Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

7.6.16

Παρεμβάσεις ΔΕ Θεσ/νίκης: Τετάρτη 8 Ιούνη: όλοι-ες στη στάση εργασίας, άγαλμα Βενιζέλου, 12.00 μ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης 

Τετάρτη 8 Ιούνη: όλοι-ες στη στάση εργασίας
συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 12.00 μ

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί –κανείς αναπληρωτής απολυμένος –κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία
Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ

το Eurogroup αναμένει με αγωνία να λάβει σύντομα το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται μία πλήρης λίστα με προαιρετικά μέτρα, αλλά και η συμπληρωματική αναφορά για την πρώτη αξιολόγηση(…)Η Ελλάδα θα εφαρμόσει, ως μέρος αυτών των προαπαιτούμενων, προκειμένου να υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση: α. Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων τα οποία θα φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και επιπλέον δημοσιονομικά παραμετρικά μέρα, όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα που αφορούν το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP 10/5/2016
Παρεμβάσεις ΔΕ Θεσ/νίκης: Τετάρτη 8 Ιούνη: όλοι-ες στη στάση εργασίας, άγαλμα Βενιζέλου, 12.00 μ

Κυριακή ψηφίστηκε το ασφαλιστικό – φορολογικό, Δευτέρα πήγε η κυβέρνηση στο Eurogroup όπου συμφώνησε (τι άλλο περιμέναμε δηλαδή;) σε όλα όσα της υπαγόρευσαν οι δανειστές. Συγκεκριμένα, συμφώνησε στη θεσμοθέτηση ενός σκληρού μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων- αλλά και σε νέα φορολογικά μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο του 3,5% πλεονάσματος το 2018 για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει το δικαίωμα παρέμβασης ή «μονομερών ενεργειών» και τον οποίο θα συμπληρώνουν μία σειρά μόνιμων μέτρων, που θα αφορούν όχι μόνο περικοπές αλλά και αυξήσεις εσόδων, όπως αυξήσεις φόρων. Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση, προωθεί νέο φορολογικό πακέτο με αύξηση φόρων, την εκχώρηση της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» στα κοράκια των τραπεζών και τα funds με τραγικές επιπτώσεις τους χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το υπερ-ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων για το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και το ξεπούλημα της, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση καρατομεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στην εκπαίδευση
Με μηδενικές προσλήψεις και μέτρα που θα αποκλείουν μαζικά τους αναπληρωτές από τη δουλειά. Με προώθηση της μαθητείας-απλήρωτης εργασίας και την επιδίωξη «πλεονασμάτων» προσωπικού στην τεχνική εκπαίδευση. Με προτάσεις για το Γυμνάσιο, στη λογική της «παιδαγωγικής» του κόβε, ράβε, ξήλωνε και της διαχείρισης του φτωχοποιημένου σχολείου. Με μια συζήτηση που στόχο δεν έχει να αλλάξει το περιεχόμενο των μαθημάτων ή απαλλάξει το σχολείο από το βραχνά των εξετάσεων, αλλά να δικαιολογήσει επιλογές που θα μειώσουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, αγνοώντας όμως τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Επιλογές που έρχονται να προστεθούν στην εμμονή να παραμείνει η αύξηση ωραρίου από τον Αρβανιτόπολο, μαζί με όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο για τις εργασιακές συνθήκες. Κατά τα λοιπά οι αναπληρωτές αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί για τον κο Φίλη που δε θεωρεί απόλυση τη μη επαναπρόσληψη όσων δούλεψαν για λίγα χρόνια. Καθόλου τυχαία ο υπουργός αρνήθηκε στη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησής του, για τις αναδιαρθρώσεις που θα προωθήσει συνολικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θεωρώντας ωστόσο αξιόλογα τα πορίσματα των επιτροπών διαλόγου και ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, ανακοίνωσε κάποιες εκ των αλλαγών στο Γυμνάσιο, τονίζοντας ότι οι αλλαγές στο Λύκειο θα συζητηθούν αργότερα:

