Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

21.2.19

Δελτίο τύπου από την παράσταση διαμαρτυρίας Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στο ΚΕΣΥ της Α΄ Αθήνας στις 13/2/2019

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο 1ο ΚΕΣΥ της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας και συνάντηση με τους προϊστάμενους του 1ου και 2ου ΚΕΣΥ. Συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι ΠΕ Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Παρθενώνας και οι ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας και Ε΄ Αθήνας. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν δύο μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ καθώς και πολλοί συνάδελφοι.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων:
  • Δήλωσαν την απαίτησή τους για κατάργηση του ν. 4547/2018 και την κάθετη διαφωνία τους με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (21/12/2018) με βάση την οποία καλούνται οι Σύλλογοι διδασκόντων να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές και να εφαρμόσουν βραχύχρονα προγράμματα παρέμβασης σε μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης, προτού παραπεμφθούν για αξιολόγηση στα ΚΕΣΥ και εν συνεχεία να κριθούν για την αποτελεσματικότητά τους ή μη. Επιπλέον, για αυτή τη δράση οι εκπαιδευτικοί μέσω της «Αυτοαξιολόγησης - Αποτίμησης του έργου της Σχολικής Μονάδας» θα αξιολογηθούν!
  • Επεσήμαναν ότι βασικός στόχος του νόμου είναι να μειωθούν δραστικά οι μαθητές που απευθύνονται στο ΚΕΣΥ και να συγκροτηθεί ένας σύνθετος γραφειοκρατικός μηχανισμός ελέγχου, αποκλεισμού και αξιολόγησης που θα ορθώνει ανυπέρβλητα εμπόδια στη στήριξη αυτών των μαθητών και θα καθιστά υπόλογους για τη σχολική αποτυχία το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.
  • Δήλωσαν επίσης, ότι τα εκπαιδευτικά σωματεία δεν συναινούν στην υποβάθμιση της ειδικής αγωγής και καλούν τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην συγκροτήσουν τις τριμελείς επιτροπές και τις ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης αξιοποιώντας όλες τις μορφές αντίστασης που καταγράφονται στις αποφάσεις Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ (απεργία – αποχή, πρακτικό του Συλλόγου διδασκόντων, ακύρωση στην πράξη των ομάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης).
  • Ενημέρωσαν ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων συνεχίζουν το έργο στήριξης των παιδιών με αναπηρίες ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως ακριβώς το έκαναν έως σήμερα. Δηλαδή, με την σύνταξη μιας περιγραφικής έκθεσης από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό (που θα συνεχίσει να έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα και μορφή που είχε ως σήμερα) και παραπομπή των γονέων στο ΚΕΣΥ όπου θα γίνεται η διάγνωση των μαθητών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Απαίτησαν να γίνονται δεκτές όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις και να εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις μαθητών και μαθητριών, σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς προϋποθέσεις.
Ο προϊστάμενος του 1ου ΚΕΣΥ απάντησε ότι το 1ο ΚΕΣΥ Α’ Αθήνας έχει 2500 αιτήσεις από το 2016 και μετά που δεν έχουν εξετασθεί και ότι το προσωπικό του ΚΕΣΥ που απαρτίζεται από 39 άτομα δεν επαρκεί για να τις διεκπεραιώσει. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πλέον δεν υπάρχει το Δ στα ΚΕΣΥ, δηλαδή η Διάγνωση αλλά μόνο το Υ, δηλαδή η Υποστήριξη (!) και ότι το ΚΕΣΥ (παρ’ ότι είναι την υποστελεχωμένο) απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών και μάλιστα φιλοδοξεί να υποστηρίξει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση. Επίσης, απάντησε ότι οι επείγουσες περιπτώσεις (μαθητές Στ΄ Δημοτικού, Γ΄ Λυκείου, επαναξιολογήσεις, αιτήματα για παράλληλη στήριξη κλπ) εξετάζονται με βάση τις παιδαγωγικές εκθέσεις. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις δήλωσε ότι αναμένει οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας, αρνούμενος να απαντήσει συγκεκριμένα τι στάση θα κρατήσει. Δεν απάντησε επίσης όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι  υπάρχουν έστω και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ομ. Εκπ. Υποστήριξης,  ιδιαίτερα στη Β/θμια.
Ο προϊστάμενος του 2ου ΚΕΣΥ της Α’ Αθήνας δήλωσε ότι στα ερωτήματα που του γίνονται από τα σχολεία απαντά ότι όσοι δεν μπορούν να συγκροτήσουν ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης να στέλνουν τα παιδιά με μια περιγραφική παιδαγωγική έκθεση και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να συντάσσονται βραχυπρόθεσμα προγράμματα από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν σπουδές στην ειδική εκπαίδευση. Το 2ο ΚΕΣΥ διαθέτει μόνο 4 άτομα προσωπικό, που είναι αποκλειστικά για επαγγελματικό προσανατολισμό, επομένως δεν αναμένεται τη φετινή σχολική χρονιά να κατανεμηθούν τα σχολεία της Διεύθυνσης στο 1ο  και το 2ο ΚΕΣΥ.
Να συμπληρώσουμε ότι και τα 2 ΚΕΣΥ είναι υπό μετεγκατάσταση: το 1ο ΚΕΣΥ θα μεταφερθεί, μαζί με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας και  το ΠΕΚΕΣ σε κτίριο με ελάχιστο χώρο για επισκέψεις γονιών και μαθητών ενώ το 2ο είναι σε αναζήτηση στέγης.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων δήλωσαν ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλος στη θέση τους για μη συγκρότηση ομάδων εργασίας και ότι οι προϊστάμενοι των ΚΕΣΥ έχουν πλέον την πολιτική ευθύνη σε κάθε περίπτωση αποκλεισμού μαθητή ή μαθήτριας με οποιοδήποτε πρόσχημα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση του 4547/18, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που υποβαθμίζει την ειδική εκπαίδευση. Καλούμε όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεχίσουν το έργο στήριξης των μαθητών-τριών όπως έκαναν μέχρι σήμερα, χωρίς να συγκροτούν ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης. Καλούμε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν σχετική απόφαση καλώντας σε απεργία – αποχή από τη συγκρότηση και τη συμμετοχή στις τριμελείς επιτροπές.
Οι Σύλλογοι ΠΕ: Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Παρθενώνας
και οι ΕΛΜΕ: Β΄ Αθήνας και Ε΄ Αθήνας