Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

7.6.16

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Η τραγικωμωδία με την απεργιακή αφίσα της ΟΕΝΓΕ

Η ΤΡΑΓΙΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   6/6/2016

Στην συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ 1/6/2106 έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας 8/6/16.

Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή εξάντλησαν προς την πλευρά της ΔΗΠΑΚ – ΠΑΜΕ κάθε προσπάθεια ώστε να υιοθετηθεί ένα αγωνιστικό κείμενο που θα εκφράζει τις αγωνίες και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών όπως αυτές εκφράστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Το συνέδριο καταψήφισε τον απολογισμό του προηγούμενου ΓΣ που είχε συνταχθεί από Μέτωπο – ΔΗΚΝΙ – ΠΑΣΚ, και έστειλε το μπλοκ των δυνάμεων αυτών στην μειοψηφία όσον αφορά την εκλογή του νέου ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα προτείναμε εξ αρχής πως βάση για το κείμενο αυτό θα μπορούσε να είναι η εισαγωγική τοποθέτηση της ΔΗΠΑΚ στην συνεδρίαση μαζί με τα σημεία που αναγράφονται στην απεργιακή αφίσα της ΕΙΝΑΠ («(«Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ βλάπτουν σοβαρά την Υγεία», «Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού», «Χρηματοδότηση Νοσοκομείων και Κ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», «Επιστημονική και Επαγγελματική Αξιοπρέπεια για τους Νέους Γιατρούς», «Δωρεάν Δημόσια Περίθαλψη»). Δυστυχώς, η ΔΗΠΑΚ δεν δέχτηκε αυτήν την πρόταση, με αποτέλεσμα να λάβει τις περισσότερες ψήφους στην συνεδρίαση του ΓΣ η πρόταση Μετώπου – ΔΗΚΝΙ – Συμπαράταξης η οποία ήταν το ίδιο κείμενο που στο συνέδριο είχε καταψηφιστεί ως απολογισμός και είχε επανέλθει ως σχέδιο απόφασης.

Την μεθεπόμενη 3/6/16 (και αφού προφανώς η ηγεσία της ΔΗΠΑΚ άρχισε να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της εμμονής της), η ΔΗΠΑΚ έστειλε στην mail list των μελών της ΕΓ πρόταση να εκδοθεί απεργιακή αφίσα από την ΟΕΝΓΕ με το ίδιο κείμενο που έχει και η απεργιακή αφίσα της ΕΙΝΑΠ. Η ηγεσία του Μετώπου φυσικά άδραξε την ευκαιρία και απαίτησε να προστεθεί στην αφίσα η φράση «Με το πλαίσιο αποφάσεων του 9ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ διεκδικούμε». Σε αυτήν την ηλεκτρονική επικοινωνία ξεκαθαρίσαμε πως ΔΕΝ συμφωνούμε, για τον απλούστατο λόγο πως αυτή η «απόφαση του συνεδρίου» που επικαλείται συνεχώς η ηγεσία του Μετώπου και η οποία είχε ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ από το συνέδριο ως απολογισμός του απερχόμενου ΓΣ, είναι σε προφανή δυσαρμονία με το υπόλοιπο κείμενο της αφίσας. Έτσι, καταστήσαμε σαφές πως αν υιοθετηθεί τελικά αυτή η φράση στην αφίσα, αυτό γίνεται από την ΕΓ κατά πλειοψηφία παρά την δική μας διαφωνία.
Η ηγεσία της ΔΗΠΑΚ – ΠΑΜΕ με την εμμονή της να μην συμφωνήσει στην υιοθέτηση αγωνιστικού διεκδικητικού πλαισίου από την πλειοψηφία του ΓΣ μαζί με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, και παρά την προσπάθειά της να διορθώσει εκ των υστέρων τις συνέπειες της εμμονής αυτής, έχει μεγάλες ευθύνες. Η αντίληψη του μπλοκ Μετώπου – ΔΗΚΝΙ – ΠΑΣΚ που καταψηφίστηκε από το συνέδριο ως απολογισμός, «νομιμοποιείται» αναδρομικά μέσω της απεργιακής αφίσας της ΟΕΝΓΕ. Με απλά λόγια «νομιμοποιείται» η απαράδεκτη κατάσταση που είχε επιβληθεί στην ΟΕΝΓΕ το προηγούμενο διάστημα από τις ηγεσίες Μετώπου – ΔΗΚΝΙ – ΠΑΣΚ, δηλαδή η ανάσχεση κάθε αγωνιστικής δράσης – η παρουσία του ίδιου του υπουργού Υγείας στις συνεδριάσεις της ΟΕΝΓΕ – ο απροκάλυπτος κυβερνητικός «συνδικαλισμός». Έτσι, δίνεται έδαφος στο φιλοκυβερνητικό μπλοκ Μετώπου - ΔΗΚΝΙ - Συμπαράταξης να επιχειρούν μέσα από γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις που αξιοποιούν την σεχταριστική και απομονωτική τακτική της ΔΗΠΑΚ - ΠΑΜΕ, να νομιμοποιούν την μνημονιακή πολιτική που απορρίφθηκε και ηττήθηκε εκκωφαντικά στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. 

Και αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που από την μία υπάρχει τραγική όξυνση των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ, και από την άλλη η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να κάνει το «μαύρο – άσπρο» (όπως και γενικότερα στην κοινωνία). Σε μια περίοδο που οι χιλιάδες μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί – ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι επικουρικοί, ειδικευμένοι κλάδου ΕΣΥ – ζουν «στο πετσί τους» το βάρος αυτών των προβλημάτων και γι αυτό απαιτούν ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ από τους εκπροσώπους που ίδιοι εξέλεξαν προκαλώντας ανατροπή των συσχετισμών στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ στο οποίο έστειλαν στην μειοψηφία το μπλοκ Μέτωπο – ΔΗΚΝΙ – ΠΑΣΚ που είχε μετατρέψει την ομοσπονδία σε κατοικίδιο του υπουργού Υγείας.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να απεργήσουν μαζικά στις 8/6/2016 και να συμμετέχουν επίσης μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις (Αθήνα : 11 πμ στο Υπουργείο Υγείας).
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς και ενόψει της απεργίας αλλά και στο μέλλον να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος για δημόσια – δωρεάν – ποιοτική περίθαλψη μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων ενώσεων και νοσοκομείων, και να αγνοήσουν τα μικροπαραταξιακά τερτίπια των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα συνεχίσει ακούραστα να παρεμβαίνει στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα, στο ΓΣ και στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, έτσι ώστε αυτά τα όργανα να καταφέρουν επιτέλους να σταθούν στο ύψος τους και να παίξουν τον ρόλο τους για την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών στην επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια και του δικαιώματος της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού στην δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη και καθολική περίθαλψη.