Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

17.10.19

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Συνεχίζουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης                                               15-10-2019
Προξένου Κορομηλά 51


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το δράμα των προσφύγων και των οικογενειών τους συνεχίζεται και εντείνεται. Μετά τη βίαιη εκκένωση των κτηρίων που είχαν βρει καταφύγιο πρόσφυγες, την κατάργηση του ΑΜΚΑ, τη βίαιη ανακατανομή τους στα νέου τύπου hotspot κλειστά στρατόπεδα η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την αντιμεταναστευτική κρατική πολιτική.                          
Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις απάνθρωπες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα πλαίσια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης συμφώνησε στην αύξηση των περιπολιών της Frontex, του ΝΑΤΟ και του στρατού για τους «εισβολείς» και τους «λαθρομετανάστες». Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι μόνο το 3% των προσφύγων και των μεταναστών είναι Σύριοι και άρα πρόσφυγες! Ξεχνάνε όλοι ότι οι περισσότερες από τις χώρες που κατά καιρούς έχουν βομβαρδίσει οι φίλοι και συνδαιτυμόνες τους Αμερικανοί, βρίσκονται ακόμα σε πόλεμο. Για παράδειγμα, οι Αφγανοί έρχονται ουσιαστικά από εμπόλεμη ζώνη, χώρα καταγωγής της καμένης Αφγανής γυναίκας, της Φεριντέ Τατζίπ και του παιδιού της στη Μόρια!

Η Φεριντέ και ο Αιλίν με το τραγικό τους τέλος έσπασαν την αφάνεια και την ανωνυμία των προσφύγων, καθώς και την αντιδραστική λογική που θεωρεί ότι οι πρόσφυγες είναι κατώτεροι άνθρωποι δεν έχουν ονόματα και δικαιώματα, όπως και η τραγική ιστορία του νέου από το Μαλί που η μάνα του έραψε στο μπουφάν το απολυτήριο δημοτικού σχολείου ως μοναδικό του όπλο και περιουσία και βρέθηκε πνιγμένος στη Μεσόγειο τον προηγούμενο Γενάρη.

Τις τελευταίες μέρες μεταφέρθηκαν από τα νησιά στη Κεντρική Μακεδονία  χιλιάδες  πρόσφυγες. Στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης μεταφέρονται περίπου 600-700 άτομα, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.


Το Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ Θ, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, αποφάσισε να πραγματοποιήσει επισκέψεις αλληλεγγύης τις επόμενες μέρες. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας καλούμε  τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης, ή χρήματα και οι ίδιοι οι σύλλογοι να προμηθευτούν τα αναγκαία είδη για τη στήριξη της προσπάθειας αλληλεγγύης. Ο πολιτισμός μας η αλληλεγγύη στους αδύναμους. Αδύναμοι οι φτωχοί, ακόμα πιο αδύναμοι οι φτωχοί και οι ξένοι, οι καταδιωγμένοι.

Τα αναγκαία είδη :

·      Ρούχα : σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες, sleeping bags, αδιάβροχα, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά ρούχα (χειμωνιάτικα), ζώνες ανδρικές, παπούτσια παιδικά, ανδρικά και γυναικεία για όλες τις ηλικίες.
·      Τρόφιμα : γάλα για παιδιά, βρεφικό γάλα σε σκόνη (Νο 1,2,3), γάλα μακράς διαρκείας για ενήλικες, βασική τροφή : πλιγούρι, ρεβίθια, φασόλια, ρύζι, σάλτσα,  λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο),  κονσέρβες (σαρδέλα, τόνος).
·      Είδη υγιεινής : μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα),  σαπούνια και σαμπουάν (μικρές συσκευασίες), σερβιέτες, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες.
·      Είδη καθαριότητας : απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι.

Συναντήσεις παραλαβής και τακτοποίησης ειδών:

Τόπος συνάντησης παραλαβής ειδών από σχολεία και συναδέλφους: 1ο  Γυμνάσιο Σταυρούπολης  Παρασκευή 18/10 ώρα 2.30 μ.μ., Παρασκευή 25/10 ώρα 12 μ. και Παρασκευή 1/11  ώρα 2.30 μ.μ.

Επίσκεψη αλληλεγγύης στο Βαγιοχώρι ή στα Λαγκαδίκια Σάββατο 2/11 με αναχώρηση από το 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης  στις 10.00 π.μ.


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