Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

24.2.16

ΣΤ' Σύλλογος Εκπ/κών Πρωτ. Εκπ. Θεσ/νίκης "Αριστοτέλης": Όχι στην κατάργηση του 12ου δημοτικού και του 4ου νηπιαγωγείου Νεάπολης!



«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠ/ΓΩΝ ΣΤ΄ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΚΟΝΤΟΣΟΓΛΟΥ, 56626, ΣΥΚΙΕΣ
Τηλ-Fax: 2310-610845
Πληροφορίες: Παντελίδης Ντίνος – Μάτα Μαγαλιού

Συκιές, 24-2-2016

Αρ. Πρωτ: 34


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του 12ου δημοτικού και του 4ου νηπιαγωγείου Νεάπολης
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών προχωρά σε μια απαράδεκτη απόφαση για τα σχολεία και την εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής επιχειρεί να καταργήσει το 12ο δημοτικό σχολείο Νεάπολης στο οποίο φοιτούν 157 παιδιά και το 4ο νηπιαγωγείο Νεάπολης στο οποίο φοιτούν 32 παιδιά όχι για να τα μετακινήσει στο καινούριο τους σχολείο, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να μετακινήσει τους μαθητές στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου μετακινώντας «απλά» τα όρια των σχολείων. Εισηγείται επίσης την υποβάθμιση νηπιαγωγείων του δήμου και τροποποίηση της οργανικότητας άλλων.
Η διοίκηση του δήμου εισηγείται τα παραπάνω προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και προς το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τη διαδικασία μεταβολών των σχολικών μονάδων. Τα επιχειρήματα που επικαλείται για την κατάργηση του 12ου δημοτικού και του 4ου νηπιαγωγείου είναι η παλαιότητα του ενοικιαζόμενου κτιρίου που συστεγάζονται τα δύο σχολεία, το ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου και ο αριθμός των μαθητών που (κατά το δήμο) φθίνει στην περιοχή.
Αυτό που δεν ενδιαφέρει το δήμο είναι ότι τα παιδιά θα χάσουν το σχολείο τους, ότι θα μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις από τη γειτονιά τους, ότι τα όμορα σχολεία όπου σχεδιάζει να μετακινηθούν τα παιδιά θα αυξήσουν τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα κι ότι η εκπαιδευτική διαδικασία στα όμορα σχολεία θα επιδεινωθεί. Καθόλου δε φαίνεται επίσης να ενδιαφέρει το δήμο το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός παιδιών του σχολείου (61 από τα 157) είναι παιδιά μεταναστών και Ρομά κι ότι στο σχολείο υποστηρίζονται 13 παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Το κτίριο που στεγάζει τα 2 σχολεία κρίθηκε κατάλληλο από τη Γενική Διεύθυνση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, με το οποίο έγινε η τελευταία παραλαβή του για σχολική χρήση και η οποία ισχύει μέχρι σήμερα (αριθμ. πρωτ. 04/17515/3-6-2010) γι’ αυτό και οι ισχυρισμοί περί παλαιότητας δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο κι ότι από την πλευρά του δήμου δεν υπάρχει μελέτη ακαταλληλότητας. Έχει όμως σημασία το γεγονός ότι δεν υπήρξε φροντίδα από το δήμο για ορισμένες επισκευές τις οποίες ζήτησε η διεύθυνση του σχολείου και οι οποίες δεν προωθήθηκαν όπως όφειλε ο δήμος στον μισθωτή του κτιρίου για να τις αναλάβει. Να σημειώσουμε εδώ πως τις απαραίτητες επισκευές-διορθώσεις ανέλαβαν οι μισθωτές μετά από απευθείας συνεννόηση με τον διευθυντή του σχολείου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από την πλευρά του δήμου. Στην ανακοίνωση για την 3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης Συκεών με ημερομηνία 12-2 το 2ο θέμα αφορούσε τις μεταβολές των σχολείων. Η συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη 18-2 όμως η πρόταση μεταβολών δόθηκε στις δημοτικές παρατάξεις δύο ημέρες πριν με ημερομηνία …12-2 (!!). Στο διάστημα αυτό η διοίκηση του δήμου είχε συνάντηση με την Περιφέρεια Κ.Μ. με κλιμάκιο της οποίας επισκέφτηκαν επιλεκτικά δύο δημοτικά του δήμου αποφεύγοντας τις …κακοτοπιές σε σχολεία του δήμου που δε συνάδουν με την προπαγανδιστική εικόνα που θέλει να παρουσιάζει η δημοτική αρχή για τη σχολική στέγη και το ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση των παιδιών.
