Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

20.10.19

Α΄, Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Σχετικά με τη διαμαρτυρία και κατάληψη της Περ. Δ/νσης Εκπ/σης Κ. Μακ για τα "ολιγομελή" τμήματα. Νέα συγκέντρωση. Δευτ. 21/10, 2μμ

Α΄, Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2μμ

Οι  Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε’  ΕΛΜΕ, πραγματοποίησαν σήμερα, για άλλη μια φορά, παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης με αίτημα την έγκριση ολιγομελών τμημάτων Προσανατολισμού  στη Γ' τάξη  και Β΄τάξη των ΓΕΛ Θεσ\νίκης, καθώς δεκάδες μαθητές αυτών των σχολείων  βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και αβεβαιότητας!
Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 41 τμήματα Ο.Π. που αναμένουν έγκριση για τη λειτουργία τους. Απ’ αυτά, 29 σε σχολεία της Δυτικής Θες\νίκης και …
στην Ανατολική. Τα περισσότερα βρίσκονται σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών , και αν δεν προχωρήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το υπουργείο στην έγκρισή τους, τινάζεται στον αέρα όλη η Γ΄τάξη και υπονομεύεται η λειτουργία των σχολείων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το ΓΕΛ Αδένδρου, Καλοχωρίου, καθώς και Αγ. Γεωργίου (Ασπροβάλτα), Μαδύτου, Σταυρού, Καλλινδοίων, Κολχικού, Σοχού, 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων (Β΄και Γ΄τάξη), αλλά και το  4ου  ΓΕΛ Θεσσαλονίκης καθώς και το  Διαπολιτισμικό ΓΕΛ. 
Στην παράσταση συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των Δ.Σ. της Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε’  ΕΛΜΕ, πλήθος μαθητών με τους γονείς τους από τα παραπάνω σχολεία, οι Διευθυντές και οι καθηγητές των  σχολείων καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας για να διαμαρτυρηθούν για τον εμπαιγμό του Υπουργείου που ολιγωρεί στην συμπληρωματική έγκριση των ολιγομελών τμημάτων ενώ έχουμε φτάσει ήδη στα μέσα του Οκτώβρη!!
 Απαιτήσαμε από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης να επικοινωνήσει εκείνη τη στιγμή με το υπουργείο και να ζητήσει την άμεση έγκριση των τμημάτων. Ο ίδιος , δηλώνοντας την κατανόηση του , δεν προχώρησε σε καμία δέσμευση παρά μόνο πως θα προτείνει την άμεση έγκριση όσων τμημάτων δε χρειάζονται επιπλέον προσωπικό!

Μετά την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να δεσμευτεί για την έγκριση των τμημάτων, προχωρήσαμε σε κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης. Αποχωρήσαμε το απόγευμα, αφού αποφασίστηκε να συνεχιστεί η κινητοποίηση τις επόμενες μέρες με ενημέρωση και προετοιμασία νέας παράστασης διαμαρτυρίας την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 2μμ στην Περιφερειακή Διεύθυνση.
Η αγανάκτηση των μαθητών και των γονιών τους έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού ακόμη και σήμερα δεν γίνονται τα μαθήματα προσανατολισμού της επιλογής τους!!! Οι ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση μετακυλύονται από την Περιφέρεια στις ΔΔΕ με θύματα τους μαθητές που δεν αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινες ψυχές αλλά ως νούμερα και αριθμοί!!!   
Το χειρότερο δεν είναι μόνο η αδικαιολόγητη άρνηση έγκρισης των συγκεκριμένων ολιγομελών, το χειρότερο είναι το γεγονός ότι ακόμα και πολλά από τα ήδη εγκεκριμένα δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καθηγητών!!!
Κι ενώ το Υπουργείο υποκριτικά «σχίζει τα ιμάτιά του» για μόρφωση και ίσες ευκαιρίες,  με τις ανάλγητες αποφάσεις του χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες και αναγκάζονται να ξεριζώνονται από το οικείο τους περιβάλλον και να αναζητούν σχολική στέγη μαθητές που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου και πρόκειται να μετέχουν στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις.
Γίνεται ολοφάνερο ότι τα συγκεκριμένα σχολεία γεωγραφικά είναι "ενταγμένα" σε έναν γενικότερο σχεδιασμό συρρίκνωσης και τελικά κατάργησης στο άμεσο μέλλον με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους όσο και για την τοπική κοινωνία.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, μια πολιτική που με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, τη σύνδεση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, την υλοποίηση οδηγιών της ΕΕ, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην Παιδεία. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «κανονικότητας» καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα.
Τα ψέματα τελείωσαν!
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το δρόμο του Αγώνα!
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση των ολιγομελών τμημάτων και στην κάλυψη όλων των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να μη χαθούν άλλες διδακτικές ώρες και οι μαθητές όλων των παραπάνω σχολείων να κάνουν επιτέλους μάθημα.
Καλούμε συλλόγους διδασκόντων των σχολείων, τους συλλόγους γονέων, τις αρμόδιες αρχές της τοπικής κοινωνίας να υπερασπίσουν τα σχολειά τους και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών με όποιες δράσεις προκρίνουν  και να διεκδικήσουμε από κοινού την ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ικανοποίηση τους.
Θα  συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος στην μόρφωση των μαθητών μας.
ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ !
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2 μμ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