Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο
http://paremvasi.blogspot.gr/ dimosio.paremvasis@gmail.com
Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ:
ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ επιχειρούν να επιβάλουν μειοψηφικό προεδρείο με στόχο την παράλυσή του
Με πραξικοπήματα συνεχίζεται η εκφυλιστική κατάσταση στην ΕΔΟΘ
Με ένα ακόμα πραξικόπημα των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ διαλύθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο-παρωδία, το οποίο έληξε χωρίς συζήτηση και αποφάσεις. Οι δυο παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπαθούν, αν και μειοψηφία, να ελέγξουν με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις το προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου με έναν και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσουν ότι, όπως και στην προηγούμενη θητεία (2017-22), το Γενικό Συμβούλιο δεν θα ολοκληρώσει ούτε μία φορά με αποφάσεις τις σπάνιες συνεδριάσεις του.
Η θέση των Παρεμβάσεων για το όργανο που διευθύνει τη συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Οι ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΟΚ): α) βαρύνονται με την αδιάλλακτη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και την πλήρη αποδοχή της εγκληματικής διαχείρισης του κορωνοϊού και του ακραίου αυταρχισμού της ΝΔ, αρνούμενες κάθε στήριξη από την ΕΔΟΘ στους αγωνιστές που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα, στους υγειονομικούς σε αναστολή κ.ο.κ., β) επέβαλαν την αποπληρωμή από την ΕΔΟΘ του χρέους των 120.000 που παρακράτησαν τα στελέχη τους από τα χρήματα για τις εκπτωτικές κάρτες του ΟΑΣΘ για μέλη σωματείων. Έτσι το κόστος του σκανδάλου του ΟΑΣΘ φορτώθηκε στις πλάτες της ΕΔΟΘ. Έχει ήδη αποπληρώσει με τις συνδρομές των συναδέλφων το 50% σχεδόν από όσα παρακράτησαν τα στελέχη τους, τα οποία και βλέπουμε να επανεκλέγονται σε θέσεις ευθύνης των σωματείων και το Γενικό Συμβούλιο ώστε να ολοκληρωθεί το κουκούλωμα και γ) αξιοποιώντας το προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου εμπόδιζαν συστηματικά τη λειτουργία του γιατί οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ ήταν μειοψηφία σε αυτό. Το ίδιο προεδρείο ήταν πρωταγωνιστής στον εκφυλισμό του πρόσφατου συνεδρίου της ΕΔΟΘ, όπου δεν έγινε καμία συζήτηση και λήψη αποφάσεων, λόγω της εμμονής των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ με αυταρχικά, αντικαταστατικά μέσα να επιβάλουν την αποδοχή συνέδρων από τα ελάχιστα σωματεία που έκαναν ηλεκτρονικές εκλογές. Είναι σαφές ότι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως «δεδικασμένο» για την πάση θυσία αποδοχή του αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη. Με αυτά τα δεδομένα οι Παρεμβάσεις κάλεσαν τις παρατάξεις ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, ΕΑΕΚ και Αγωνιστική Συνεργασία, οι οποίες καταγγέλλουν τις πρακτικές των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ, να αναλάβουν την ευθύνη και να διαμορφωθεί από κοινού ένα προεδρείο με μόνο όρο τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΓΣ της ΕΔΟΘ. Αυτή είναι η θέση των Παρεμβάσεων και για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ.
Δεδομένου ότι υπάρχει πλειοψηφία 26 μελών από τα 50 του ΓΣ, αυτή η πρόταση θα μπορούσε να δώσει διέξοδο, αν η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ δεν επέλεγε την αποχή, επιμένοντας σε συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής προεδρείου μόνο υπό τον όρο ότι θα εκλεγόταν «αναλογικό», δηλαδή με πρόεδρο από τη ΔΑΚΕ και γραμματέα από τη ΔΗΣΥΠ.
Οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ θέλουν να επιβάλουν τους υποψηφίους τους με 24 ψήφους στα 50 μέλη του ΓΣ, με τον ισχυρισμό ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ που απέχουν από την ψηφοφορία δεν θεωρούνται παρόντα, ενώ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν και την σχετική ασάφεια του καταστατικού της ΕΔΟΘ. Το καταστατικό όμως της ΑΔΕΔΥ, της οποίας νομαρχιακό τμήμα είναι η ΕΔΟΘ, είναι σαφές στο άρθρο 13, παρ. 3 ότι το προεδρείο του ΓΣ εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, δηλαδή τουλάχιστον 26 θετικές ψήφους. Εξάλλου ακόμα και το σχετικό νομικό πλαίσιο παραπέμπει στο καταστατικό. Η επιμονή και το επιχειρούμενο πραξικόπημα των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ προκάλεσε την αποχώρηση όλων των άλλων παρατάξεων από τη συνεδρίαση στις 30/5, με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές να συνεχίζουν να αλληλοψηφίζονται για θέσεις. Δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας που αφορά και το τυπικό καταστατικό μέρος, αλλά και την ουσία των δημοκρατικών αρχών που είναι ανάγκη να σφραγίζουν τη λειτουργία ενός σωματείου.
Η ΕΔΟΘ περνά μια παρατεταμένη κρίση, απούσα από τους αγώνες των εργαζομένων στο δημόσιο που τυπικά εκπροσωπεί, μακριά από τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική και ο κυβερνητικός αυταρχισμός, χωρίς επαφή με τη μαζική δράση ενάντια στον πόλεμο και τα άλλα κρίσιμα κοινωνικά μέτωπα. Είναι βυθισμένη στην αναξιοπιστία λόγω του σκανδάλου του ΟΑΣΘ, με τις διαδικασίες της σε τέλμα.
Ο μόνος δρόμος για να βγει από τον εκφυλισμό είναι να έχει μια ουσιαστική και θετική συμβολή στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Στην πάλη ενάντια στην αξιολόγηση στην εκπαίδευση και τον δημόσιο τομέα, στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και την αντίσταση στις αναστολές υγειονομικών. Στη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τα πλήγματα στις δημόσιες υπηρεσίες και τα εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη. Στη διεκδίκηση μαζικών μόνιμων προσλήψεων και δικαίωση των συμβασιούχων-αναπληρωτών ώστε αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου. Αλλά και στον αγώνα του λαού ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και την κρατική καταστολή.
Προϋπόθεση για αυτά είναι η δημοκρατική λειτουργία της ΕΔΟΘ και η ουσιαστική σχέση με τα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να υπάρξει συμβολή στον συντονισμό τους. Σε αυτές τις συνθήκες, κρίσιμη θα είναι η επιλογή της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ να επιλέξει να γίνει μέρος της λύσης και να μην αποτελέσει μέρος του προβλήματος. Σήμερα η στάση της ΔΑΣ, που επιμένει στο χρεοκοπημένο «αναλογικό» προεδρείο, δηλαδή την παράδοση της προεδρίας των οργάνων της ΕΔΟΘ στη ΔΑΚΕ, αξιοποιείται για να καθηλώνεται η ΕΔΟΘ στο όριο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Απαιτείται να συνεδριάσει άμεσα το Γενικό Συμβούλιο για την εκλογή προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής. Καλούμε τις παρατάξεις που διαφοροποιούνται από τις πρακτικές των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ να αναλάβουν την ευθύνη για μια άλλη λειτουργία του ΓΣ και της ΕΕ της ΕΔΟΘ. Αυτή την πρόταση θα υπηρετήσουμε με την ψήφο των εκπροσώπων μας.