  1. Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου μειώνεται κατά 3 ώρες εβδομαδιαία, για κάθε τάξη. Ποιες ώρες και από ποια μαθήματα θα κοπούν είναι ακόμη «αντικείμενο μελέτης». Φωτογραφήθηκαν ωστόσο το project και το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.
  2. Γίνεται μια «λελογισμένη» μελέτη για τη διεύρυνση των αναθέσεων διδασκαλίας των μαθημάτων. Σίγουρα πάντως θα γίνει προσπάθεια οι καθηγητές να μην μετακινούνται σε περισσότερα από τρία σχολεία!
  3. Επεκτείνεται ο χρόνος διδασκαλίας των μαθημάτων έως τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
  4. Αντικαθίστανται  τα τρίμηνα με δύο τετράμηνα
  5. Εξετάσεις θα δίνονται στα τετράμηνα ως είχαν, ενώ στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές θα εξετάζονται γραπτώς μόνο στα «κύρια» μαθήματα (θα αποφασιστεί από το ΙΕΠ ποια θα είναι αυτά)
  6. Τη νέα χρονιά θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποια σχολεία η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών. Θα εισαχθεί σε όλα τα μαθήματα αξιολόγηση μέσω εργασιών.

Αλλαγές με στόχο την «εξοικονόμηση» θέσεων εργασίας, ανακύκλωση του εξεταστικοκεντρικού σχολείου, στο απυρόβλητο οι συνέπειες των αντιεκπαιδευτικών μνημονιακών μέτρων. Επιβεβαιώνεται ότι η μοναδική δέσμευση του υπουργού και της κυβέρνησής του, είναι η προώθηση των μνημονιακών αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν με Ε Ε – ΟΟΣΑ. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να δώσει άμεση απάντηση μέσα από τις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες του! Σαν κομμάτι ενός πλατύτερου λαϊκού –εργατικού κινήματος που θα παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-Τρόικας.
Η εμπειρία από τους αγώνες των τελευταίων ετών δείχνει κάποια πράγματα: Ότι η παθητική αναμονή από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, η λογική ένας πολιτικός φορέας-μια κυβέρνηση θα μας λύσει το πρόβλημα ενώ εμείς θα παρακολουθούμε απαθείς, καταντά πλέον μια επικίνδυνη αυταπάτη. Ο κατεστημένος, κυβερνητικός, κρατικός, κομματικός συνδικαλισμός στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων. Ο κομματικός συνδικαλισμός του ΠΑΜΕ αρκείται να οργανώνει αποκλειστικά και μόνο απεργίες και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αρνούμενος ακόμα και να σκεφτεί καν αγωνιστικές μορφές ρήξης, σύγκρουσης και νικηφόρας πορείας για το κίνημα, γι’ αυτό και οι προτάσεις του υιοθετούνται από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Παλεύουμε για:
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου! Καμία απόλυση αναπληρωτών! Διορισμός όλων των αναπληρωτών. Μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες, εξασφάλιση σύνταξης, όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. 
  • Να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στην τεχνική εκπαίδευση
  • Κατάργηση του ΑΣΕΠ, του προσοντολογίου και της αξιολόγησης
  • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών τροπολογιών και εγκυκλίων νηπιαγωγεία, ειδική αγωγή, μετακινήσεις από τα ΕΠΑΛ στα δημοτικά, ΔΙΕΚ κλπ ενισχυτική, γραμματειακή υποστήριξη, μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.λπ.) 
  • Όχι στην κατάργηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού για τα εργαστήρια Φ.Ε. και πληροφορικής
  • Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης- ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης, δημιουργία νέου τμήματος μετά τα 12 παιδιά.
  • Κατάργηση του ν.3848-κανένα προσοντολόγιο
  • Κάλυψη όλων των κενών με βάση τις ανάγκες-σύσταση οργανικών θέσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, στις ειδικότητες και την ειδική αγωγή
  • Τμήματα 20 μαθητών , 15 στις κατευθύνσεις και  10 στα εργαστήρια ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ
  • Πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα
  • Όχι στο νέο σφαγιαστικό ασφαληστικό νόμο που μας κρατάει στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και περικόπτει θέσεις για τους νέους εκπαιδευτικούς
  • Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν, δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. 2χρονη προσχολική αγωγή. Ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, όχι επιφανειακή κατάρτιση, κατακερματισμένη γνώση. Αύξηση κονδυλίων για την εκπαίδευση. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων. Κανένας γονιός να μην πληρώνει.
  • Άμεση αποχώρηση της ΟΛΜΕ από το στημένο «Διάλογο» του υπ. Παιδείας
  • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ιμπεριαλισμού, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων διαρκείας. Διαγραφή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους, έξοδο  από ευρώ και ΕΕ, ΝΑΤΟ.