Από την πλευρά του ΣΤ΄ συλλόγου, μετά από δική μας πρωτοβουλία, μάθαμε για τις επικείμενες προτάσεις χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη τη θέση του δήμου. Σε επικοινωνία μας με την Δ/νση ΠΕ δυτ. Θεσσαλονίκης δε μας ανακοινώθηκε κάτι σχετικά με το θέμα. Στην εισήγηση μάλιστα για τις προτάσεις της η Δ/νση ΠΕ δεν περιλαμβάνει τίποτε απολύτως για καταργήσεις, συγχωνεύσεις, τροποποιήσεις στο δήμο Νεάπολης - Συκεών πέρα από αναβάθμιση οργανικών θέσεων στη δημοτική ενότητα των Πεύκων, αίτημα που είχαμε καταθέσει τη σχολική χρονιά 2014-2015.
Στις καταργήσεις αλλά και τις υπόλοιπες μεταβολές των σχολείων διαφωνούν και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων που δικαιολογημένα κινητοποιούνται να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18-2) η αποφασιστική παρουσία συλλόγων γονέων, του ΣΤ΄ συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ και η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την αντιεκπαιδευτική απόφαση της πλειοψηφίας παρά τις προτάσεις και τις εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν. Έγινε σε όλους/όλες φανερό πως η υιοθέτηση όλων των πολιτικών για τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης όπως το απαιτούν μνημόνια, κυβέρνηση, ΟΟΣΑ και ΕΕ αποτελεί μονόδρομο για την πολιτική της δημοτικής αρχής. Ακόμη κι όταν αυτό είναι ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού.
Δυσάρεστη όμως εντύπωση μας προκαλεί και η απόφαση της πλειοψηφίας του δ.σ. της Ένωσης Γονέων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών που σε συνεδρίαση την ίδια μέρα 18/2/2016 υιοθέτησε την απόφαση του δήμου για κατάργηση των σχολείων ενάντια στην απόφαση του συλλόγου γονέων των 2ου δημ. και 4ου Νηπ. Δηλαδή, γονείς αποφάσισαν με την ψήφο τους να κλείσουν δύο σχολεία και να μετακινηθούν τα παιδιά άλλων γονέων από το σχολείο της γειτονιάς τους. Στο έγγραφό τους επικαλούνται μάλιστα (χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από πουθενά) ότι στην κατάργηση συναινεί και ο Περιφερειακός Διευθυντής «…ώστε να μην χρειαστεί να καταργηθούν και άλλες μονάδες».
Η διοίκηση του δήμου εισηγείται καταργήσεις, συγχωνεύσεις, τροποποιήσεις χωρίς να λάβει επίσης υπ’ όψιν της:
  • Ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση επιβάλλεται να υπάρξει διαβούλευση με τους κατοίκους και τις συλλογικότητες του δήμου. Αγνόησε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους κατοίκους και τις δημοτικές παρατάξεις.
  • Με σκοπιμότητα επιχείρησε να διαμορφώσει θετικό κλίμα στην Περιφέρεια Κ.Μ. ώστε οι καταργήσεις να συνυπογραφούν από την Περιφέρεια.
  • Παρέκαμψε τη γνώμη των εκπαιδευτικών και των σχολικών συμβούλων (δημοτικής, νηπιαγωγών, ειδικής αγωγής) για τις συνέπειες μια τέτοιας πολιτικής στην εκπαίδευση των παιδιών.
  • Αδιαφόρησε για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.
Εμάς δεν μας εκπλήσσει η στάση της διοίκησης του δήμου.
.
