟΘ πρωτοβουλίες να καλέσει τα σωματεία όλου του δημοσίου σε κοινό αγώνα, οργανώνοντας συνέντευξη τύπου, έκδοση αφίσας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ και συνάντηση με τη Νοτοπούλου και κήρυξη απεργίας με αιχμή τα παραπάνω αιτήματα. ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ. Ο πρόεδρος, μάλιστα, της Ε.Ε. έκλεισε το μαγνητόφωνο που καταγράφει τα πρακτικά της συνεδρίασης, δίνοντας το σήμα ότι η συνεδρίαση έληξε. Επιμείναμε και ζητήσαμε να σταλούν οι προτάσεις μας σε όλα τα μέλη της Ε.Ε. ηλεκτρονικά και να απαντήσουν άμεσα. Και αυτή η προσπάθεια έμεινε αναπάντητη.
Ως Παρεμβάσεις στις ομοσπονδίες και στα σωματεία έχουμε καταθέσει αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικήσεων για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζομένων, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας υγείας, μια σειρά αιτήματα σε άλλους χώρους εργασίας και διεκδικήσεις ενάντια στα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ. Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους με τη μαζική συμμετοχή τους στις διαδικασίες των σωματείων να απαιτήσουν την οργάνωση του αγώνα τώρα.