    • Είναι η ίδια διοίκηση που με τις ίδιες μεθοδεύσεις ,αφού πρώτα μετακίνησε το 2003 την έδρα του 1ου και 5ου δημ. σχολείου Συκεών υποσχόμενη νέο κτίριο σε άλλο χώρο, άφησε το κτίριο να ρημάξει, το γκρέμισε (Αύγουστο του 2013), μετατρέποντας το χώρο σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
    • Είναι η ίδια διοίκηση που υποβάθμισε το 1ο δημ. αγίου Παύλου στέλνοντας πολλά παιδιά σε δημοτικό του δήμου Θεσσαλονίκης.
    • Είναι η ίδια διοίκηση που κωλυσιεργεί και δεν ικανοποιεί την ανάγκη για σχολεία στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων και στην Π. Λεβαντή στις Συκιές.
    • Είναι η ίδια διοίκηση που εγκατέλειψε τη δημοτική ενότητα Συκεών χωρίς δημοτικά σχολεία στη μισή και πλέον έκταση των Συκεών και μάλιστα στις περιοχές που κατοικούν οι γείτονές μας που έχουν υποστεί τα αποτελέσματα της κρίσης και των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών περισσότερο από όλους.
    • Είναι η ίδια διοίκηση που τον Αύγουστο (18-8-2015) με επιστολή στον πρωθυπουργό κατηγορούσε τους εκπαιδευτικούς για συντεχνιακά συμφέροντα, μικροσυνδικαλιστικές απόψεις, κατεστημένες συνδικαλιστικές απόψεις, ότι οι εκπαιδευτικοί δεν εξαντλούν το ωράριό τους, κ.ά. προτρέποντας να προχωρήσει η κυβέρνηση στη συγχώνευση χιλιάδων τμημάτων, προαγγέλλοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της, Επιστολή που απαντήθηκε από τη ΔΟΕ, τον ΣΤ’ σύλλογο εκπαιδευτικών, την Γ’ ΕΛΜΕ αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου μας.
Γονείς και εκπαιδευτικοί
  • Δε θα δεχτούμε την κατάργηση του 12ου δημοτικού σχολείου και του 4ου νηπιαγωγείου Νεάπολης όταν το αίτημα του συνόλου της εκπαίδευσης είναι η μείωση του αριθμού των παιδιών στα 20 παιδιά ανά τμήμα. Απαιτούμε νέο σχολικό κτίριο στην Πέτρου Λεβαντή και μετεγκατάσταση του 12ου δημοτικού και των νηπιαγωγείων της περιοχής.
  • Δε θα δεχτούμε την υποβάθμιση των νηπιαγωγείων του δήμου ή τη μείωση της οργανικότητας τους την περίοδο μάλιστα που το αίτημα του συνόλου της εκπαίδευσης είναι η ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, η μείωση του αριθμού των παιδιών στα 15 παιδιά ανά τμήμα και οι διορισμοί χιλιάδων νηπιαγωγών και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής είναι στα θέματα του (όποιου) «εθνικού διαλόγου» για την Παιδεία.
  • Δε θα δεχτούμε τη υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών όταν το αίτημα του συνόλου της εκπαίδευσης είναι αντισταθμιστική αγωγή για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και υποστήριξη στα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο της γειτονιάς τους.
  • Δε θα δεχτούμε την απαράδεχτη κατάσταση ανυπαρξίας κατάλληλης σχολικής στέγης σε όλο το εύρος του δήμου μας.
  • Δε θα δεχτούμε τη συκοφάντηση των εκπαιδευτικών για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
Καλούμε:
    • Τους γονείς με τους συλλόγους τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ΜΗΝ αποδεχτούν με κανένα τρόπο την υποβάθμιση των σχολείων και της μόρφωσης των παιδιών τους.
    • τον Περιφερειακό Διευθυντή να μη συνεργήσει στα σχέδια της δημοτικής αρχής.
    • Τη ΔΟΕ να πάρει θέση για την επιχειρούμενη κατάργηση των σχολείων μας για να αποτραπούν οι καταργήσεις-υποβαθμίσεις σχολείων που σχεδιάζονται.
    • το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε δίχρονη προσχολική αγωγή, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με βάση τις θέσεις του κλάδου, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, στήριξη της ειδικής και αντισταθμιστικής αγωγής.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΒΩΛΗΣ Ζ. ΚΩΣΤΑΣ